Enerji alanındaki yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Türkiye, bu konuda yeni bir adım daha attı. “Havadan Jeofizik Araştırmaları” projesi kapsamında Türkiye'nin maden kaynakları uçaklar sayesinde havadan tespit edilecek. Madenlerin gökyüzünden adeta röntgeninin çekildiği çalışmalar kapsamında geçen yıl aralıktan bugüne dek Türkiye'nin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümleri tamamlandı. 

 

İLK TARAMALAR YAPILDI 

İnşa halindeki kruvaziyer Çanakkale Boğazı'ndan geçti İnşa halindeki kruvaziyer Çanakkale Boğazı'ndan geçti

Şimdiye kadar bu kapsamda iki uçakla toplam bin 500 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgeleri tespit ederek nokta atışlarla maden arama ve sondaj çalışmaları yapılacağını belirtti. Proje kapsamında ilk öngörü haritalarının oluşturulması amacıyla planlanan 820 bin kilometrekarelik alanın yaklaşık 570 bin kilometrekarelik kısmı tarandı. 100 günlük eylem planı çerçevesinde gökyüzünden maden alanlarının tespit edilmesinde hedefin 500 bin kilometre karenin taranması olduğuna dikkati çeken Fatih Dönmez, “Hamdolsun bugün bu rakamın da ötesine geçerek söz konusu 570 bin kilometrekarelik kısmı taradık. İnşallah bu rakamı yıl sonuna kadar 700 bin kilometrekareye çıkaracağız. Çevresel ve fiziki koşulların imkansızlığı nedeniyle maden arama ve tespit çalışmalarının yapılamadığı bölgeler de dahil olmak üzere bütün Türkiye'nin havadan jeofizik haritalarını oluşturarak potansiyel alanları tespit edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

TÜRKİYE'YE ÖZEL ÜRETİM

Dönmez, proje kapsamında iki uçağa gerekli olan cihaz, sensör ve tüm ek donanımların entegrasyonunun yapıldığını belirtti. Bu araştırmaların Cessna Caravan modeli sabit kanatlı uçaklarla yapıldığını belirten Dönmez, “Uçaklarımızın kuyruk kısmına monte edilen Düşey Manyetik Gradient Sensörü, bu model uçaklar için dünyada ilk defa bizim projemiz için geliştirilip, üretildi. Bu sensörün projemize getirdiği avantajla yüzeye yakın yeraltı yapılarını daha kolay ve net bir şekilde tespit ediyoruz” dedi.

 

REKOR KIRACAK

Projeyle havadan jeofizik araştırmalar sektörüne önemli bir yeniliğin de kazandırıldığını vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti: “Proje tamamlandığında dünyada havadan jeofizik araştırmalar sektöründe hizmet veren ilk 8 ülke arasında yer alacağız. Projeyle, Karada, denizde ve havada maden ve doğal kaynaklara ilişkin tüm varlıkların tespiti için yapılması gereken ne varsa yapıyoruz. Karalarda yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, MTA bu yıl bir milyon 200 bin metre sondaj gerçekleştirdi. Yıl sonu hedefimiz ise bir milyon 600 bin metre sondajı gerçekleştirmek. Bu rekor sondaj büyüklüğü.”

 

‘Türkiye’nin rüzgarından umutluyuz’ 

Alman Enerji Şirketi ENERCON GmbH Genel Müdürü Hans-Dieter Kettwig, yaklaşık 20 yıldır Türkiye'nin enerji sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Türkiye'nin rüzgar sektörüne yaptığımız ve devam eden yatırımlarımızla karşılıklı güven sağladık. Şartname detayları yeni açıklanan YEKA Rüzgar Enerjisi Santralı-2 (YEKA RES-2) ihalesiyle ilgileniyoruz. Şartname kriterlerine yönelik detayların açıklanmasını bekliyoruz ve ihaleye girmeyi düşünüyoruz” dedi. 

Editör: Haber Merkezi