Mira Marine Genel Müdürü Kaptan Barış Türkmen, Mira Marine'in; ana makine yağları, silindir yağları, sentetik yağlar, dişli yağları gibi bir gemide kullanılabilecek bütün yağları sağladıklarını söyledi. Türkmen, 'Mira Marine müşteri portföyündeki gemilere, bütün dünya genelinde, DEW'in ikmal yapmadığı bütün limanlarda da yağ tedariki sağlıyor. O limanda hangi yağ markası bulunuyorsa, en uygun ve kaliteli hangisiyse onları sunuyor. Türkiye'de fiziksel ikmalciyiz, dünya genelinde de aracı kurum (Trader) olarak yağ ikmali yapıyoruz ' şeklinde konuştu. 2014 yılında Tuzla'da yeni bir fabrika daha satın aldıklarını ve bu fabrikada sentetik yağları, gresleri, hidrolik ve jeneratör yağlarını üretip deniz grubunu eski fabrikada devam ettirdikleri için üretim tonajlarının arttığını söyleyen Türkmen, 'Armatörler çok fazla kredi istiyorlar. Sektör artık traderlerin sektörü olmaya başladı. Türkiye'de bu işi iyi yapan belli başlı önemli firmalar var. Bunlar kendi armatörlerine kredi açmaya başladılar. Üretim kapasitesi artınca, bizde Mira Marine olarak 2010 yılının ilk çeyreğinden itibaren DEW yağlarını dünyanın ve Türkiye'nin en büyük yağ ve yakıt Traderlarına satmaya başladık. Tabii ki bizim ulaşamadığımız bir zümre vardı. Türk armatöre ve acenteye satıyorduk. 2009 krizinden sonra artık acenteler yağ yakıt işlerine karışmaz oldular. Geminin rutin evrak işleriyle uğraşıp yağ ve yakıt ikmallerini bıraktılar. Onların yerini traderler aldı. Traderler da bizden daha uygun fiyatlara ürünleri alarak yabancı armatöre kredi açarak satıyor' ifadesinde bulundu.

Gemi ikmal sektöründe yaşadıkları sıkıntılar olduğunu ama ikmallerde sıkıntı yaşamadıklarını anlatan Türkmen, 'En başta gümrük konusunda sorunlar yaşıyoruz. Ülke olarak senenin 365 gününün 190 gününe yakınını tatil olarak geçiriyoruz. Yani 200 gün ticaret yapamıyoruz. Bu büyük bir problemdir. Belki başka işlerde bu tatil olanakları olabilir ama İstanbul gibi stratejik bir ikmal bölgesinde ticareti artırmak açısından mesaili bir şekilde bunu daha fazla güne yayabiliriz.

Devlet memurları da maaşlarının azlığından şikayetçiler. Mesaiye kalmaya çalışacak birçok devlet memurunun olacağını düşünüyorum. Çünkü biz özel sektör olarak mesai verip de eleman çalıştırmak istediğimizde insanlar artık seve seve çalışmak istiyorlar. Devlet memurlarının da bir kısmı normal prosedürün yürümesi açısından mesaili bir şekilde, uzun bayram tatillerinde çalışabilirler. Bunlar ticaretimizi artıracak etkenlerdir. Ayrıca ikmallerdeki prosedürlerimiz zor, bunlar da ticaretimizin azalmasına etken oluyor. Geçen seneki verilere baktığımızda birçok ürün satışı, kumanya, yakıt, teknik malzeme gibi… Bazıları artıp bazıları azalırken, Türkiye'nin genelinde yağ satışları 20 oranında azalmış. Diğer ürünler nerdeyse sabit kalırken yağ satışlarının azalması şunu gösteriyor, önündeki bürokratik engellerin olmasından da etkileniyor. Çünkü ekstra maliyetler biniyor. Bu ekstra maliyetler yüzünden de rekabet halinde olduğumuz ülkelerle başa çıkma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu ekstra maliyetler yüzünden de fiyatlar artıyor; Buradaki işlerimiz de Rusya, Bulgaristan, Yunanistan, Cebelitarık, Süveyş gibi ikmal yerlerine kaçıyor' dedi.'Geminin, gümrüğün ve denizin olduğu her yerde ikmal yapabiliriz' Türkmen sözlerine şöyle devam etti: 'Benim yaşım genç olduğundan okuldaki sınıf arkadaşlarımız yavaş yavaş önemli yerlere gelmeye başladı. Böyle olunca da ufak artıları oluyor.

Başlıca filoların başında işletme müdürleri olarak, satın alma müdürleri olarak, kendileri müteşebbis olan arkadaşlarımız var. Onların tabii ki artıları oluyor. Ancak bizim başarımızdaki asıl önemli olan başka etkenler var. Öncelikle fiyatlarımız diğer markalara oranla yerli üretici olduğumuzdan ve dar bir kadroyla çalıştığımızdan daha uygun. Benim şuanda başında bulunduğum operasyon kadrosuyla başka bir markanın kadrosu arasında dağlar kadar fark var. Bu da maliyetlere çok fazla yansıyor. Ben sürekli operasyonun başında olduğum için hizmette operasyonel yönde çok kuvvetliyiz.

Diğer markaların yanaşmadığı, önemsemediği, bilgisizlikten dolayı girmek istemediği bütün limanlarda ikmal yapıyoruz. Geminin, gümrüğün ve denizin olduğu her yerde ikmal yapabiliyoruz. Biz rakiplerimize oranla daha profesyonel ve yetkin bir kadroyla çalışıyoruz. Büyük markalarda bu kadrolar daha tecrübesiz ve denizcilik kültüründen olmayan elemanlardan oluştuğu için esneklik kabiliyetleri de az. O yüzden bizim için yağ ikmali yapılmayacak yer yoktur. Onlar sadece İstanbul ikmallerinde başarılılar. Alıştıkları yerlerin dışında ikmal yapamıyorlar veya yapmakta zorlanıyorlar. Oralarda biz devreye giriyoruz. Ana merkezimiz İstanbul'da ama bazı bölgelerde kara bayilerimiz var, bazen ikmallerde bölge bayilerini de kullanıyoruz.

Türkiye'nin neresinde ihtiyaç varsa DEW olarak oraya hizmet götürebiliyoruz'.'Armatörün isteğine göre çözüm üretiyoruz' Biz denizcilik kökenliyiz ve 17 senedir ikmalcilik yapıyoruz diyen Türkmen, 'Daha önce başka marka yağları da satmıştık. Hala dönem dönem satıyoruz. Burası butik bir patron şirketidir. Çözüm odaklı bir şirkettir. Global markalar gibi şirket içi prosedürlerden kaynaklanan engeller burada yaşanmıyor. Burada armatörün isteğine göre çözüm üretiliyor. Kanunlara uyacak şekilde hızla ikmal yapıyoruz. Bir müşteri aradığında, fiyat, vade, teknik bilgi ve ikmal hakkında bütün bilgiye benden ulaşabilirler. Ama diğer firmalarda bu bilgilerin her birini çeşitli departmanlara iletiyorlar. İstedikleri bilgiye ulaşmaları biraz zaman alıyor. Benim telefonum 24 saat açık. İstedikleri zaman arayıp bilgi alabiliyorlar' ifadelerini kullandı.'Komşu ülkelerdeki sorunların çözülmesi bizi olumlu etkileyecek' Dünyada yaşanan krizden dolayı beklemede olduklarını söyleyen Türkmen, 'Biz 2009'dan sonra hedef koymayı unuttuk. Çünkü bizim ticaretimiz global ticarete bağlı. Ülkelerin arasındaki ilişki iyi olacak ki ticaret olsun. Ticaret oldukça taşıma olacak, taşıma oldukça bizim gibi ikmalcilere ihtiyaç olacak.

O yüzden pek fazla önümüzü göremiyoruz. Sadece umut ediyoruz. Rusya ile atılan olumlu adımlar, Suriye'deki krizin azalması bizi biraz umutlandırdı. Biz komşularımızla ticaret yapıyoruz. Onların iyi olması bizim işlerimizin de önünü açacaktır. Ticaretin referandumdan sonra artacağını düşünüyorum. Komşu ülkelerdeki sorunların çözülmesi bizi olumlu etkileyecek. Orada uzun süredir belirsizlik ortamı var. Bazı ülkelerle ticaretimiz durma noktasında. Yeni bir yapılanma olacak. İnşaatlar olacak, üretim artacak. Bu ticaretin yoğun yaşandığı yerler Karadeniz'dir. En kolay taşıma yolu denizyoludur. Armatörlerin nefes alacak olması, gemilerin çalıştığından dolayı ikmal ihtiyacının olması bizi de olumlu yönde etkileyecektir. Şuanda pek yatırım zamanı olduğunu düşünmüyorum. Bekleme dönemi olarak görüyorum. O yüzden planlarımızı ve projelerimizi askıya aldık beklemedeyiz. 2018'de kafamızdaki projeleri hayata geçiririz' şeklinde konuştu.Gemi ikmal sektöründe rekabetin çok fazla yaşandığına dikkat çeken Türkmen,' Dünyanın hiçbir bölgesinde bu kadar çeşitli marka, madeni yağ, teknik malzeme, kumanya malzemesi, boya malzemesi yok. Türkiye'de çok fazla çeşitlilik var.

Dünyada ortalama bir limana gittiğinizde 3-4 marka bulabilirken, Türkiye'de 12-13 markayı bir arada bulabiliyorsunuz. Durum böyle olunca rekabet çok artıyor. Bu fiyatlara da karlılık açısından olumsuz yönde yansıyor. Ama alıcı açısından baktığımızda da fiyat ve çeşitlilik açısından bir avantaj sağlıyor. Dünya limanları arasında bizim limanlarımızda en kaliteli hizmetlerden birinin verildiğini düşünüyorum. Hiçbir problem yaşamadan, bir eksiklik yaşanmadan ikmal yapılabiliyor. Çok sıkı bir denetim halindeyiz. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar sıkı denetim yapılan başka bir devlet kurumu yok. Çünkü Türkiye'de yakıtta ve yağda 47 gibi yüksek oranda vergi var. O yüzden de hem ürün kalitesi, hem de satış anlamında çok kontrol altındayız. Bu da kalite ve iyi hizmeti getiriyor' dedi.

(In English) Mira Marine is the only business partner of DEW mineral oils in the sea Mira Marineʹs Partner and General Manager, Captain S. Barış Türkmen explained that Mira Marine is the only company in the world to have DEW oils in the sea for 8 years and that this brand produces marine oils for Mira Marine.

He said that the company has also been supplying ship oil in all ports of Turkey with its DEW brand. Mira Marine General Manager Captain Barış Türkmen stated that Mira Marine is providing all the oils that could be used on a ship, such as main engine oils, cylinder oils, synthetic oils, gear oils. He said 'Mira Marine is also providing oil to customers in its customer portfolio, all over the world, even in all ports where DEW does not supply. In such cases, it is providing the best and the most quality alternative lubricant brand available in that port to its customers. We are a physical supplier in Turkey and we supply oil as an intermediary (trader) all over the world.' Türkmen said, 'since we are a domestic manufacturer and we work with a narrow staff, our prices are more affordable compared to other brands.'

Türkmen has listed the advantages of Mira Marine as follows:' There is a big difference between the cadres of the operation that I have at the moment and the staff of any other brand. This is reflected in costs too much. Since I am always in charge of the operation, we are very strong in terms of operation in the service we offer. We do supply in all the ports where other brands do not care or do not want to enter because of ignorance. We can supply everywhere as long as there is the ship, the customs, and the sea. We are working with a more professional and competent staff than our competitors. Our headquarter is in Istanbul but we also have dealers in some areas. Sometimes we use regional dealers in replenishments. If there is a need in any place in Turkey, we can serve it as DEW.' ˮWe produce solutions according to the wishes of the ship ownersˮ Türkmen said 'We are a maritime origin and we are doing supply business for 17 years' and continued: 'We sold other brands of lubricants before. We still sell them time to time. This is a boutique company. It is a solution-oriented company. Unlike global brands, the obstacles stemming from in-house procedures do not exist here. Here, a solution is produced according to the wish of the shipowner. We are providing a service of replenishment as fast as the law allows. When a customer calls, all information about price, maturity, technical information and supply can be obtained directly from me.' Türkmen emphasized that they are on standby due to the crisis in the world, and said: 'We forgot to set a target after 2009. Because our business depends on global trade. Trade depends on the good relationship between the countries. As transportation increases, there will be a demand for replenishers like us. So, the future is not much predictable for us. We just hope.' He also said that 'there is no such a variety of brands of mineral oils, technical materials, foodstuffs, and paint materials available in any other part of the world. While you can find only 3 or 4 different brands in an average port in the world, yo can find 12 or even 13 different brands in any port in Turkey. There is intense control in the ports in Turkey. There is not a state institution that is so tightly regulated nowhere else in the world. Because in Turkey, there is a high tax rate of 47 in fuel and oil. So we are under control both in terms of product quality and sales. This brings quality and good service.' İBRAHİM KOCAMIŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim