TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın 64. kuruluş yıldönümünü kutladığı Geleneksel Oda Gecesi, 15 Aralık 2018 Cumartesi akşamı Titanic Business Otel Kartal’da gerçekleşti. Geceye 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı  (önceki adıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme) eski Bakanı Ahmet Arslan ve eski Müsteşar Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı'nın yanı sıra sektörden birçok davetli katılım sağladı.

 

Mesleğin zorluklarını ve değerini iyi bilen bir ailenin üyesiyim”

Gecede konuşma yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, gemi mühendisliğinin ne demek olduğunu, mesleğin zorluklarını ve değerini iyi bilen bir ailenin üyesi olduğunu belirterek sözlerine başladı. Kıran, “Tüm Gemi İnşa Mühendisleri’nin bu anlamlı gününü, Gemi Mühendisleri Odası’nın 64'üncü kuruluş yıldönümünü en içten duygularla kutluyorum. Gemi mühendislerinden yeni başarılar ve yeni “ilk”ler beklediğimizi ifade ederken, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bugün sadece Gemi Mühendisleri Odası’nın kuruluşunun 64'üncü yıldönümünü değil; aynı zamanda Mühendishane-i Bahri Hümayun’un da içinde yer aldığı Tersane-i Amire’nin kuruluşunun 563'üncü yıldönümünü de kutluyoruz.Gemi mühendislerinin, Gemi Mühendisleri Odası’nın başka bir “ilk”i de Türk Loydu… Gemi Mühendisleri Odası, kuruluşunun hemen ardından başlattığı çalışmalarla 8 yıl sonra 1962’de, Türk Loydu’nu kurmuş. Biliyorsunuz, ilk ve tek ulusal klas kuruluşumuz olan Türk Loydu, daha geçtiğimiz günlerde IMO’dan “Hedef Bazlı Standartlar Onayı” alarak hepimiz için yeni bir gurur vesilesi oldu” sözlerine yer verdi.

 

Başarılarından gurur duyduk”

Teknolojinin akıl almaz bir hızla geliştiğini, dünyanın neredeyse her sabah yepyeni bir buluşla, gelişmeyle güne başladığını ifade eden Başkan Kıran, “Gelişmiş ülkeler, enerji verimliliğini artırıp çevre güvenliğine katkı sağlayacak yeni buluşlar peşinde… Artık insan faktörünü büyük ölçüde devreden çıkaracak 'uzaktan kumandalı', 'insansız' vb. gemiler üzerinde çalışılıyor. Finlandiya bu tür gemilerin testlerini yapabilmek için özel bir deniz test alanı düzenledi ve kullanmaya başladı bile. Daha birkaç gün önce, uluslararası bir yarışmada ülkemizi temsil edebilmeleri için DTO olarak destekte bulunduğumuz İTÜ’nün ROV (remotely operated underwater vehicle) takımının temsilcileri öğrenciler, teşekkür için Odamıza geldiler. Başarılarından gurur duyduk. Türkiye ilk LNG tahrikli gemilerde, ilk bataryalı ve hibrit gemilerde, öncülük yapan ülkelerden… 2017 yılında Uzaktan kumandalı ilk römorkör, ülkemiz tersanelerinde yapıldı. MİLGEM projesinde alınan sonuç, ulus olarak hepimizin göğsünü kabarttı. Kendi yerli teknik gücümüze dayanmanın, nasıl başarılar sağlayabildiğini, MİLGEM örneğinde yaşadık” açıklamasını yaptı.

 

Çok çalışmalıyız”

Ancak hala istenilen düzeyin, beklenilen ivmenin yakalanmadığından dem vuran Başkan Kıran, bu ivmenin yakalanması için de çok çalışılması gerektiğinin altını çizdi ve “Bu örnekleri çoğaltma görevi sadece gemi mühendislerimize değil, aynı zamanda biz gemi sanayici iş adamlarına da düşüyor. Sanayiciler olarak bizler de elimizden gelenin daha fazlasını yapmak için çaba harcamalıyız” dedi.

 

Başkan Kıran'dan Tasarım Yarışmalarına öneri!

Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği'nin her yıl Tasarım Yarışmaları düzenlediğini ve Gemi Mühendisleri Odası’nın 2009’da rahmetli Prof. Dr. Yücel Odabaşı anısına ilk kez düzenlediği “Geleceğin Gemi ve Deniz Araçları Tasarım Yarışması’nı da hatırlatan Başkan Kıran, “Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliğimiz de artık gelenekselleştirdiği tasarım yarışmasını bu yıldan itibaren “Geleceğin Gemileri” konseptinde düzenlemeye başlar ve sürdürürse, bunun sektörümüz açısından önemli kazanımlar sağlayacağını düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

 

WİSTA Türkiye üyeleri iftarda bir araya geldi WİSTA Türkiye üyeleri iftarda bir araya geldi

7DENİZ ÖZEL

Editör: Haber Merkezi