Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), Kurupelit Yat Limanı’nın bulunduğu bölgedeki dalga hareketlerini doğu istikametine yönlendirerek doğusunda bulunan sahillerde tahribat oluşturmaya başladığını açıkladı.

TÜRKLİM, yeni başkanını seçti TÜRKLİM, yeni başkanını seçti

SAMÇEP tarafından yapılan açıklamada, “Denizin  oluşturduğu su hareketleri sonucu Kurupelit Yat Limanı içi kum toplamış, liman kullanılabilir olmaktan çıkmış, yosun kaplanmak sureti ile deniz yüzeyinde kirlilik meydana gelmiştir.

Yat limanının Batı sınırında bulunan derenin getirdiği malzeme, 900 metrelik dalgakıranın ve 300.000 m2 liman içini daha şimdiden doldurmuş durumda olduğu görülmektedir. Marina alanında görülen (yosunlaşma vb.) çevresel olumsuzlukların ana nedeni su sirkülâsyonun yeterince olmamasından kaynaklanmaktadır.

Suyun yer değiştirememesi; oksijen miktarında azalmaya, besin artışına (azot, fosfor) bağlı olarak da yüzeyde görülen olumsuzluklar ile ekolojik dengenin olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Deniz suyu sirkülasyonunun yeterince sağlanamamış olması, zamanla liman içi canlı yaşamını tehdit ederek balık ölümlerine, ayrıca turizm potansiyeli olan bu alanın estetik olarak çirkin bir görünmesine ve kötü kokular yaymasına neden olacaktır. Aşırı alg ve plankton artışının önüne geçmek için derhal önlemler alınmalıdır” denildi.

Editör: Haber Merkezi