Yamaha ve Marine Araçları Satış ve Pazarlama Müdürü Orhun Şentürk, Sattıkları ürün çeşidi ve özellikleri olarak sadece işin eğlence tarafında olmadıklarını, bunun yanında dayanıklılık ve fonksiyonellik açısından da kendi ürünlerini sektörde farklı bir yere koyduklarını söyledi. Şentürk, firma olarak satış sonrası servis ve hizmetlerde sektörde ayrı bir yerlerinin olduğunu belirterek, 'Biz sat unut yapan bir firma değiliz. Bizim için asıl önemli olan satış sonrası müşterimizle olan ilişkilerimizdir.

Müşteri memnuniyeti ilk sırada gelir bizim için' ifadesini kullandı. 'Ürünlerimiz her koşulda iş yapar' Piyasada daha çok hobi ve eğlenceye yönelik ürünlerin yer aldığını ifade eden Şentürk, 'Bizde gerek kar, gerekse deniz motosikletlerinde ürünler var. Bu ürünlerle özellikle arama ve kurtarma çalışmalarında en hızlı şekilde sorun olan bölgeye ulaşacak ekipmanı sunuyoruz. Bunu aslında bir sosyal sorumluluk olarakta düşünebiliriz. Bizim sattığımız ürünlerle en zor koşullarda dahi başarı sağlanıyor. Bu ürünü kullananlar yolda kalmaktan, ya da ürünün kapasitesinin yetmemesinden dolayı bir sıkıntı yaşamazlar. Bizim için insani boyut kısmı çok önemli. Acil Kar ve Acil Deniz diye iki projemiz var.

Bizim bu projelerdeki hedeflerimiz ise insan hayatının önemini vurgulamak ve bunlara elimizden geldiğince yardımcı olmak' şeklinde konuştu. 7'den 70ʹe Denize projesi ilgi görüyor Yaklaşık 6 yıldır '7'den 70'e Denize' diye bir sosyal sorumluluk projesi yürüttüklerini ifade eden Orhun Şentürk, 'Örneğin, bu sıralar denizle tanışmamış veya denizden emniyetli bir şekilde faydalanamayan 7 yaşından 13 yaşına kadar olan çocukları ebeveynleriyle birlikte, İstanbul, Antalya ve Bodrum'da 1 gün teorik, 1 gün pratik olmak üzere hafta sonlarında eğitime tabi tutuyoruz. Şişme botla dıştan takma motor nasıl takılır, can yeleği nasıl giyilir gibi temel eğitimler vererek ağaç yaşken eğilir mantığıyla hareket ediyoruz ve küçük yaşlardan itibaren bu çocuklarımıza denizi ve deniz kültürünü sevdirmek için elimizden geleni yapıyoruz' dedi. Yamaha 50 yıldır aynı firmada Yamaha markasının 50 yıldır Türkiye'de Burla Makina Ticaret ve Yatırım A.Ş. firmasıyla yer aldığını söyleyen Şentürk, 'Burla 1911 yılında kurulmuş, Türkiye'nin ilk ithalat firmasıdır. Firmada 7 farklı departman var ve 7 farklı sektöre hizmet veriyor. Biz Yamaha ve Marine Araçları Departmanı olarak denizcilik sektörüne hizmet veriyoruz. Aynı zamanda ürün portföyümüzde kar motosikletleri de var.

Bunun yanında Brig Deniz Botları'nı da sektöre sunuyoruz' ifadesinde bulundu. Yamaha markasının dıştan takmalı dediğimiz motorlarını, deniz motosikletlerinin ve kar motosikletlerini pazarlama ve satışını gerçekleştirdiklerini anlatan Şentürk, 'Her üç branşta da lider durumdayız. 2012 yılı diğer sektörlerdeki gibi yaşanan ekonomik durgunluktan biz de etkilendik ancak biz firma olarak planladığımız rakamlara ulaştık. Geçtiğimiz yıllardaki oranlara göre 2013 yılı açısından da beklentilerimiz yüksek. Her inişin bir çıkışı vardır dedik. Dibe kadar vuracak bir sektör değil denizcilik. Türkiye'nin denizci bir ülke olmasını istiyoruz. Bunun için uğraş gösteriyoruz. Bizlerde denizle buluşmak isteyen kullanıcılara firma olarak elimizden geleni yapıyoruz. Gerek hizmetlerimizle gerek fiyatlarımızla bunu yapmaya çalışıyoruz' şeklinde konuştu.

'Yamaha'nın başarısında Burla'nın payı büyük'

Yamaha'nın Türkiye'deki konumunun bu seviyelerde olmasında Burla'nın etkisinin çok yüksek olduğunu söyleyen Şentürk, 'Marka sağlam köklü bir firma tarafından temsil ediliyor. Biz Yamaha'nın dünyada en eski ikinci temsilcisiyiz. Yamaha yaklaşık 50 yıldır Türkiye'de el değiştirmeden Burla'nın elinde. İkinci ve üçüncü kuşak devam eden bayilerimiz var. Bu da bizim bir aile olduğumuzu gösteriyor. Rakip firmalara oranla avantajlarımız arasında yetkili bayi ve servis sağlayıcılarımız açısından rakipsiz olduğumuzu düşünüyorum' ifadelerini kullandı. Bayilere eğitim veriliyor Özellikle satış sonrası hizmetler konusunda rakipsiz olduklarını ifade eden Şentürk, Türkiye'de hem distribütör olup, hem de satış sonrası hizmet veren tek merkezin kendileri olduğunu kaydetti. Şentürk,'Yamaha Teknik Akademisi dediğimiz bir konseptimiz var. Yamaha Merkez'in tüm dünya ile birlikte yürüttüğü bir hizmet bu. Aynen otomotiv sektöründe olduğu gibi, tüm yetkili servislerin düzenli olarak güncel bilgilerle donatılmasına yönelik eğitimlerimiz var. Yamaha Teknik Akademisi Türkiye, şuanda dünyada Avustralya ve Dubai'nin de dahil olduğu gümüş mertebedeyiz. Altın mertebesinde sadece Amerika'daki bayiler ve servislerinden olanlar var. Yani eğitim konusunda da biz en üst seviyelerdeyiz. Eğitim verecek eğitmenimiz gidiyor Japonya'da eğitimlere katılıyor ve geliyor buradaki bayi ve çalışanlarımıza eğitimleri de o veriyor' şeklinde konuştu.

Türkiye çapında yaklaşık 50 bayileri olduğunu ifade eden Şentürk, 'Ne kadar çok bayi o kadar çok hizmet demek değildir. Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke ama maalesef bu durumdan yeteri kadar istifade edemiyoruz. Özellikle biz daha çok nehir turizm ile ilgili ürünler sunuyoruz. Bizim daha faal olduğumuz bölgeler var. Ege ve Akdeniz'de daha çok rağbet görüyoruz. Karadeniz'de ise aynı durum söz konusu değil. Bu durum rakiplerimiz için de geçerli. Bizim yeni bayi açmadaki bazı kriterlerimiz var. Öncelikle bayi talebi htiğimiz yerlerde potansiyeli değerlendiriyoruz biz. Bir tabela asıp biz 'Yamaha bayisiyiz' demekle bir şey elde edilmez. Gerçekten ihtiyaç var mı yok mu biz ona bakarız. Başvuruları da ona göre değerlendiriyoruz. Gerek varsa o bölgede teknik bilgi ve bölgesine göre yeterli bir metrekare alanın sağlanması gerekiyor. Tek başına motor satmıyoruz bot da satıyoruz. O açıdan yerinde ona göre geniş ve uygun olması gerekiyor' diye kaydetti.

Cengiz TEPEBAŞ-7DENİZ

Editör: TE Bilisim