Depresyon insanın yaşam isteğinin azaldığı, hüzünlü, karamsar olduğu, geleceğe dair bir belirsizlik düşüncelerinin olduğu, yaşanmışlıklar ile ilgili pişmanlık ve suçluluk duyduğu, rutin hayatında, uykuda, iştahta ve cinsel hayatta bozulmaların görüldüğü bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon sık karşılaşılabilen fakat tedavi edilebilen bir hastalıktır.

 

Mevsimsel depresyonun biyolojik ve psikolojik nedenleri var

TCG Uluçalireis 18 Mart'ta ziyarete açılacak TCG Uluçalireis 18 Mart'ta ziyarete açılacak

 

Mevsimsel depresyon da bir depresyon türü olup, yaz bitiminde başlayan sonbahar, kış hatta ilkbaharın ilk dönemlerinde de devam eden, sonraki dönem yaz aylarının başlaması ile sona eren bir duygu durum bozukluğu türüdür. Mevsimsel depresyonun biyolojik ve psikolojik nedenleri vardır. Mevsimsel depresyonda canlı olan doğanın artık cansızlaşmaya başlaması, havanın kapalı olduğu gün sayısının artması, hatta havanın soğumasından dolayı kapalı mekanlarda kalmanın daha da artması, tatilin bitmiş olması, artık rutin ve hareketli hayata tam olarak dönmek zorunda olmak ve sorumlulukların artması (iş yoğunluğunun artması, çocukların okula başlaması) gibi nedenler bizi psikolojik olarak mevsimsel depresyona hazırlıyor.

Güneş ışığına daha az maruz kalmak zorunda olmak bedenimizi olumsuz yönde etkiliyor. Güneş ışığı, salgılanan hormon miktarlarını (serotonin ve melatonin gibi) ve vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini gibi sağlıklı olmak için gerekli olan hormon ve vitaminlerin salınımını etkiliyor. Güneş ışığının azalması ile birlikte vücut için gerekli vitamin ve hormon değerleri değişince vücut, adaptasyon sorunu yaşayabilmekte, yorgun, uykusuz hmektedir. Mutsuzluk, karamsarlık, çaresizlik, umutsuzluk, uyku ve iştahta bozulmalar, dikkati toplamada güçlük, vücut kilomuzdaki değişimler, cinsel istekte azalma, intihar düşünceleri mevsimsel depresyonda görülen belirtilerdir.

 

Doğru tedaviye başlanmalı ve tedaviyi kararlıkla sürdürülmeli

 

İki haftadan daha uzun süre çökkün bir ruh halindeysek uyku ve iştahta belirgin değişimler, günlük işlevsellikte ve insan ilişkilerinde bozulmalar var ise bir uzmana danışıp gerekli ilaç ve terapi desteğini almak gerekir. Mevsimsel depresyonun tedavisi depresyon tedavisi ile aynıdır. Tedavi 1- 2 yıl sürebilir. İlaç ve terapi desteği ile daha kalıcı ve hızlı sonuçlar almak mümkün. Sonbahar depresyonu, kişinin sadece kendi başına halledebileceği bir sorun değil! Ancak ciddiye alınması gereken bir durum olan mevsimsel depresyon da öncelikle durumla ilgili doğru bilgi edinilmesi ve doğru tedavi başlanması önemlidir. Uygulanan tedavi kişiden kişiye farklılık gösterebilmekte ve tedavi başlayan kişinin uzmanın tedavisine uyması ve uygulanan tedaviyi kararlıkla sürdürmesi gerekir.

Mevsimsel depresyon tedavisinde tedaviye yardımcı olması için uyabileceğimiz bazı tavsiyeler var. Bu önerilere depresyonda olmasa da mevsimsel değişimlerde kendimizi daha iyi hmek için uygulayabileceğimiz tavsiyeler diyebiliriz.

 

Bu tavsiyeler şöyledir;

Yaz tatili dışında da sonbahar ve kış aylarında kişi kendine kısa dinlenme zamanları oluşturabilmek, gün içinde açık havada en az yarım saat süren yürüyüşler yapabilmek, gün içerisinde sık sık bulunulan ortamı havalandırmak, bir hobi veya aktivite edinmek, arkadaşlar ile neşeli vakitler geçirilebilen fırsatlar yaratabilmek, yeme düzenini tekrar gözden geçirerek çok yağlı ve baharatlı ürünleri yemeyi tercih etmeyerek enerji düzeyi yüksek doğal ürünler tüketmeye özen gösterebilmek,  gün içerisinde bulunulan ortama daha çok gün ışığının girmesini sağlayabilmek, kendine zaman ayırabilmek, gün içerisinde en az 15 dakika da olsa kendiniz için ayırdığınız bir zaman diliminin imkanını yaratabilmek, doğru nefes alabilme tekniklerini öğrenerek vücudunun oksijen düzeyini dengeleyebilmektir. En önemlisi de düşünce şeklini değiştirmeye çalışmak için kendi gücüne güvenmeyi öğrenebilmek ve tek değiştirebileceğiniz şeyin kendi davranışınız olduğunun farkına varabilmektir.

 

Mevsimsel Depresyonda uzman yardımı şart!

 

Bu tavsiyelerin kararlılıkla uygulanması ve sürekli olması önemlidir. Çünkü yaşam içerisinde ufak bir alışkanlığı değiştirmek bile 21 gün süre istemekle birlikte kararlılık ve süreklilik ister. Mevsimsel Depresyon tedavisi bireyin kendi başına aşabileceği bir problem olamayacağı için bir uzman yardımı alırken de özellikle tavsiyeleri uygularken gerekli durumlarda yakın çevresinden destek isteyebilmesi gerekmektedir.

Uzm. Psk. Elif İşçan Kocamış

Editör: Haber Merkezi