Türkiye BSM ofisinde; Türkçe, İngilizce, Almanca ve Çin'ce olmak üzere dört dil konuşulduğunu belirten Güler, 'İstanbul ofisi olarak armatörlere ve brokerlere 7/24 hizmet veriyoruz. Denizciliğe empati kurarak yaklaşıyoruz. Müşterilerimiz bizden hızlı ve kaliteli hizmet bekliyor. Çünkü denizcilikte zaman para kalite işin olmazsa olmazıdır biz de bu düşünceyle hareket ediyoruz' şeklinde konuştu. Merkezi Singapur'da bulunan British Steamship P&I Sigorta Şirketi 6 yıl önce kuruldu…

Singapur dışında, Moskova, Şangay, Tulin, Bermuda ve Malezya'da ofisleri var. Firma Şubat ayında İstanbul ofisini açtı. İstanbul ofisinin British Steamship açısından çok büyük bir önemi olduğunu söyleyen Türkiye Müdürü Mustafa Güler, ' British Steamship Ortadoğu, Avrupa, Moskova'da ofisi olmasına rağmen, Türkiye'ye stratejik konumu açısından çok önem veriyor' dedi. British Steamship P&I Sigorta hakkında bilgiler veren Mustafa Güler, 'Şirketimiz sigortacılık lisansını Bermuda'dan almış. Oradaki sıkı kurallara uyacak şekilde yapılanmasını sağlamıştır. Finansal olarak firma Çinli yatırımcıların ortaklığıyla kurulmuş. Britishsteam Ship Standart&Poor's tarafından minimum eksi A reytinge sahip reasürörlerle çalışıyor. Bunlardan bir tanesi ana reasürör Amlin. Normalde yapı olarak British Steamship mutual sistem olmasına rağmen biz burada İstanbul'da ve bu bölgede tamamen sabit prim esasına göre teklif veriyor ve yenilemeleri de bu esasta yapıyoruz.

Denizcilikte malum zaman çok önemli. Gemi bir limanda sorun yaşadığında o geminin sorunun çözülüp en kısa sürede sefere çıkabilmesi için armatör veya broker Türkiye'de olmamız sebebiyle bizimle direk ve en kısa sürede günün her saatinde temasa geçebiliyor. Bu da herkese zaman kazandırıyor. Biz bunu bu bölgedeki armatörler ve brokerler için bir avantaj olarak görüyor, Türk armatörlerine pozitif ayrımcılık sağlamak için açtığımız ofisimizin en güçlü yanı olarak düşünüyoruz. Sonuç olarak varlığımız ile Türk armatörüne pozitif ayrımcılık yaparak artı değerler kazandırmak istiyoruz' ifadelerini kullandı. Sadece P&I teminatı verdiklerini kaydeden Güler, 'Ama bu teminatın yanında olan ek teminatlar da var. P&I teminatında diğer sabit prim sigortacılarıyla karşılaştırıldığında piyasa şartlarına göre çok geniş limitler ve 40 bin grostondaki gemilere kadar teminat verebiliyoruz. Tüm gemi türleri de buna dahil. 500 milyon dolar teminat limitimiz var. Bazı durumlarda bu rakam 1 milyar dolara kadar çıkabiliyor. P&I'ın bir yan teminatı olan FD&D teminatı vardır. Bu teminat armatörün hukuksal masraflarını karşılayan bir teminattır. Burada da 2 milyon dolara kadar limitle teminat sunabiliyoruz. Biz bu FD&D teminatını öneriyoruz. Uluslararası sularda ticaret yapan gemiler için armatörlere çok gerekli olduğunu düşünüyoruz. Piyasada bu hukuksal masraflar çok yüksek olabiliyor. Denizcilikte İngiliz hukuku esas alındığı için herhangi bir ihtilafta bu davalar İngiltere'de görülüyor. Oradaki İngiliz avukatlardan destek alınması gerekiyor. Bu avukatların ücretleri de çok yüksek oluyor.

Haklı olduğunuz yerde kendinizi savunmak için bile çok ciddi paralar harcamak zorunda kalabiliyorsunuz. Bunların yanında kiracı sorumluluk sigortası da temin edebiliyoruz. Bu sigortada da tüm kiracılara 500 milyon dolara kadar limit sunuyoruz. Bunda da FD&D sigortalarındaki gibi 2 milyon dolara kadar savunma sigortası da mevcut. Sadece P&I sorumluluk sigortalarına odaklı sigortalar sunuyoruz' dedi. Uluslararası bir sigortanın tüm ayrıcalıklarını yerelde tüm armatörlere ve brokerlere sunduklarını vurgulayan Güler, 'Armatörler ve brokerler bize günün her saati ulaşabilirler. Burada olmanın tüm avantajlarını onlara sağlıyoruz. Firmanın hasarlara genel bakışından bahsedersek de, şimdiye kadar sadece iki hasar reddettik. Bunlar da bariz bir şekilde teminatın dışına çıkan hadiselerdi. Bir tanesi prim ödenmemesi nedeniyle poliçenin iptal edilip armatöre bildiriminin yapılmasından haftalar sonra olan bir hadise, bir diğeri de Afrika'da gemi çekilirken römorkörden kurtulup başka bir gemiye çarpıyor.

Bütün P&I poliçelerinde olduğu gibi bizim poliçe şartlarımıza göre herhangi bir çekme işlemi yapılamadan önce mutlaka sigortacı firmaya bilgi verilmesi ve çekme sörveyinin yapılması gerekmekte. Bunların hiçbiri yapılmadığı için reddedilen bir hasar oldu. Bu iki örneğin dışında 6 yıldır reddedilen bir poliçe mevcut değil. Bizim sorunlara yaklaşımımız tamamıyla armatör penceresinden olup o hasarı eğer muallak bir hasarsa teminata nasıl alırım şeklindedir... Bazen gri alana düşen olaylar oluyor. Biz her zaman yapıcı yaklaşıyoruz. Bu yaklaşımla farkı yaratmak istiyoruz. Bizim amacımız ne olursa olsun prim toplama adına her türlü gemiyi sigortalayan şirket olarak isim yapmak değil. Kendimizi verdiğimiz servisle tanıtmak ve pazarlamamızı o şekilde yapmak istiyoruz. Türkiye piyasasına yeni girdik, gelen tekliflerde oldukça seçici davranıyoruz. Reddettiğimiz sigortalama talebi oluyor. Biz müşterimiz olan armatörleri de düşünerek seçici olmak zorundayız. Onlar da bizden iyi hizmet aldıkça bunu açıkça görüyorlar' şeklinde konuştu. Bir kaza anında konuya yaklaşımlarından da bahseden Güler, 'Armatöre üç tane sörvey alternatifi sunuyoruz. Armatör bunların arasından birini seçiyor. Tamamen kendi kararı. Sörveyin incelemesiyle iş başlıyor. Sigortacıların tazminatı ödememek için farklı yollar aradığı algısı var piyasada. Bu bir yerde doğru olabilir ama bizim firmamızın o mantalitede olmadığı zaman içerisinde anlaşılıyor. Bu iş aslında ürünü satarken başlar. Biz ürünü satarken etik anlayışa ve şeffaflığa çok önem veriyoruz. Tüm müşterilere eşit mesafedeyiz ve ne aldıklarını bilecek şekilde onlara gerekli açıklamaları yapıyoruz. Sigortacılık tabiriyle gri alan bırakmıyoruz. Ne ürün satıyorsak arkasındayız. British Steamship'in bütün dünya çapında tüm limanlarda, herkes tarafından kabul gören ve birçok büyük sigortacının çalıştığı bir muhabir ağı var.

Bu muhabirler aracılığıyla biz anında her limanda gemilere müdahale etme şansı buluyoruz. Bu muhabirler seçilirken bazı risk yönetimi testlerinden geçerek bu işbirliği yapılıyor. Daha önce yaptıkları işler değerlendirilerek bunlar bizim listemize dahil oluyorlar. O bölgedeki hukuksal kurallara, o ülkenin deniz hukukuna hakim, bağımsız sörveyerleri tanıyan, belli bağlantılara sahip güvenilir firmalardır bunlar' diye anlattı. Türkiye'deki sigorta algısından da söz eden Güler, 'Sigortaya ödenen para cebimizden çıkan fazla bir paraymış duygusu yaratıyor insanlarda. Aslında baktığımızda diğer tüm sektörler dahil, denizcilik sektöründe de sigorta olmazsa olmaz diyebileceğimiz 4-5 işlemden bir tanesi. Eğer bir sektörde devamlılık istiyorsanız, sermayenizin sürekliliğini sağlamak istiyorsanız sigortaya ihtiyacınız var. Çünkü bazen öyle durumlar oluyor ki, en kötü zamanınızda sizi düştüğünüz çukurdan çıkartıyor, tekrar yerinize koyuyor sigorta poliçeniz. Siz oyuna devam ediyorsunuz. Aslında bunun da bilincinde insanlar. Sigorta görünen somut bir durum olmadığı için biraz boşa harcanan para gibi geliyor.

Kadercilik var tabi ki bizde ama oraları iş dünyasında büyük oranda aştığımızı düşünüyorum. Yaşanan tecrübeler, gözlenen bilinen birçok hadise olduğu için artık kolay kolay kimse sigorta konusunu hafife almıyor. Bizim P&I'da yapamayacağımız poliçe yok. Yapılanmamız bu şekilde' ifadelerini kullandı. P&I sigortasının zorunlu bir sigorta olduğunu hatırlatan Mustafa Güler, 'Armatörler ticaretini yapmak için bu sigortayı yaptırmak zorundalar. Ama denizcilikte yaşanan kiriz P&I sigortası zorunlu alınıyor olsa da yine bizi etkiliyor. Ödemelerde bazen sıkıntı yaşayabiliyor müşterilerimiz. Ama biz bu konularda ellimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Esnek davranıyoruz. Pozitif ayrımcılıktan bir kastımız da bu zaten. Tüm dünyada yaşanan bir sıkıntı var. Denizcilik sektörü bundan sonra çok iyi olacak diyebilecek birinin olduğunu sanmıyorum. Armatörler açısından bakarsak, yaşamak için çalışmak zorundalar. Gemilerini yüzdürmek zorundalar. Kriz, P&I sigortasını armatörleri etkilediği kadar etkilemiyor. Bire bir olmasa da piyasadan çekilen armatörlerin olması, sigorta piyasaların yumuşak olması, ödeme zorlukları vesaire dolaylı etkileri oluyor' dedi.

CENGİZ TEPEBAŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim