Pearl Naval Şirket Sahibi Gürhan Burak Alkoç ile bir araya geldik ve 20 yıllık deneyimle hayat bulan firmalarını masaya yatırdık. 'Biz denizcilik kökenli bireylerden oluşan bir ofisiz. Gemideki kaptanın veya başmühendisin okyanusun ortasındayken düşüncelerini, herhangi bir sorunla karşılaştığında neler htiğini iyi biliyoruz. Çünkü biz de aynı görevleri gururla icra ettik' diyen Alkoç, bu sebeple şanslı bir ekip olduklarını söylüyor. Sohbetimize başlamadan evvel Gürhan Burak Alkoç'un denizcilik serüveninin nasıl başladığını öğrenelim mi? Esasen okula başladığım ilk yıldan mezun olana kadar hep tankerci olmak istemiştim. Bu sebeple staj başvurumu da 1995 senesinde tankerci bir firma olan Dünya Denizcilik'e yaptım. 2008 yılına kadar da bu firmada çalıştım. 13 yıllık bu süreçte, üçüncü mühendis, ikinci mühendis ve baş mühendis oldum. Sonrasında da yeni inşaa projelerinde yer aldım. Denetimci süpervizör olarak Kore'de uzun bir süre farklı tersanelerde bulundum.

Buradan Aktif Denizcilik'e geçtim ve yaklaşık 2,5 yıl çalıştım. Uzakdoğu projelerinde Gemi İnşa Müdürü olarak hem tanker, hem de dökme inşalarında görev alarak süreci yönettim. Aynı zamanda enspektörlük görevini de yürütüyordum. Daha sonra Ciner Denizcilik'te 5 seneden fazla süreyle görev aldım. İlk 4 senesi Teknik Müdür ve Gemi İnşa Müdürü, son bir sene de ise Genel Müdür olarak tanker ve yeni inşaların başında yer aldım. 26 geminin bütün kontrat ve tersaneyle ilgili süreçlerinin tamamının yürütülmesinden sorumlu oldum. Akabinde Genel Müdür ve İcra Kurulu Üyesi olarak Ayships'te 2 sene çalıştım. Burada holdinge katkı sağlamak, faaliyet alanımızı artırmak düşüncesiyle gemi işletmeciliğini gündeme taşıdık. Holdingin yönetiminde olan 5 geminin yanı sıra 4 ayrı gemiyi de teknik ve ticari işletmemize aldık. Yaklaşık 20 senelik denizcilik tecrübesiyle girişimcilik ruhum birleşince de kendi firmamı kurma fikri doğdu. Böylece Pearl Naval'ın yapı taşları ailemin de desteğiyle oluşmuş oldu. Bugün Pearl Naval nasıl bir noktada? Şu anda işletmemizde 3 gemimiz var. Biri 57 tonluk, iki tanede 33 tonluk. Yakın zamanda bünyemize 33 tonluk bir gemi daha eklenecek. Biz, Türk insanının uluslararası platformlarda iyi bir şeyler yapabildiğini göstermek için bu işe soyunduk. Ülkemizde özellikle tanker, kimyasal tanker tarafında iyi yönetim, gemi işletmeciliği yapan firmalar var. Ancak dökmeci ve konteyner tarafında, hem ülkemizde, hem de yurt dışında bir boşluk söz konusu. Bu boşluğu, işin saygınlığına yakışır şekilde doldurmayı ve başarılı işler yaparak firmamızı güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Başka yatırımcılara ve denizcilere danışmanlık hizmeti vermek ve onlara yol haritası çizerek denizcilik alanında onlarla birlikte hareket etmeyi hedefliyoruz. Pearl ismini seçmeniz hedeflerinizle bire bir uyuştuğu için olsa gerek… Evet firmamızın anlamı inci. Bu ismi şeffaflık, değerli oluşu ve saflığı, temizliği çağrıştırması, bünyesinde taşıması ve nadir olması sebebiyle seçtik. Açıkçası işe, kendimize güvendiğimiz için girdik. 20 senelik sektör deneyimimizin, çevremizin bize artısı olacağına inanıyoruz. Birçok kişinin bizim şu ana kadar neler yaptığımızı ve neler yapabileceğimizi bildiğini ve bir Türk firması olarak beklentileri karşılamak için gayret ediyoruz. Kendi birikimlerimize güvenerek yola koyulduk ve dört aylık süreci de devirdik. Sekiz kişilik ekibimizle doğru işler yapmaya devam ediyoruz. Yıl başında kadromuza iki kişi daha katılacak ve gemi sayımızla birlikte kadromuz elbette daha da genişleyecek. Tam da bu noktada 2018 beklentinizi soralım mı? Navlunlara baktığımızda geçen seneye kıyasla yaklaşık iki katından fazla dökme yükte getiri var. Bu özellikle öngörümüzle örtüşüyor ve navlunların önümüzdeki sene de artacağını ve kararlı olacağını düşünüyoruz. Geçen sene birçok gemi laid-up'a çekildi. Baltık indeksi de son 30 yılın en düşük seviyesine geldi. Çok zor bir süreçten geçtik. İşletme giderlerini navlun karşılayamaz duruma gelindi. Ama bu sene şu an itibarıyla işletmemizde bizim time charterda olan gemilerimiz var. Bunların getirileri de 10 bin doların üzerinde. İkinci el gemiler tercih ediyoruz. Çünkü, yeni inşadan gemi alındığında çok ciddi bir finans yükü ve amortisman hesabı işin içerisine giriyor.

Biz yeni inşa rakamlarının neredeyse üçte biri fiyatındaki gemilerle iyi bir teknik, ticari işletme neticesinde yıllık yatırımcıya 15'e varan bir geri dönüş sağlıyoruz. Ancak gemi fiyatları Baltık indeksine, demir çelik fiyatlarına oranla aynı eğilimde artması sebebiyle 2018 yılının ikinci çeyreğine kadar hızlı ve doğru hareket etmek gerekiyor. Tabi dünya üzerindeki kriz, Çinin büyümesi, petrol fiyatlarının yükselişi, Hindistan ve Endonezya'nın, hurdaya gidişi (yeni balast suyu ıslahı kuralıyla 5 yıllık süreçte ve sonrasında artması öngörülen) ivmelenme oranları piyasaya direk etki eden etmenler. Sohbetimizin başında 'Türk insanının iyi bir şeyler yapabildiğini göstermek için bu işe soyunduk' dediniz.

Bu söylemi biraz açalım mı?

Türkiye, yakın komşumuz Yunanistan'a kıyasla çok daha büyük ve potansiyeli olan bir ülke. Lakin denizcilikte komşumuz dünyanın en büyük filosunu elinde tutuyor. Bizim ülkemizde de denizciliği operatörlükten armatörlüğe, yan sanayisine kadar her alanda işini çok iyi yapan kişiler, şirketler ve kurumlar var. Fakat yurt dışında yeterince tanınırlığa sahip olunmadığında, yapabildiklerimizin yetirince farkında olunmadığından ister istemez yurtdışından mesafeli bir yaklaşım söz konusu oluyor. Projelerin millileştirilmesi ve yurt dışına açılmak büyük önem arz ediyor. Global anlamda kendimize güvenerek, birlik içerisinde hareket edersek ilerleyen yıllarda denizcilik olarak çok daha ileri de olacağımız düşünüyorum. Son olarak neler eklemek istersiniz? Biz kaptan, başmühendis ve denizcilik kökenli farklı firmalardan branşlarında üst düzey görevler icra etmiş bireylerden oluşan bir ofisiz. Bu sebeple böyle bir ekibe sahip olduğumuz için firma olarak çok şanslıyız.

RÖPORTAJ: İBRAHİM KOCAMIŞ 7DENİZ DERGİSİ

Editör: TE Bilisim