Samsun Limanı kruvaziyer ve yat limanına dönüşecek Samsun Limanı kruvaziyer ve yat limanına dönüşecek

DOKUZ Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Esmer, Türk limanlarından 2017 yılında 471 milyon ton elleçlendiğini, konteyner taşımacılığında 10 milyon TEU'nun 7,5 milyon TEU'su kendi yükümüz olduğunu söyledi. Esmer, "Endüstri 4,0' ların konuşulduğu günümüzde liman teknolojimizi kendimiz üretmeliyiz" dedi.


İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi ile birlikte 'Dünyada ve Türkiye'de Liman Teknolojileri konulu konferans düzenledi. Konferansa, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurlu Başkanı Kemal Kutlu, limanın temsilcileri ve öğrenciler ile davetliler katıldı.

 


KÜRESEL DÜNYA BİTTİ İKİLİ ANLAŞMALAR DÖNEMİ BAŞLADI


Dünyada 2008'e kadar hep korumacılık politikaları küreselleşme çerçevesinde yürüdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Soner Esmer, "Her şey küresel dünya içindi küresel dünyayı temsil eden kurumlar vardı. Bu kurumların etkinliği bugün azalmaya başladı. Onun yerine ikili anlaşmalar dönemi başladı. Devlet başkanları düzeyinde ikili anlaşmalarla yürümeye başladı işler. Ülkeler ikili anlaşmalar dönemine girmiş durumda. Bu projenin en büyük temsilcisi bir kuşak bir yol projesi. Bu gün uluslararası firmalarla birlikte 103 rakama ulaşmış durumda. İşin boyutu çok büyümüş durumda son 15 yılda 5 trilyon dolarlık hacim ulaştı, toplamı 17 trilyon dolar. Çok ciddi bir potansiyel bizde bunun içindeyiz."

 


GEMİ EBATLARI BÜYÜYOR


Prof. Dr. Esmer, dünyada 2017 yılında 17 trilyon dolarlık mal satıldığını, bu satılan malı tartmaya kalktığında 14 milyar ton bunun deniz yolu ile taşınan miktarı 11 milyar 6 ton olduğunu belirterek şöyle devam etti:"Ham petrol, demir cevheri, kömür ve tahılları topladığınızda bu dört ürün 11 milyar tonun yarısıdır. Bununla birlikte gemi ebatları da büyüyor. Kriz dönemlerinde bu gemi ebatları büyümüştür. Armatör taşıma birim maliyetlerini düşürmek için gemiyi büyütüyor. Gemi boyları şuanda çok büyümüş durumda. Bugün en büyük konteyner gemisi 20'lik konteynerden 21 bin 413 adet yükleniyor."

 


Türkiye olarak bulunduğu konum nedeniyle bunun ekmeğini yediğini, limanların 2,6 milyon TEU konteyner elleçlemesi yaptığına dikkat çeken Esmer, "Biz dünyadaki önemli denizlere kolay ulaşabilen bir ülkeyiz. Türkiye'de beş liman kümeleri var. En büyüklerden bir tanesi İskenderun körfezi.182 civarında limanımız var. Avrupa içerisinde 5 inci büyük ülkeyiz. Almanya bizden daha az yük elleçliyor. Avrupa 'da bir numara Hollanda. Türkiye, 2017 yılında 471 milyon ton elleçlendi bunun 152 milyon tonu sıvı yükler. Büyük bir kısmı buradan işlem görüyor. Konteyner da 2017 yılında 10 milyon TEU'yu geçtik bunun 7,5 milyon TEU su kendi yükümüz. Yani Dünyanın taşınan yükünün 4'ünü biz elleçliyoruz. Dünya konteynır yükünde de yüzde 1,3'ini elleçliyoruz."

Editör: Haber Merkezi