Türkiye'de limanlar için otomasyonlar geliştiren ilk yazılım firması olan Solon Bilgisayar Yazılım Hizmetleri A.Ş., aynı zamanda içerik ve modül özellikleri itibariyle en kapsamlı yazılıma sahip firması konumunda. Limanlarda kullanılan 'Solonport Liman Otomasyon Sistemi' ile tüm yük grupları elleçlenebiliyor. Son zamanlarda gerek yurt içi gerekse yurtdışında yaptığı liman otomasyon uygulamalarıyla adından söz ettiren Solon Bilgisayar Yazılım Hizmetleri A.Ş. Genel Koordinatörü Yelda Okşak, limanlara yönelik sundukları otomasyonlar ve bu otomasyonların avantajları hakkında bilgiler verdi. Hem Türkiye'de hem de dünyada limanlarda kullanılan liman otomasyon sistemleri olduğunu söyleyen Solon Bilgisayar Yazılım Hizmetleri A.Ş. Genel Koordinatörü Yelda Okşak, bu sistemlerini her açıdan geliştirmeyi ve desteklemeyi sağlayacak şekilde çalıştıklarını kaydetti.

Yelda Okşak, 'Çalışma prensibimizin temelinde dinamik olan bu sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kendi içinde geliştirmeler yapıyoruz. Aynı zamanda limanlara özel olarak da onların istekleri doğrultusunda geliştirmeler yapabiliyoruz. Yani fazla detay vermeden şöyle anlatacak olursam; çeşitli veriler sağlayan modüller ve geliştirmeleri de firmanın özel talepleri doğrultusunda yapabiliyoruz. Örneğin, bazı liman müşterilerimizin, çalıştığı büyük firmalar olabiliyor ve onlarında veriler anlamında ihtiyaçları olabiliyor. İşte biz bu talepleri rahatlıkla yerine getirip, hem kendi müşterimiz için memnuniyet yaratmış oluyoruz hem de müşterimizin müşterisini memnun etmesini sağlamış oluyoruz. İki kat güzel bir sonuç oluyor' şeklinde konuştu. Günümüzdeki artık yaşam biçimi ve hızın ayrı düşünülemediğini vurgulayan Okşak, 'İş dünyasında da hız ve kazanç bir biriyle orantılı. Bu yüzden Bilişim sektörü bu anlamda daha da önem kazanıyor.

Bizim yaklaşımımız, birbirleriyle veri alışverişi yapan, sistemler geliştirmektir. Çünkü artık ticarette tek başına değilsiniz. Limanlarda, acenteleriniz, gümrük müşterileriniz ve tedarikçileriniz gibi birçok paydaşlarınız var. Hızlı kararlar almanız için onlardan verilere, onların sizden bazı verilere ulaşmasını güvenli bir şekilde sağlamalısınız. İşte biz yukarıda da örneğini verdiğim gibi, bu tip projeler için hazırız. Hatta ekibimiz bu konuda hem müşterilerimizden, hem de çalıştığımız firmalardan, defalarca kez teşekkür almıştır' ifadelerini kullandı. 'SOLAS'A hazırız' 1 Temmuz itibari ile bütün dünyada Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO), Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) takvimi içerisinde aynı zamanda yürürlüğe girecek olan ihracat konteynerlerinin tartımına göre çalışmalar ve geliştirmeler yapıyoruz diyen Okşak, 'Şu anda bu projeyi tamamlayıp test aşamasına getirdik ve 1 Temmuz itibari ile müşterilerimiz bütün dünya ile aynı anda bu sisteme hazır hale gelmiş olacak. Bu konuda müşterilerimize gereken bilgilendirmeleri de zaten yapmış bulunuyoruz.

Bütün dünya da artık ihracat konteynerleri tartılarak işlem yapılacak. Bunun için bir takım özel dokümanlar hazırlanması gerekiyor. Çünkü daha önce böyle bir uygulama yoktu ama bunlar SOLAS Anlaşması kapsamında ele alınıp bütün dünyada zorunluluk haline geldi. Bu uygulama ile ilgili her türlü teknik çalışmamız tamamlandı. Şu anda test çalışmaları da tamamlanıp, canlı sisteme geçmek için çalışmalara da başlandı. Teknik detay ve yönetimsel düzeyde de bilgilendirmeler yapıldı. Tüm müşterilerimiz, özellikle böyle bir konuda hassasiyetimizi bildikleri için ve paylaşımı yapılan teknik adımlarımızı da gördükten sonra gayet rahat ve memnunlar. Sürecin ilerlemesini bekliyorlar. Biz de Solon ekibi olarak Herkese kolaylıklar ve daha güvenli işler güçler diliyoruz' dedi. Dünyada liman otomasyonu konusunda büyük bir eksikliğinin olduğunu bildiklerini vurgulayan Okşak, 'İşin özünde limanlar gerçek anlamda büyük bütçeler isteyen bir yatırım şekli. Sonuç olarak hem liman alanının büyüklüğü ve tahsis edilmesi hem de alt yapı olanaklarının oluşturulması ve düzenlemesi oldukça maliyetli bir konu. Bürokratik süreçler de yeteri kadar zorlu olduğu için liman sektörüne girmek demek büyük bir disiplin ve yatırım anlamına geliyor. Bunun iyi bir şekilde çalışabilmesini sağlayabilmek için de teknolojik alt yapıyı ve insan kaynaklarını iyi bir şekilde oluşturmak zorundasınız. Türkiye'de ve dünyada teknolojik yatırımlara bütçe ayrılıyor ama bunun ne kadarı doğru kullanılıyor bakmak lazım. Örneğin; bir limanın yazılımına yönelik yatırımlarınızın iyi çalışabilmesi için bütün bir liman alanını network sistemi ile donatmanız lazım. Bu çok büyük bir maliyet oluşturduğu için birçok firma hala Excel veya kağıt üzerinde işlem yapıyor durumda. Ama bizim çalıştığımız firmalar teknoloji konusunda ve yenilikler anlamında bizi zorluyor. İstek ve talepleri o doğrultuda oluyor.

Tabi bizde bu taleplere cevap verdiğimiz için memnun oluyorlar ve bizi destekliyorlar. Bu konuda çalıştığımız limanlardan memnunuz. İşlerini daha rahat yapıyor olmaları yönetim kadrolarının işleri daha rahat takip edebilmeleri önemli kriterlerdir. Türkiye'de bu standartlara uygun çok fazla liman yok. 3 tarafımız denizlerle çevrili ama tam anlamı ile kullanamıyoruz. Dünyada da bizim gözlem yaptığımız ülkeler için de çok da gelişmiş bir sektör değil. Yatırımının biraz zor ve çok maliyetli olması bu tür gelişmelerin olmasını zorluyor. Ama dünyada çok büyük bir açık var bu konuda' ifadesinde bulundu. Limanlarla çalışma şekilleri hakkında da bilgiler veren Okşak, 'Biz bakım anlaşması mantığı ile çalışıyoruz. Yani 7/24 çalışma sistemimiz var. Sonuçta limanlar da 7/24 çalışıyorlar ve genelde biz de bu şekilde çalışıyoruz.

Ekip yapısı konusunda da çok güçlüyüz. Liman sektöründe liman için proje yapan ekibimizin deneyimi ortalama 9 yıldan fazla. Bu da aslında bu işi ne kadar ciddi yaptığımızı gösteriyor. Bizim ekibimiz sürekli sahada. Alana hakim ve deneyimli olduğu için piyasada bizi tanıyan ve bizimle çalışan firmalar güven anlamında sorun yaşamıyorlar' dedi. Farklı bir ülkede ve farklı bir dille hizmet vermelerine rağmen daha iyi ve çabuk iş teslimi yapabildiklerini ifade eden Okşak, 'Bu durum işveren firmaların bile şaşırmasına neden oluyor. Bunun bizim iyi ve deneyimli kadrolar ile çalışmamızdan kaynaklı olduğunu biliyoruz. Yurtdışına gidip gelmek ve zamanın kısıtlı olduğunu düşünürsek bir an önce bitirip sonuca gidiyoruz. Zaten karşılıklı planlamaya göre çalıştığımız firmalar yeterli kaynak ayırdıkları için daha rahat ve çabuk bir şekilde uygulamamızı yapabiliyoruz. Şanslıydık, deneyimliydik ve çalıştığımız limanın ekibi de iyi olması çalışmanın iyi olmasını sağladı. Bu sayede ilişkiler biraz daha yakın oldu ve memnuniyetlerini başkalarına yansıtarak tanınacak duruma geldik. Bakış açımızı iyi ortaya koymaya çalışıyoruz.

Ekibimizde iyi İngilizce bilen çalışanlarımız var. Net olarak projemizi iyi anlatabildiğimiz için talep eden firmalar ihtiyaçlarının olduğunu görüp bizimle iş yapabiliyorlar' şeklinde konuştu. Okşak, 'Biz projeyi kağıt üzerinden tanıtmıyoruz. Elimizde var olan güçlü veri ambarımızla insanlara sunum yaparak anlatıyoruz. Yazılımda ben şuna inanmıyorum; kağıt üstünde her şey iyi görünebilir ama ben bu işin içinden gelen ve nerdeyse 25 yıldır bu sektörde olan biri olarak şunu söylüyorum, kağıtlar beni kandıramaz. Bir yazılım satın almak istediğim zaman ne olursa olsun gerçek uygulamayı görmek isterim. Bu yüzden biz de müşterilerimize kağıtla görsel materyallerle değil de, birebir görüşmelerimizde interaktif bir şekilde kendi oluşturduğumuz senaryolara göre örnek datalar üzerinde canlı bağlantılarla, yani kendi sunucularımıza bağlanarak sunum yapıyoruz. Böylece görüşmecinin aklında hiçbir soru işareti kalmamasını sağlıyoruz' ifadesini kullandı. Solonport Veri Toplama Veri İşleme ve Yorumlama Projesi İstanbul Üniversitesi kampusunda yer alan Teknokent'teki proje ofislerinden de bahseden Okşak, 'Enteresan ve farklı bir proje üzerinde çalışıyoruz. Biz bunu Teknokent yönetimine de sunduk, yani süreç başladı. Projenin içeriğinde liman süreçleri var. İstatiksel analiz, metodolojiler ve limanların kullandığı materyaller var. Bu projenin adı Solonport Veri Toplama Veri İşleme ve Yorumlama Projesi. Bu projenin amacı limanlarda farklı işlerde kullanılan yazılım sistemlerini bir bütün haline getirerek daha hızlı ve taze bilginin yöneticilere ulaşmasını sağlamak ve iş verimliliğini artırmak olduğunu söyleyebilirim. Limanlar bünyelerinde gerek finansal işleri, gerekse teknik bakım işlerini yaptıkları yazılımlarını raporlayan insanlar bulundurmak zorundalar.

Bu da verinin taze bir şekilde değil de eskimiş olarak yöneticilerin eline geçmesine neden oluyordu. Bizim projemiz sayesinde bu olumsuzluk ortadan kalkacak ve çalışan insanları daha verimli işlerde kullanma olanağı elde etmiş olacaklar. Başka bir örnek daha verecek olursam mesela; sıvı yük limanısınız ve tankerlerinizde gereğinden fazla ısınma oluştu. Bu sistem anlık uyarı sistemi ile sizi uyaracak mesajı gönderip hızlı bir şekilde çözüm bulmanızı sağlayacaktır. Bu projemiz web uyumlu olacağı içinde yöneticiler veya firma yetkilileri tek tuş ile işlerini kontrol edebilecek ve en üst düzeyde verim elde etmiş olacaklar. Örneğin liman Türkiye'de olabilir ama yetkilisi Londra'da yaşıyor. Oradan zaman kaybetmeden elinde ki bilgisayar ya da telefonundan işlerin nasıl yürüdüğünü görebilecek ve anında müdahale edilmesini sağlayacak şekilde planlama yapıyoruz.

Aynı zamanda projemiz kağıt tasarrufu sağlayan bir proje olduğu içinde çevreci olduğunu da söyleyebiliriz. Müşterilerimiz ile de fikir alışverişinde bulunduk ve onlarda hevesle bekliyorlar' dedi. Bu proje ile istatiksel bilgilerin ön plana çıktığını düşündüğünü söyleyen Okşak, 'Artık işe yönetimsel yaklaşımlarla bakıyoruz. Bu üzerine çalıştığımız bir projenin yeni yazılım teknolojileri ile oluşması planlanıyor. Teknokent yönetimi de prensipte projeyi yapısal olarak çok beğendiler. Çok kısa zamanda netleşmesini bekliyoruz. Gümrüklerle ilgili bizim liman otomasyonu ile bir entegrasyonumuz vardı. Yani gümrük taleplerini artırdıkça artırdı. Bugünlerde onlarla daha sıkı çalışma içerisindeyiz ve onlara daha fazla destek veren veriler gönderiyoruz bu da önemli bir gelişme aslında. Muhtemelen bu çalışmalar bir iki limanda pilot olarak başlamıştı. Hatta sonlandırıldı ama en kısa zamanda gümrüğün diğer limanlarda da ihtiyacı olacağını düşünüyoruz' şeklinde konuştu.

7DENİZ

Editör: TE Bilisim