IMEAK DTO’nun Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısında ‘Dolardaki son durum’ konusunda katılımcılara bir sunum gerçekleştiren Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, bankaların kaçak güreştiğini ve üzerine düşen görevi yerine getirmediğini; faizlerin de çok yüksek olduğunu ifade etti.

IMEAK DTO’nun kasım ayı olağan toplantısında ‘Dolardaki son durum’ konusunda katılımcılara bir sunum gerçekleştiren Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, “Dolardaki ya da genel anlamda dövizdeki hareketlilik kürsel olarak en önemli ve belirleyici faktör olacaktır. ABD’nin İran ambargosu ilk etapta bizi çok etkilemeyecektir belki. Ama ilerleyen süreçlerde durumu hep birlikte göreceğiz.

 

Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı

ABD MERKEZ BANKASI FAİZİ ARTIRACAK

ABD Merkez Bankası’nda faizi artırma kararı çıkacak. Bunun senato seçimleriyle de ilgisi bulunmaktadır. 1.21-1.28 arası Euro-Dolar paritesi arasındaki farkı da burada vurgulamak gerekiyor.

 

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI EDİYORLAR

Amiyane tabirle ‘Ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar’ bizi... Türkiye ekonomisinde dövizde yaşanan sert düşüşler de sert yükselişler kadar önemlidir ve tehlikelidir. Kontrollü düşüş ya da yükseliş gerekiyor. Türkiye’nin dolarda çok aşağıları arzulamaması gerekiyor. 6.00 belki olmamalı ama 4.00’da olmamalı TL-Dolar paritesi.

 

MERKEZ BANKASI’NIN DAHA FAZLA ROL ALMASI GEREKİYOR

Döviz gevşedikçe özellikle merkez bankası gibi otoritelerin rol alması lazım. Bankacılık sektöründe çok ciddi bir reformun olması gerekiyor. Konkordato firmalarının çoğu vahşi bankacılıkla karşı karşıya. Bankacılık hizmetlerinin ve sisteminin kendini burada yenilemesi gerekiyor.

 

BANKALAR YETERLİ KREDİ DESTEĞİ VERMEDİLER

Bankalar bu süreçte yeterli kredi desteği vermediler. Bankaların kaçak güreşmemesi lazım. Üzerine düşen görevi, ‘görev bilinci’ içerisinde yerine getirmeleri gerekiyor. Yüzde 18’lerdeki faziler yüzde 40’lara çekildi.  Bankacılık sisteminde radikal hamle yapılmalı.

 

ULAŞTIRMA ALANINDAKİ YATIRIMLAR AZALACAK

Türkiye’nin bütçesi ile doğru orantılı olarak önümüzdeki dönemlerde ulaştırma alanındaki yatırımların azalacağını görebiliyoruz. Çünkü ulaştırmaya ayrılan bütçe yüzde 40’lardan ilk defa yüzde 30’ların altına geriledi. İstihdam seferberliği şart. Faiz oranlarının özellikle düşmesi lazım. Resesyon ve Stegflasyon kelimeleri artık literatürümüze girdi. Burada kontrollü resesyon ya da stegflasyon’un olması gerekiyor” dedi.

 

7DENİZ ÖZEL

Editör: Haber Merkezi