Koskoca 40 seneyi geride bırakan bir firma Sanmar. Hem ulusal hem de uluslararası alanda başarılarla dolu bir geçmişe sahip. Bunu da her zaman bir adım ötesini hedeflemeye ve sürekli yenilik peşinde koşmaya borçlu. Asla es geçmedikleri husus ise sürdürülebilir müşteri memnuniyeti ile kontrollü ve sağlıklı üretim süreçlerini göz önünde tutmak. Sanmar Pazarlama Müdürü Pınar Gürün Korkmazʹa Sanmar'ı sorsak neler duyarız?

1976 senesinde rahmetli Gökçen Seven ve kayınbiraderi Orhan Gürün ortaklığında kurulan şirketimiz, römorkör işletmeciliği, kılavuzluk hizmetleri ve römorkör inşası alanlarında faaliyet gösteriyor. Bu sene sektördeki 40. yılımızı gurur ve mutlulukla kutluyoruz. Şirketimiz yıllar içerisinde hem römorkör işletmeciliği hem de römorkör inşası alanındaki başarısıyla Türkiye'de ve dünyada lider firmalar arasında yer almıştır. Svitzer, Østensjø, P&O, Smit Lamnalco ve Buksér og Berging gibi dünyanın önde gelen firmalarına römorkör üretmekteyiz. Sanmar'ın yıllara dayanan deneyimiyle inşa edilmiş 150'den fazla römorkör dünya denizlerinde hizmet veriyor. Şirketimiz aynı zamanda, Türkiye sahillerinde 7 limanda, yurt dışında ise 3 limanda kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri vermektedir. En önemlisi işimizde ilk günkü gibi heyecan duymamız.

Yıllar içinde kalitemiz ve ürettiğimiz römorkörlerle dünya pazarında rekabet edebildik. Dünya çapında önemli projelere imza attık. Hem operatör hem de inşacı olmak da bizim için çok önemli bir avantaj. Römorkör işletmeciliğindeki tecrübelerimizi, müşteri beklentisini daha iyi anlayarak inşalara aktarıyoruz. Mevcut müşterilerimizle sürekli diyalog içerisindeyiz ve yeni görüşmeler yapmaya devam ediyoruz. Kalite ve hizmetimizle bu ülkelerdeki beklentileri fazlasıyla karşılayabiliyoruz. Sanmar tersanelerinde bizim önceliğimiz tesisin uluslararası kalite gerekliliklerini ve sağlık, emniyet ve çevre (HSE) kurallarını yerine getirmesidir ki bunlar kuruluşumuzun çalışma politikasının temel unsurlarıdır. Kuruluşumuzun çevre güvenliği, koruma politikaları ve her düzeyde çalışanlarının refahını öne çıkarması dünya klasındaki tersaneler ayarındadır.

Biz, sürdürülebilir müşteri memnuniyeti ile kontrollü ve sağlıklı üretim süreçlerini, şirketimizin bugüne kadar sağlamayı başardığı uluslararası başarının önemli unsurları olarak görmekteyiz. İnanıyoruz ki, bizim küresel müşteri tabanına taahhütlerimizi yerine getirmemizin anahtarı, değer yaratmak ve belge veri tabanımızı sürekli ayrıntılı ve güncel bulundurarak algımızı sektörümüzdeki diğer kuruluşlara rol model olacak ölçüde yüksek tutmak; çalışanlarımıza ve tedarikçilerimize düzenli olarak eğitim programları sunmak; proje yönetiminde hedefe odaklı yaklaşımımız ve olumlu takım ruhu ile yetkin, zaman ve paradan tasarruf ettiren sonuçları başarmaktır. Geride bıraktığımız yılı nasıl kapattınız ve 2016'ya hangi hedeflerle başladınız? 2015 yılında 27 adet römorkör inşa ederek kendi rekorumuzu kırdık. 2016 için ise planımızda 30 adet römorkör inşası var. Bunlardan 16'sı Altınova'daki yeni tersanemizde inşa edilecek. 2 ay içerisinde 4 adet römorkör teslimi gerçekleştirdik. Önümüzdeki ay ilk defa Yeni Zelanda'ya römorkör teslim edeceğiz. Bizim için yeni bir market. Dünya devi Svitzer ile yakın ilişkilerimiz devam ediyor, kendilerine opsiyonlarla beraber 18 römorköre ulaşacak dev bir kontratımız var. Geçtiğimiz hafta yine Svitzer için Avustralya'daki projeleri için üreteceğimiz yeni siparişleri 2 römorkörün kaynak törenini gerçekleştirdik. Başka yeni projemiz, Voith traktör tipi römorkör serisinin ilkini denize indirdik, İtalyan sahibine Nisan ilk haftası teslim edeceğiz.

Bunlar dışında hem mevcut müşterilerimize hem de yeni ihaleler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bünyenizdeki faaliyetlerinize yönelik yatırımlarınız nasıl devam ediyor? Sanmar Altınova Tersanemizdeki inşaat yatırımımızın ilk fazının tamamlanmasına müteakip, ikinci faz yatırımlarımız beklemeden başladı. Yeni tersanemizdeki mevcut kapalı üretim alan kapasitemizi yaza kadar iki katına çıkartıyoruz. Sanmar Tuzla Tersanemiz ise yeni vinç ve özel üretim teçhizatı yatırımlarıyla modern kalmaya devam ediyor. Bunun dışında liman işletmeciliği alanındaki faaliyetlerimiz kapsamında filomuza eklediğimiz 80 tonluk ASD römorkörlerimize ek olarak birçok güçlü ASD römorkörünü bu sene filomuz içerisine dahil edeceğiz. Yenilikler ve ilkler söz konusu olunca isminizi sıkça duyuyoruz.

Önümüzdeki süreçte tekrar duyacak mıyız?

2013 senesinde bir ilke imza atmış ve dünyada ilk kez LNG yakıtıyla çalışan iki römorkör inşa ettik. Bu römorkörler Norveçli Petrol firması Statoil firmasına ait Kaarstoe Terminali'nde Bukser og Berging firması tarafından işletilmektedir. Teknoloji geliştirme departmanımız sürekli yenilik peşinde. Önümüzdeki süreçte hibrid römorkörler ile ilgili sürprizler yapabiliriz. Son olarak Türk gemi inşa sektörünü değerlendirip, sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm yollar hakkındaki görüşleriniz paylaşır mısınız? Dünya gemi inşa sektörü zor zamanlar geçiriyor. Türk gemi inşa sektörünün, iş güvenliği ve çevre bilinci yüksek üretim şekilleri ile kaliteli ve ucuz üretim yapmaya çalışırken, bazı yabancı ülkelerin resmi veya gayri resmi devlet desteğini arkasına alan tersaneleriyle rekabet etmesi zor. SGK prim desteği ve müşteriye verilecek olan Eximbank kredileri çok hızlı toparlanma sağlar.

Çilem Kocamış - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim