2012 yılından bugüne o güzergahta faaliyette bulunan RO-RO firmaları çeşitli nedenlerle devamlılık sağlayamadılar. Kimi düşük kapasiteli gemi kullandı, kimi yıkıcı rekabete girdi ve sektörü ciddi sıkıntılara sokarak hattan çekildi. Bu yüzden de araçlar Mısır ve Suudi Arabistan limanlarında uzun süreler bekledi, şoförler zor koşullarla karşılaştı hatta bir dönem 98 TIR'ımız ve şoförümüz 45 gün Mısırda mahsur kaldı.

Bu yaşanan sorunlardan dolayı Hataylı 55 Uluslararası Karayolu Eşya Taşımacısı firma bir araya gelerek Hatay RO-RO Kombine Taşımacılık İşletmeleri A.Ş firmasını kurup 2 adet gemi kiralayarak Ekim 2014'te seferlerine başladı. Bu firmanın kurulmasında asıl amacın Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile olan ticaretin devamlılığını sağlamak olduğunu söyleyen Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, 2014'ten beri bu hattın düzenli olarak devam etmesi, bu hatta olan inanç ve talep artışını da beraberinde getirdiği söyledi. Bundan dolayı HATAY RORO geçtiğimiz ay CENK Y isimli ROPAX gemiyi de bünyesine katarak, haftalık sefer sayısını 2'ye çıkardı.. Süveyş Kanalı geçilerek yapılan seferlerin gidiş-dönüş olarak süresi ortalama 7-8 gün olarak gerçekleşmekte. Gemilerin doluluk oranı ise neredeyse yüzde 100 olarak gerçekleşmekte. Firması ve hat hakkında bilgiler veren Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler sorularımızı yanıtladı. Hatay Ro-Ro'nun kurulma amacını ve bölgedeki önemini anlatır mısınız? Suriye sınır kapısının kapanmasının ardından 2014 Mayıs ayında 55 Hataylı C2 Yetki belgesine sahip taşımacılık şirketi bir araya geldi ve HAYAY RO-RO Kombine Taşımacılık İşletmeleri A.Ş.'yi kurdu. Öncelikli hedefimiz, savaş öncesi karayolu ile giden Türk ihraç mallarının söz konusu taşımaları devam ettirebilmesini sağlamak ve bölgedeki pazar payını korumaktı. Mevcut hat sayesinde bölge taşımacısı ve ihracatçısı Türk ihraç mallarının Suudi Arabistan ve Ortadoğu Bölgesine ulaşması yönünde çalışıyor. Firmanızın sahip olduğu gemilerin sefer sayılarından ve kapasitelerinden söz eder misiniz? Gemimiz 105 araç kapasiteli ROPAX gemi olup, araçların yanı sıra yolcu taşıması da yapabilmektedir.

Gemimiz ile; Tenteli, frigo, kapalı kasa, tanker, silobus ve özel yük taşımaları (gabari dışı) niteliğindeki araçların taşınması mümkündür. Ayrıca imkan dahilinde binek oto taşıması da gerçekleştirilmektedir. Süveyş Kanalı geçilerek yapılan seferin gidiş-dönüş olarak süresi ortalama 7-8 gün olarak gerçekleşmektedir. Ortadoğu'ya yapılan taşımaların karayoluyla mı yoksa deniz yoluyla mı taşınması daha avantajlı? Bu konuda beklediğiniz gelişmeler veya düzeltilmesini istediğiniz konular var mı? Hatay Ro-Ro sayesinde bugün Türk ihraç mallarının başta Suudi Arabistan olmak üzere Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Yemen, Ürdün, Mısır gibi ülkelere ulaşımı gerçekleşmektedir. Özellikle son yıllarda kara yollarındaki geçişlerde yaşanan olumsuz şartlardan dolayı Ortadoğu'daki 8 ülkeye yönelik karayolu ihraç taşımalarının gerçekleşmesini sağlayabilen tek yol Hatay Ro-Ro seferleridir. Ayrıca Suudi Arabistan ve özellikle Yemen'e yönelik; silobus, vinç, gabari dışı araç, taş kırma makinesi ve tanker gibi araç ve ekipmanların bölgeye ulaştırılması için başka bir alternatif de mevcut değildir.

Önümüzdeki dönemlerde karayolu güzergahında şartlar normale dönse de Ro-Ro ile taşımalar devam edecek mi? Denize alışan nakliyeci şuanda ne gibi avantajlar yaşıyor?

Deniz yolu ile taşımacılarımıza güvenli ve hızlı taşıma olanağının yanı sıra karayolunun taşımacılara sağlayamadığı düzenli hat imkanını oluşturmuş durumdayız. Ayrıca firmalarımıza deneyimli profesyonel kadromuz ile karşılaşabilecekleri her türlü olumsuzlukları engellemek için çalışmaktayız. Transit sürenin 4 gün oluşu kapıdan kapıya taşımada en hızlı taşıma imkanını sağlamaktadır. Bu sayede bizi tercih eden firmalar ihracat sürelerini alıcılarına gönül rahatlığıyla taahhüt edebilmektedir. Taşıma kapasitenizi neredeyse yüzde 100 kullanıyorsunuz. Önümüzdeki dönemde yeni gemi yatırımı düşünüyor musunuz? Hatay Ro-Ro ortağı olan 63 uluslararası taşımacımıza ait ihracat araçlarının dışında, bugüne kadar 150'den fazla ihracatçı ve taşımacı bizi tercih etti ve hattımızı kullanmaya devam etmekte. Bu da hatta olan talebin yoğunluğunu gözler önüne sermektedir dolayısıyla Hatay RO-RO olarak önümüzdeki dönemlerde gemi yatırımlarını gerçekleştirmek için çalışmalar ve görüşmeler yapmaktayız. 2016 yılı sizin için nasıl geçti, 2016 yılından gerek kendi açınızdan gerekse sektörünüz açısından beklentileriniz nelerdir? 2016 yılında karşı karşıya kaldığımız ihracattaki düşüşe rağmen, İskenderun-Duba RO-RO hattı kullanılarak sadece ilk 8 ayda 1547 adet tanker ihraç edilmiş olup; 100'e yakın da iş makinesi, beton santrali, yaşam konteyneri gibi araçların ihracatı sağlanmıştır.

2016 yılında taşınan mal dağılımlarına baktığımızda RO-RO hattındaki mal çeşitleri arasında yaş meyve sebzenin, kuru yük ve tekstil ürünlerinin önemli bir yüzde oranına sahip olması taşımalarımızı büyük hassasiyetle ve başarıyla gerçekleştirmiş olduğumuzu göstermektedir. RO-RO taşımalarındaki artış sayesinde ülkemizin Suudi Arabistan'a yönelik ihracatına önemli katkımız olmuştur. Hedefimiz bu yılda olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da deniz taşımacılığında RO-RO hattının daha çok tercih edilmesini sağlayarak ihracatı ve sektör pazarını canlı tutmaktır. Bu katkının arttırılması için çok yüksek Süveyş geçiş maliyetine rağmen ihracatı taşıma mücadelesi veren RO-RO taşımalarının desteklenmesi önem arz etmektedir.

CENGİZ TEPEBAŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim