1999 yılından beri ikmal sektöründe faaliyet gösteren Mira Marine, armatörlere, acentelere, traderlere hizmet eden bir firma. Kurulduğu ilk yıllarda su tankerleriyle gemilere su vererek faaliyete başlamış ve diğer faaliyetlerinin yanında halen bu işi devam ettiriyor. Mira Marine şirketinin ortağı Kaptan S. Barış Türkmen, 'Yıllık 7 milyon dolar civarında olan ciromuzun içerisinde ihracatın oranı yüzde 97 civarında. Hedefimiz bu sene bu rakamı 10 milyon dolara çıkarmak olacak. Bizim Türkiye'de yeni bir marka satma hedefimiz yok şuanda. Çünkü DEW markasının tek yetkili satıcısıyız ve başka markanın satışını Türk limanlarında yapmayız. Ama yurtdışında başka markaları taleplere göre satıyoruz.

Türkiye'deki satışlarımızı artırmak için yurtdışındaki başka firmalarla görüşmeler halindeyiz. Türkiye'de birkaç senedir iyi olduğumuzu gösterebildik. Çok fazla rekabet var. 15'e yakın marka var ve hepsi de çok büyük uluslararası ve ulusal firmalar. Biz onlarla mücadele etmek zorundayız. Geldiğimiz konum itibariyle de gayet iyi mücadele ediyoruz ve her geçen gün daha da başarılı işlere imza atıyoruz. Bunun içinde ayrıca yerli bir üretici olarak gururluyuz. Çünkü bu diğer markların arkalarında çok güçlü ve büyük gruplar var. Onların karşısında biz gayet başarılı durumdayız' şeklinde konuştu. Barış Türkmen, firmasının zaman geçtikçe portföyünü genişleterek yakıt ikmallerine de başlayacağını belirterek, uluslararası bir marka olan Total ürünlerini denizde ilk kendi firmalarının sattığını söyledi. Türkmen, '2008 yılında DEW markasının deniz yağlarını Türkiye piyasasına sunduk. Ayda 80-90 ton arasında Transit ve ÖTV'li KDV'li bir şekilde Türkiye'nin bütün limanlarında gemilere yağ ikmali yapıyoruz.

Şuanda deniz DEW yağlarıyla denizde varız. Karada da yakıt var. DEW markasının Türkiye'de ve dünyada tek yetkili bayisiyiz. Çok yakında yurtdışında da DEW markasıyla ikmale başlayacağız. Yerli bir üretim olarak satışa başlayacağız' ifadelerini kullandı. 'Geminin, gümrüğün ve denizin olduğu her yerde ikmal yapabiliriz' Türkmen, 'Benim yaşım genç olduğundan okuldaki sınıf arkadaşlarımız yavaş yavaş önemli yerlere gelmeye başladı. Böyle olunca da ufak artıları oluyor. Başlıca filoların başında işletme müdürleri olarak, satın alma müdürleri olarak, kendileri müteşebbis olan arkadaşlarımız var. Onların tabi ki artıları oluyor. Ancak bizim başarımızdaki asıl önemli olan başka etkenler var. Öncelikle fiyatlarımız diğer markalara oranla yerli üretici olduğumuzdan ve dar bir kadroyla çalıştığımızdan daha uygun. Benim şuanda başında bulunduğum operasyon kadrosuyla başka bir markanın kadrosu arasında dağlar kadar fark var. Bu da maliyetlere çok fazla yansıyor.

Ben sürekli operasyonun başında olduğum için hizmette operasyonel yönde çok kuvvetliyiz. Diğer markaların yanaşmadığı, önemsemediği, bilgisizlikten dolayı girmek istemediği bütün limanlarda ikmal yapıyoruz. Geminin, gümrüğün ve denizin olduğu her yerde ikmal yapabiliyoruz. Biz rakiplerimize oranla daha profesyonel ve yetkin bir kadroyla çalışıyoruz. Büyük markalarda bu kadrolar daha tecrübesiz ve denizcilik kültüründen olmayan elemanlardan oluştuğu için esneklik kabiliyetleri de az. O yüzden bizim için yağ ikmali yapılmayacak yer yoktur. Onlar sadece İstanbul ikmallerinde başarılılar. Alıştıkları yerlerin dışında ikmal yapamıyorlar veya yapmakta zorlanıyorlar. Oralarda biz devreye giriyoruz.

Ana merkezimiz İstanbul'da ama bazı bölgelerde kara bayilerimiz var, bazen ikmallerde bölge bayilerini de kullanıyoruz. Türkiye'nin neresinde ihtiyaç varsa DEW olarak oraya hizmet götürebiliyoruz' dedi. 2014 yılı bizim için çok olumlu geçti diyen Türkmen, yıl içerisinde Tuzla'da bir fabrika daha satın aldıklarını ve bu fabrikada gresleri, hidrolik ve jeneratör yağlarını üretip deniz grubunu eski fabrikada devam ettirdikleri için üretim tonajlarının arttığını söyledi. Türkmen, 'Armatörler çok fazla kredi istiyorlar. Sektör artık traderlerin sektörü olmaya başladı. Türkiye'de bu işi iyi yapan belli başlı önemli firmalar var. Bunlar kendi armatörlerine kredi açmaya başladılar. Üretim kapasitesi artınca, bizde Mira Marine olarak 2014 yılının ilk çeyreğinden itibaren DEW yağlarını Türkiye nin en büyük yağ ve yakıt Traderlerine satmaya başladık. Tabi ki bizim ulaşamadığımız bir zümre vardı. Türk armatöre ve acenteye satıyorduk. 2009 krizinden sonra artık acenteler yağ yakıt işlerine karışmaz oldular.

Geminin rutin evrak işleriyle uğraşıp yağ ve yakıt ikmallerini bıraktılar. Onların yerini traderler aldı. Traderler da bizden daha uygun fiyatlara ürünleri alarak yabancı armatöre kredi açarak satıyor' ifadesinde bulundu. 'Biz ticarete duygusal bakıyoruz' 2009 krizinden sonra ayakta kalanlar bundan sonra da ayakta kalır diyen Barış Türkmen, 'İnsanlar yatırımlarının karşılığında ne kadar para kazanması gerektiğini anladılar. Bir dönem insanlar yatırımlarından normalden çok daha fazla para kazandılar. 1 milyon dolarlık yatırıma ayda 100 bin dolarlar kazanıyorlardı. Aslında yurtdışındaki armatörler sadece finansçı gözüyle, yatırım gözüyle bakıyorlar. Ama biz hala duygusal bakıyoruz sektöre.

Bizdeki armatörler hala babasının veya çocuğunun ismindeki gemiyi satmaya kıyamıyorlar. Mallarına çok duygusal yaklaşıyorlar. Aslında o gemi çoktan miadını doldurmuş, kazandıracağını kazandırmış zaten. Satılması gerekiyor ama satılmıyor. Bunun sonucunda da filolar küçük koster bazında ve biraz yaşlı kaldı. Kriz dönemlerinde Türk armatörünün etkilenmesinin en önemli sebeplerinden biri de budur. Çünkü bizimkiler kondisyonu iyi az gemi olmasındansa sayı olarak çok gemi olmasını tercih ediyorlar. Bazı durumlarda 10 tane gemi yabancı armatörün bir tane gemisi etmiyor.

Ne kadar çok gemi varsa personelinden bakımına, o kadar çok sorun demek. Bizimkiler gösterişi sevdiği için çok fazla gemim var diyorlar. Oralarda biraz yanlış yapıyoruz. Ancak genel olarak sektöre baktığımızda krizden bu yana ayakta kalan firmalar bundan sonra da devam eder diye umut ediyoruz' şeklinde konuştu. Firma ve sektör olarak 2015 yılından beklentilerini dile getiren Türkmen, 'İnşallah 2015 yılı bütün denizcilik camiası için, denizcisinden, armatörüne, ikmalcisinden brokerine, basınına kadar herkes için iyi geçer. Armatörün yüzü gülünce herkesin yüzü gülüyor. Sektör mensupları olarak birbirimize destek olursak, iyi günlerde olduğu gibi kötü günlerde de birbirimizin yanında olursak hep beraber başarıya ulaşacağımızı düşünüyorum. 2015 yılı tüm sektöre ve ülkemize başarı ve bol kazanç getirsin' dedi. Cengiz Tepebaş - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim