Trabzon, Samsun ve İzmir ofislerinden sonra İstanbul'a da bir ofis açan Poyraz Gemi Donanım Denetim ve Servis Hizmetleri, gemilerdeki yangın ve güvenlik ekipmanlarının servisi üzerine yaklaşık yedi yılıdır çalışan, ağırlıklı olarak müşterileri kendi bulunduğu bölgelerdeki balıkçı tekneleri olan bir firma. Özellikle Karadeniz bölgesinde çok aktif olduklarını söyleyen Poyraz Safety Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Kaptan Koray Yeniay, firmasının Trabzon'da ve Samsun'da şubesi olan ve oradaki tek yetkili servis istasyonu olduğunu kaydetti.

Poyraz gemi donanım mart ayında İstanbul'da da bir atölye açtığını söyleyen Yeniay, 'Burada da armatörlere hizmet vermeyi hedefliyoruz. İzmir'de de bir branç ofisi açtık. Orada da aynı şekilde yatlar ve gemi armatörlerine hizmet vermek hedefindeyiz. Grup firmalarımız içerisinde Poyraz Denizcilik diye bir firmamız daha var. Poyraz Denizcilik de tüm Karadeniz limanlarında acentelik hizmeti vermektedir. Samsun ve Trabzon da ofisleri bulunan firmamız, konusunda uzman kadrosu ile 15 yıllık tecrübeye sahiptir.

Bir diğer grup firmamız olan WHITE HOLDING de Rusya'nın TUAPSE limanında exclusive olarak ve Novorossisk i limanında da tedarikçi olarak özellikle Türk armatörlerimizin gemilerine yakıt ikmali yapmaktadır' dedi. Akana Deniz Teknolojileri firmasının da bu yıl kurulduğunu söyleyen Yeniay, 'Firmanın ana hedefi Türkiye'de ihtiyaç duyulan güvenlik ve yangın ekipmanlarının üretilmesidir. Fabrikanın Trabzon Beşikdüzü'nde 14 bin metrekare açık, 3 bin metrekare kapalı sahası var.

Türkiye'de üretilmeyen can salı üretimi yapacak. Numune üretimlerine başlandı, önümüzdeki dönemlerde de tip onay testlerine girecek. Birçok ülkenin bu alanda bir markası var. Akana Deniz Teknolojileri firmamızdan beklentimiz de Türkiye'nin dünyada bilinen markası olması olacak. Geniş bir ürün yelpazesini dünya pazarına sunmayı hedefliyoruz.

Sektör için de iyi olacağını düşünüyorum. Sektörde güvenlik malzemesi açısında üretim yapan bir çok firma var ama tüm ürünleri tek bir yerde bulabileceğiniz bir konsept söz konusu değil. Bizim amacımız mümkün olduğunca fazla ürünü aynı yerde bulundurmak. Yüzde 65'e yakın üretilen ürün çeşitliği var. Bizim amacımız bunu yüzde yüze çıkarmak. Fabrikanın alanını özellikle geniş tuttuk. İleride yeni ürün eklediğimizde alan sıkıntısı yaşamayalım' ifadelerini kullandı. Poyraz gemi donanımın İstanbul ofisini açtıklarını belirten Kaptan Koray Yeniay, 'Armatörlere hizmet verebilmek adına hemen hemen bütün IACS kuruluşlarına başvurularımızı yaptık. Denetimlerimizi geçirdik. Herhangi bir eksik olmadan tamamladık. Muhtemelen bütün klas onaylarımızı almış olacağız. Sektörde armatörlere bu konuda tam kapasite hizmet vereceğiz.

Can salı servisinden yangın ekipmanlarına, can filikalarına kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Müşterilerin hepsini bir arada bulabileceği servis istasyonu kapasitemiz var. Hedefimiz yurtdışına açılmak. Şuanda yurtdışında bu işi başarıyla yapan Türk firmaları var ve o firmalarımızla gurur duyuyoruz. Amacımız onların gittiği noktalara gidip rekabet yapmaktan ziyade onların olmadığı noktalarda farklı pazarlara açılmak, oralardaki eksikliği gidermek ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek ' şeklinde konuştu. Sektörde balıkçılık tekneleri alanında önemli bir üstünlükleri olduğunu hatırlatan Yeniay, 'Öncelikli hedefimiz bunu mümkün olan en üst seviyeye çekmek. İstanbul şubesini açarak da buradaki iki balıkçı barınağına ve Bandırma balıkçı barınağına ulaşmak olacak. Onlara ulaştığımız zaman Türkiye genelinde ciddi bir pazar payına sahip olacağız. Aynı zamanda İstanbul ofisinden diğer bir beklentimiz de, burada tamir tersanelerimiz ve boğaz geçişlerinde ikmaller çok olduğu için onlara da hizmet vermek istiyoruz. O pazara da girmek istiyoruz ama ilk yıl için çok ciddi bir beklentimiz yok. İlerleyen yıllarda hedeflerimiz içerisinde Türk armatörlerimizden seçkin ve ileri görüşlü firmaların tamamına hizmet vermek istiyoruz. Denizciliğe ve personel güvenliğine ehemmiyet vermeyen düşüncedeki firmalar ile çalışabilmemiz mümkün değildir. Bu da zaman alacak elbette. Bu zaman içerisinde bizim en büyük avantajımız fabrikamız olacak. Kaliteli ekipmanı uygun fiyata ürettiğimiz zaman armatörün de tercihleri hem üretici hem servis yapan bir firma yönünde olacağını düşünüyorum. Bu süreç 5 yıl gibi bir süreye yayılarak hayata geçecek diye düşünüyorum' dedi. Çalışmalarında karşılaştıkları sıkıntılardan da söz eden Yeniay, 'İstanbul'da en büyük sıkıntı aşırı rekabet oluşu ve rekabetin hizmet kalitesini arttırmaktan ziyade düşürmesidir.

Dolayısıyla hizmet odaklı çalışma hedeflerimiz arasında olup fiyat rekabetlerine girmiyoruz. Amacımız yapmış olduğumuzun hizmetin ve işin ehemmiyetinin farkında olan armatör ve tersaneler ile çalışmaktır' ifadesinde bulundu. İçinden geçtiğimiz dönemde güvenlik sektöründe gelişmelerin yavaş ilerlediğini anlatan Yeniay, 'Bu genel denizcilik faaliyetlerinin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Bu dönemde bizim gibi çok az firma vardır ki yatırıma girsin. Büyük bir risk de aldık ama amacımız ülkeye bir şeyler katalım, istihdam yaratalım farklı bir şeyler yapalım düşüncesiyle girdik bu işe. Biraz deli cesareti belki ama sektörün düzelmesini beklemektense yatırım yapıp sınırlarımızın ötesinde bir pazar payı yaratma gayesine girdik.' dedi.

Türkiye'nin dışarıdan görünümü yabancı yatırımcıyı ürkütüyor diyen Kaptan Koray Yeniay, 'Yurtdışında iş yaptığımız firmalar var. Bazen onları davet etmemiz gereken durumlar oluyor. Toplantılar yapıyoruz. Geçen bir toplantı yapıyoruz diye çağırdığımızda çoğu çekinceli davrandı. Ülkeye dışardan bakış çok farklı. Biz bu fabrikayı açarken de yurtdışından çağırdığımız iş yaptığımız firmalar üç ay içinde zor geldiler. Bu tutumdaki temel etken güney komşularımızın sıcak çatışmalarının yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.' şeklinde konuştu. Devletin kendi sektörlerine yapabileceği destek konusunda da görüşlerini bildiren Yeniay, 'Devletin bizim gibi sektörlere yapacağı destek şöyle olabilir, üretim teşviklerini arttırılması , bürokratik engeller içerisinde yatırımcının boğulmaması lazım. Fabrika yatırımları ile üretim atölyesi tarzı yatırımların ayrıştırılması gerekmektedir. Bölgesel teşvikler çok yetersiz kalmaktadır. Trabzon gibi denizciliğin köklerinin atıldığı bir ilimizde Denizcilik teşvik kapsamında bile değil sadece genel teşviklerden yararlandırılıyoruz.' açıklamasını yaptı. 2016 yılını yatırımlarla kapatacaklarını hatırlatan Yeniay, '2017 yılından beklentimiz de bu yatırımların sonuçlarını alarak devam etmek olacak. Kazandıkça yatırıma devam edeceğiz. Önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren yatırımlardan karlılık elde edebileceğimiz düşündesindeyiz. Ürün gamını geliştirip muhtemelen 2018-2019 yıllarında da yurtdışı açılımlarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz' dedi.

İBRAHİM KOCAMIŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim