Yazılım geliştirme faaliyetlerini denizcilik alanında mühendislik tabanlı modüllerle sürdüren Ayden Marine, teknolojinin gelmekte olduğu noktanın tüm olanaklarını kullanmayı amaç edinip, son kullanıcıların ortaya çıkan ürünlerden maksimum verimi alabilmelerini hedefleyerek yoluna devam ediyor. Ayden Marine Proje ve İş Geliştirme Müdürü Koray Gür, “Müşteri memnuniyeti bu işin olmazsa olmazı” diyor.

 

Öncelikle 2017 son çeyreğinden ve Temmuz 2018’e kadar tasarım ve dizayn sürecini yürüttüğünüz projelerden bahseder misiniz?

Tasarım ve dizayn faaliyetlerimiz için çok değerli ve tecrübeli mühendislerden oluşan bir ekibimiz var ve bu ekibe liderlik yapan arkadaşımız da Atakan Solak. Onun önderliğindeki bu ekip ile geçtiğimiz yıl bir çok önemli projeyi hayata geçirmeyi başarmış bulunmaktayız. 2017 yılında dizayn sürecini tamamladığımız 23.90 m boyunda yeni nesil Gezinti(Tenezzüh) teknesi İstanbul Boğazı’nda hizmete girmiştir. 65 m boyunda kabotaj hattı petrol tankeri Türk Loydu klasında tamamlanmış olup kira anlaşmalarını yaparak taşımacılığa başlamıştır. Çeşitli deniz üzeri yapıların inşasında kullanılmak üzere 1 adet acente botu, 1 adet çekici römorkör hizmete girmiş bulunmaktadır. Bununla birlikte 42 m 2 adet yolcu gemisi, 1 adet korsan gemisi, 8 adet 20m altı balıkçı gemisini tamamlamış bulunuyoruz. Norveç'te balık avlamak ve nakliye etmek üzerine dizayn edilen 2018’in ilk çeyreğinde inşası tamamlanan 10.95 metre boyundaki balık avlama teknelerinden üç tanesi sahiplerine teslim edilmiş bulunuyor. Norveçli firmalardan yapmış olduğumuz dizayn serileri ile ilgili memnun edici talepler gelmektedir. Son olarak Türk Loydu tarafından klaslanan 50m balık avlama gemisinin yapımı haziran ayında tamamlanmıştır ve Afrika serüvenine başlamış bulunmaktadır.

 

Ağırlıklı olarak üzerinde durduğunuz yazılımlar hangileridir? Anlatır mısınız?

Ayden Marine olarak yazılım geliştirme faaliyetlerimiz denizcilik alanında mühendislik tabanlı yazılımlardan oluşuyor. Bu anlamda teknolojinin gelmekte olduğu noktanın tüm olanaklarını kullanmayı amaç edinip, son kullanıcıların ortaya çıkan ürünlerden maksimum verimi alabilmelerini hedeflediğimiz değerler yaratmaya gayret ediyoruz. Yola çıkış noktamızın da hali hazırda devam etmekte olan projelerimizin ve bundan sonra geliştirilecek projelerin de motivasyonu tam olarak buradan gelmektedir.

Ayden Marine olarak şu ana dek hayata geçirdiğimiz projelere; her türden gemi ve kompartımanlarını 3 boyutlu olarak modelleme imkanı sunan Yüzey Modelleme modülünü, yine her türden gemi tipi için oluşturulacak yükleme kondisyonlarının, o gemi tipine ait hasarsız ve yaralı stabilite gereksinimleri doğrultusunda analizinin yapılabileceği stabilite modulünü ve bu stabilite  modülünün tek bir gemiye özgü olarak o gemi üzerinde gemi kaptanları tarafından anlık analizler için kullanılan hali diyebileceğimiz, sektörde bilinen adıyla gemi yükleme yazılımı olan Loading modulü AydenLoad’u örnek gösterebiliriz.

Burada yurtiçinde ve yurtdışında çok büyük rağbet görmesi sebebiyle AydenLoad için ayrı bir parantez açmamız gerektiğini düşünüyorum. Gemi yükleme yazılımları, gemilerin taşıdıkları yük durumlarını gerek stabilite gereksinimleri açısından gerek de mukavemet limitleri açısından analiz etme amacıyla uzunca bir müddettir gemilerde ihtiyacı duyulan yazılımlardır. Ayrıca IMO’nun 2014 Nisan ayında kararını verdiği ve Ocak 2016 ile yürürlüğe koyduğu gereksinimler neticesinde petrol, petrol türevi, kimyasal sıvı ya da sıvılaştırılmış gaz taşıma kapasitesine sahip tanker gemilerin bu kapsamdaki yazılımlar ile donatılması ve operasyonlarında bu yazılımları kullanmaları bir zorunluluk haline gelmiştir. Yalnızca 2017 yılı ve 2018’in ilk yarısı içinde yurtiçinden ve yurtdışından 100’ün üzerinde tankeri AydenLoad ile donattığımızı söyleyebilirim.

 

Geliştirmiş olduğunuz yazılımlar sektöre ne gibi kolaylıklar sağlıyor?

Öncelikle günümüz iş dünyasında her alanda hız en değerli parametre. Ne kadar hızlı hareket edebilirseniz o kadar avantajlı ne kadar hızlı çözüm üretebilirseniz o kadar değerli olabiliyorsunuz. AydenLoad kullanıcılarına tam olarak bunu sağlıyor. Bunda hem hesap algoritmasının etkisi hem de kullanıcıya sağladığı ek özelliklerin etkisi var. Kullanıcı benzer programlarda dakikalar süren hesapları AydenLoad ile 10-15 saniye içerisinde yapabiliyor. Hazırlamış olduğu bir yükleme koşulu için stowage planı yine AydenLoad içerisinde saniyeler içerisinde hazırlayıp işletme ofisiyle paylaşabiliyor. Bunun yanında işletmeler için bir filo arayüzümüz bulunmakta. Bir işletmenin opesasyon departmanı bu arayüz sayesinde filosundaki tüm gemilerin yükleme programına tek bir bilgisayardan erişebilmiş oluyor.

AydenLoad gemilerde kullanılan bir yazılım bu sebeple tüm gemi tipleri ve tüm gemi tiplerini işleten işletmeler bizim müşterimiz olabiliyor. Konteynır gemileri, kuru yük gemileri, yolcu ve RO-RO gemileri hatta çok amaçlı off-shore gemileri AydenLoad ürünümüzü kullanıyor. Ayrıca yazılımlarımızın bir de eğitim amaçlı versiyonları bulunmakta. Bu eğitim amaçlı versiyonları yurtdışında birçok eğitim kuruluşuna kurduk ve orada geleceğin mühendisleri ve kaptanları olacak öğrencilerin kullanıma açtık. Şu an için Avrupa’da başta İtalya olmak üzere birkaç ülkede halihazırda kullanılmakta. Güney Amerika’da 1-2 ülke için ise görüşmeleri henüz tamamladık ve bu yıl sonuna dek oralarda da kullanımına başlanmış olacak.

 

Firmanızı tercih edilme noktasında farklılaştıran hizmet kalitesinden bahseder misiniz?

Müşteri memnuniyeti bu işin olmazsa olmazı. Siz istediğiniz kadar reklam ya da pazarlama faaliyetleri yapın sizden memnun kalan bir müşterinizin bir başkasına sizden olumlu bahsetmesinin yaratacağı etkiyi yaratamazsınız. Ya da memnun kalmamış bir müşteriyi sizden bir kez daha hizmet almaya ikna edemezsiniz. Bizim de bu sebeple en önem verdiğimiz konulardan biri müşteri memnuniyeti. Hiçbir sebeple herhangi bir müşterimizin almış olduğu bir hizmetten dolayı memnuniyetsizlik yaşaması bizim için kabul edilebilir bir şey değil. Müşterilerimize bizlere en kolay ve çabuk yoldan ulaşabilmeleri için birçok erişim imkanı sunuyor ve taleplerine anında geri dönüş sağlıyoruz.

Çevre cezaları konusunda Avrupa’daki ceza ve normlar ne ise onu istiyoruz Çevre cezaları konusunda Avrupa’daki ceza ve normlar ne ise onu istiyoruz

 

7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi