Rusya ve Çin’in ticarette dolarizasyonun önüne geçmek için Doğu Ekonomik Forumunda aldıkları iki ülke arasında yerel para birimleri olan ruble ve yuan kullanımını arttırarak kademeli olarak doları bırakma kararının hemen ardından enerji sektöründen ilk açıklama geldi. Rus LNG üreticisi Novatek'in Başkanı Leonid Mikhelson, gelecekte ürünlerinin bir kısmını Çin'e Yuan karşılığında satmayı planladıklarını bildirdi. Mikhelson, "Bu konu üzerinde düşünüyoruz. Doğru bir fikir. Rusya ve Çin merkez bankaları bunun üzerinde çalışıyorlar" diye konuştu. 

Novatek 2025 yılına kadar 37.5 milyon ton LNG üretmeyi ve bunun yüzde 80'ini Asya'ya satmayı hedefliyor. Mikhelson, hali hazırda 300 milyon ton olan global LNG talebinin 2030'a kadar 700 milyon tona çıkacağını tahmin ettiklerini de ifade etti.

Bu çerçevede ilk aşamada 10 milyar dolar değerinde bir yuan fonu oluşturuldu. Yerel para birimleriyle bu fon üzerinden ilk ticaret 2019'da başlayacak. 2017 yılında Rusya ve Çin arasında 81 milyar dolar olan dış ticaret hacminin bu yıl 100 milyar doları, uzun vadede de 200 milyar doları bulması bekleniyor. 3 yıl önce Çin'e ihraç edilen ürünlere ait ödemelerin yüzde 2'si yerel parayla alınırken, geçen sene bu oran yüzde 9 oldu. Kısa vadede hedef ise yüzde 15.

Asya-Avrupa ticaretinin yüzde 40'ı risk altında Asya-Avrupa ticaretinin yüzde 40'ı risk altında

Editör: Haber Merkezi