Ukrayna’nın Chornomorsk Limanı’nda bulunan Yağcı Denizcilik’e ait MV Rahmi Yağcı isimli yük gemisi askeri giyimli silahlı kişilerce defalarca basıldı. Yükünü almasının ardından Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinden sonra limanın kapanmasından dolayı Chornomorsk Limanı’ndan çıkış yapamayan gemiye yapılan en az dört silahlı baskında ilki 850 ton ve ikincisi de 150 ton dolaylarında olmak üzere bin ton civarında yük zorla alındı.

 

22 Şubat tarihinden itibaren Ukrayna’da bulunan geminin kaptanı Hakan Çal, yüklenici firmanın anlaşmalara rağmen hukuki olmayan bir yolla yükü silahlı ve askeri bir grup eşliğinde zorla almaya çalıştığını belirterek, “Daha önce üç kez silahlı gruplarla bastılar. Bu dördüncüsü. Yükü almak için her türlü illegal yolu deniyorlar, deneyecekler" dedi.

 

Savaş başlamadan kısa bir süre önce yükledikleri malı limanın kapanmasından dolayı taşıyamadıklarına işaret eden Kaptan Çal, “Savaş zaten yeterince ağır ve sıkıntılı bir durum. Bu süre içerisinde yüklenici firma ile yaşadığımız bu hukuksuz sorunlar da bizim için her şeyi daha da zor bir duruma sokuyor. Psikolojimiz alt üst oldu” dedi.

 

SAVAŞ DURUMDAN İSTİFADE EDİLİYOR

 

Yükün taşınamamasından ötürü şirketin maddi kayıp yaşadığını aktaran kaptan Çal, “Avukatımız, bize yükün sahibinin şirket olduğunu belirtiyor. Kiracıyla karşılıklı anlaşma neticesinde yük tahliye edilebilir. Ama maalesef ki anlaşmıyorlar. Anlaşmış görünüp illegal bir yolla bunu sağlamaya çalışıyorlar. Bizimkiler armatörün talep etmesi gereken değerin çok çok altında bir rakama razı oldukları ve hatta onlar da bu rakamı ödeyeceklerini belirttikleri halde ödemeden bu işi yapma peşindeler. Hiç masrafa girmeden yükü geri almaya çalışıyorlar. Yani açıkçası savaş durumundan istifade ediyorlar” diye konuştu.

 

BİN TON YÜK TAHLİYE EDİLDİ

 

Geminin limanda kaldığı bir aylık süre boyunca 4 defa silahlı gruplar eşliğinde basıldığını yineleyen Çal, yüklenici firmanın gemideki yükü peyderpey almaya çalıştığını belirterek, “İlk denemede 850 ton yük boşaltıldı. İkinci denemede boşaltamadılar. Dünkü denemede hazırlıklı gelmişlerdi. Dışarıdan bir vinçle bizden izin almaksızın kendileri zorla kapağı açtılar. Tam olarak tespit edemedik ama tahminen 150-200 ton civarı yük tahliye oldu. Bin ton civarında yükü götürdüler. Gemiye 5 bin 900 ton yük yüklemiştik. Yükü peyderpey alıp tamamen bitirmeye çalışıyorlar. Bu savaş halini kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

ÜSTÜMÜZE HER AN BOMBA ATILABİLİR

 

Savaşın başlamasından bu yana limandan çıkamadıklarını ve askeri üniformalı kişilerce geminin basılmasının tedirginliğe yol açtığını aktaran Çal, “Bu durumun yarattığı en büyük sorun şu. Bu kadar askerin geminin yanında olması bizim açımızdan büyük tehlike arz ediyor. Savaş ortamındayız. Üstümüze her an bomba atılabilir. Bizi burada tehlikeye sokuyorlar. Fiziki mukavemette bulunmadan bu şekilde dolaylı olarak tehlikeye sokuyorlar. Bu zorbalık halinin son bulmasını istiyoruz. Çok yorulduk, psikolojik olarak çökmüş vaziyetteyiz. Yükü tahliye etmemek gibi bir derdimiz yok. Sadece anlaşma yoluyla tahliye bekliyoruz. Armatörün zararını karşıladıktan sonra yükü alsınlar. Ama nedense böyle bir yol izliyorlar. Bu çok yanlış ve savaş halini kendi lehlerine çevirmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

 

Ukrayna’da bulunan Türk gemisine silahlı baskın!

 

 

 

 

 

Denizcilik sektörü PerCon'da buluşuyor Denizcilik sektörü PerCon'da buluşuyor

 

 

 

7DENİZ – ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi