Norveç'in Ostfold eyaletindeki bir Viking yerleşim alanında arkeolojik araştırmalar yapan arkeologlar, radar taramaları sayesinde toprağın altına gömülmüş bir Viking gemisi keşfettiler. Mezarlık bölgesinde keşfedilen deniz aracının bir Viking Gemi mezar gömüsü olduğu anlaşılıyor.

Vikinglerin bazı cenazeleri gerçek tekne ve gemilerle birlikte gömdükleri biliniyor. Tekne Mezar ya da Gemi Mezar olarak adlandırılan gömü stilinde deniz araçları mezarlığa ölen kişinin bedeniyle birlikte toprağa verliliyor.

Norveç'in Ostfold eyaletindeki bir Viking yerleşim alanında arkeoloji çalışması yürüten Norveç Kültürel Miras Araştırmaları Enstitüsü (NIKU: Norsk institutt for kulturminneforskning)  arkeologları muhtemelen bu türden bir gemi mezar keşfettiklerini açıkladılar.

Live Science dergisinden Owen Jarus'un haberine göre; toprağın yaklaşık yarım metre altındaki gemi kalıntısının 20 metre boyunda olduğu tespit edildi.

 

Gemi mezarla birlikte 7 höyük ve 5 uzun ev kalıntısı keşfedildi

 

Keşif radar taramalarıyla gerçekleştirildi.

Filipinler-Çin gerginliği: "Gemiler derhal bölgeyi terk etsin" Filipinler-Çin gerginliği: "Gemiler derhal bölgeyi terk etsin"

Daha önce keşfedilen yaklaşık 1500 yıllık Jell Höyüğü'nün (Viking efsanelerine göre Jell adında bir kral için inşa edildiği belirtilen mezar höyüğü) yakınındaki alanda yapılan araştırmalarda geminin yanı sıra, kubbe biçimli yığma toprak tepelerden oluşan yedi mezar höyüğü ve beş uzun evin kalıntısı tespit edildi.

Ostfold Eyalet Meclisinin onayıyla, Ludwig Boltzmann Arkeolojik Keşif ve Sanal Arkeoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen, arabalara monte edilerek kullananılabilen bir radar sistemiyle alanda taramalar yapan NIKU ekibi, geminin ne kadarının sağlam kaldığı ve ne zaman gömüldüğüne dair bilgi veremiyor ama deniz aracının omurga ve döşeme kerestelerinin hâlâ sağlam olduğunu belirtiyorlar.

 

Geminin havayla teması tehlikeli olabilir

 

Lars Gustavsen ve Erich Nau adlı arkeologlar, “Geminin birlikte gömüldüğü kişinin statü ve nüfuzu göstermek için tasarlanmış bir mezarın parçası olduğuna eminiz. Ancak hangi tarihte gömüldüğünü mezarı açmadan saptayabilmemiz mümkün değil. Kalıntının tekne kısmı oldukça sağlam görünüyor. Ancak hava ile temas ettiğinde zarar görebilir. Bu yüzden de gerekli koruma koşulları sağlanmadan bir arkeolojik kazı yapılmasını sakıncalı görüyoruz. Farklı jeofizik tarama formlarını kullanarak gemi ve mezarlık hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışıyoruz. Ama eninde sonunda kazmak bir mecburiyet olacak gibi görünüyor" diyorlar.

Geminin keşfini heyecan verici olarak nitelendiren NIKU Dijital Arkeoloji Bölümü başkanı ve Viking gemileri uzmanı Knut Paasche de keşfedilen geminin, modern arkeoloji araçlarıyla daha detaylı araştırılabileceğine inanıyor.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi