Gemi Brokerleri Derneği'nin (GBD) önümüzdeki süreçteki yeni yönetimine, Pelin Gezicioğlu'nun Başkanlığındaki 16 kişilik ekip aday oldu. Sektörün içinden gelen yeni ekibin amacı, Gezicioğlu'nun tabiriyle 'Vites yükseltmek'. GBD yönetimine ekibiyle birlikte adaylığını koyan Pelin Gezicioğlu ve listesinde yer alan isimlerden biri olan Bahadır Tonguç'la bir araya geldik. Sohbetimizin ana konusu da elbette yeni ekibin GBD'nin geleceğine dair çizdiği yol oldu.

Bir yandan yola çıkış amaçlarını sorduk soruşturduk, diğer yandan da gelecek planlarını masaya yatırdık. İşte, GBD'nin yönetimine aday olan ekibin ağzından geleceğe dair atılacak adımlar… Derneğe farklı vizyonlar kazandıracağız 'Diğer denizci ülkelerin gemi brokerleri derneklerinin çoğu bizim derneğimizden yıllar önce kurulmuş olmasına rağmen, GBD'nin kuruluşundan itibaren her yönetimin özverili çalışması ile aradaki farkı kapattık. Yeni dönemde yapacağımız hızlı atılımlarla kendi kendisiyle rekabet edecek bir sivil toplum kuruluşu haline getirmeyi arzuluyoruz' diyen aday yönetim, 'Üyeler arası ve sektörler arası ilişkilerin kuvvetlendirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasında. Hem deniz ticaretinde, hem de brokerlikte dışa bağımlılığı asgari düzeye indirmek için çalışacağız' diye ekledi. Eğitimde açık kapı bırakmayacağız Daima ilerleme içerisinde olan Türk denizcilik sektörüne bir destek de 1911 senesinde kurulan Institute of Chartered Shipbrokers'den (ICS) geliyor. Türkiye'de profesyonel yapılanma sürecinde olan ICS'in temsilci Bahadır Tonguç, eğitim konusunda yürüttükleri yapılanma ile uluslararası çapta başarılara damga vuracaklarının altını çizdi. 'Eğitim; kesinlikle peşini bırakmayacağımız, tüm imkanları kullanıp, ilave imkanlar da yaratacağımız ve Türk brokerlerinin lafta değil, fiilen global piyasa oyuncuları olmasını sağlayacağımız bir konudur' açıklamasını yaptı.

Kurulan ilişkileri kuvvetlendireceğiz Gemi Brokerleri Derneği'nin iki yılda bir gerçekleştirdiği 'Uluslararası Gemi Brokerleri Yemeği' organizasyonuna değinen Pelin Gezicioglu, 'Bu organizasyon artık çok kıymetli bir marka, bu yemek derneğimizin haklı gururu. 2018'de gerçekleşecek yemeği, görevi devir alacak yeni yönetim organize edecek. Bu görev sorumluluğu ile çıtayı hep yukarda tutmak zorundayız. Hedefimiz iki bin kişiyi ağırlamak. Şimdiden bu yemeği zenginleştirerek 'biz neler katabiliriz?' diye fikir alışverişi yapıyoruz. Bu konuda değerli fikirlere sahip olduğumuzu düşünüyorum. Şartlar ve talep doğrultusunda yemeğimize ek olarak seminer veya workshop(lar) ekleyebiliriz. Bu kadar yoğun katılımın mevcut olduğu bir organizasyon dahilinde ilişkileri farklı etkinliklerle kuvvetlendirmek akıllıca bir adım olacaktır' dedi.

Ticareti alevlendireceğiz Bugüne kadar ki her yönetimin, derneğin gelişimi için fevkalade emek ve zaman harcadığını söyleyen Pelin Gezicioğlu, 2010 senesinde kurulan GBD'nin artık yönünü uluslararası bilinirliğe çevirmesi gerektiğini ifade etti ve 'Açıkçası GBD yedi yılda çok önemli yollar kat etti, tecrübeler edindi. Ekibimizle birlikte yapabileceğimiz çok şey var. İş birliği yapmayı arzuladığımız kurum ve kuruluşlarla temaslarımız devam ediyor. Altyapımızı hazırladık ve uluslararası arenada adımızdan çok daha fazla bahsettirmek hedefindeyiz. Bu sebeple diğer ülkelerdeki Gemi Brokerleri Dernekleri ve Deniz Ticaret Odalarıyla da temas halindeyiz. Artık onlarla beraber çalışmaya başlıyoruz. Ticareti biraz daha alevlendirmemiz gerekiyor. Sektör Heyetimizi alıp yurt dışındaki ülke heyetleri ile görüşecek, yurt dışından gelecek heyetleri de ülkemizde ağırlayacağız. Bu girişimler sonucu üyelerimizin ticaret hacimlerini genişletmesi ve kendilerine yeni fırsatlar yaratmaları amacındayız. Bunu gerçekleştirmek için Ekonomi Bakanlığı'ndan sektörümüze maddi destek için gerekli başvurular yapılacaktır' açıklamasını yaptı. Denizciliği başka sektörlerle buluşturmalıyız 'Bu dernek çatısı altında başarılı işler yapıldı. Bunlar hep zaman ve emek harcamayı gerektiriyor. Hangi derneğin bir yemek organizasyonu bu kadar ses getiriyor! Elbette bu başarının farkındayız.

Biz bunu çok daha ileriye taşımak istiyoruz' diyen Tonguç, denizcilik faaliyetlerini başka sektörlerle de bir araya getirmek gerektiğinin altını çizdi. Yeni yönetim adaylığı 'Bizim camiamızın içerisinde olan herkes çok değerlidir, özverilidir ve sağduyu sahibi insanlardır. 12 tane ekip de çıksa hepsi birbirinden değerli ekipler olacaktır. Güzel bir seçim olacağına inanıyorum. Denizcilik camiası diğer sektörlerle kıyaslandığında kalitesini ortaya koyan bir camiadır. Gönül ister ki 1 değil, 2 değil 5 tane sahiplenen ekip çıksın' ifadesiyle devam eden Gezicioğlu, 'Ekipteki üyelerin birlikte çalışma kabiliyeti bu işte çok önemli. Ortaya bir eser çıkması için uyum ve ahenk kaçınılmaz bir gereksinimdir. Ekibimiz içindeki kişiler senelerdir birbirini tanıyan, bilen, masaya oturdukları zaman yapıcı olmak için var gücüyle çalışacak kişiler. Bizim ekibimizin cevaplarını aradığı sorular; 'derneğe daha ne katabiliriz? Üyelerimize ne tür faydalar sağlayabiliriz?' şeklindedir. Bunun için bir araya geldik. Bu amaç doğrultusunda zaman ve emek harcamaya hazırız' dedi.

Gemi Brokerleri Derneği Yönetim Kurulu Aday Ekibi: Pelin Gezicioğlu Bahadır Tonguç Suzan Atasoy Semih Dinçel İsmail Şahin Aziz Ertan Ömer Örtel Ebru Paylan Şenkaya Murat Karagülle Yaşar Meriç Onur Türkeş Naz Dandin Şinasi Onur Denetleme: Gökhan Özcan Mahmut Can Eğerci Zeynep Pınar Kalkavan Sesel

İBRAHİM KOCAMIŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim