Teknopark İstanbul, Türkiye’yi küresel rekabette öne taşıyan stratejik üretimler yapan firmalara ev sahipliği yapıyor. Yerli ve milli sanayinin yükselişini destekleyen, dünyanın ilklerine imza atan firmaların çekim merkezi Teknopark İstanbul, hızla gelişen bir ekosistem. Gazetemiz İstanbul Ticaret de her hafta Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren, geliştirdikleri ürünler ve hizmetler ile ünleri ülke sınırlarını aşan firmalarımızla röportajlar gerçekleştiriyor, onları daha yakından tanıtıyor. Onların heyecanını paylaşıyor, imza attıkları milli ve yerli ürünlerden iş dünyasının daha yakından haberdar olmasını amaçlıyor.

 

HOLLANDA HİBRİT GEMİYE TALİP

Dünyanın ilk otonom sıfır emisyonlu feribotları Türkiye'de üretilecek Dünyanın ilk otonom sıfır emisyonlu feribotları Türkiye'de üretilecek

 

Bu haftaki konuğumuz Matesis Denizcilik. Gemi mühendisi Sinem ve Barış Dedetaş çifti tarafından 2012’de kurulan Matesis Denizcilik, yalnızca Türkiye için değil, dünya için de ilk olan tasarımları ile küresel firmaların da merceği altında. Matesis Denizcilik’i su dünyasının gündemine taşıyan üretimlerinden biri ‘yeni nesil kuru yük gemisi’. Sinem Dedetaş, güneş panellerinden ve dizel yakıttan elektrik üreten yeni nesil nehir tipi, enerji verimli kuru yük gemilerine Hollanda’dan talip çıktığı bilgisini verdi.

 

DENİZDE DE KULLANILIYOR

 

Matesis Denizcilik’in yeni nesil kuru yük gemisi tasarımı, yakın deniz taşımacılığında önemli bir boşluğu dolduracak. Gemi, Avrupa nehirlerinin fiziksel koşulları ve altyapıları dikkate alınarak tasarlandığı için Avrupa iç suyolları taşımacılığı için de önemli bir alternatif oluşturuyor. Dedetaş, yeni nesil kuru yük gemisinin özelliklerini şöyle anlattı:

“Bu gemi her anlamda optimize edilmiş çok maksatlı bir gemi ve ileri mühendislik uygulaması. Formundan sevk sistemine, ambar boyutlarından yaşam mahallerinin konforuna kadar her noktası optimize edilmiş durumda. AB projelerinde bizim gemimize uygun çağrı açıldı. Yerli yatırımcımızı da bulduk. Hollandalı bir firma için tasarladığımız benzer bir geminin klas onayı alındı ve üretimine başlandı.

 

ÇOK HAFİF AMBAR KAPAĞI

 

Ticari gemilere kompozit malzeme uygulamaları alanında projeler de geliştiren Matesis Denizcilik’in yine dünyada ilk olan uygulamalarından biri “kompozit ambar kapağı’. Birçok ülkenin bu konuda çalışmaları olduğunu dile getiren Dedetaş, dünyada ilk olarak gerçek boyutlu bir ambar kapağının üretimini gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu üretim, yeni nesil kuru yük gemisinin hayata geçmesiyle de dünyada bir gemiye uygulanan ilk kompozit ambar kapağı olacak. Know-how’ı ile malzemesi ile yüzde 100 yerli milli üretim bu ve benzeri ürünler savunma sanayinde de kullanılıyor.

 

YAPISAL ANALİZ UZMANI

 

Matesis Denizcilik’in faaliyet alanlarından biri de başta denizcilik sanayi olmak üzere her sektöre yapısal analizler konusundaki uzmanlığı. Bu anlamda, çeşitli test sistemlerinin yapısal tasarımından ahşap ve kompozit teknelerin titreşim analizlerine kadar geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini anlatan Sinem Dedetaş, ahşap bir mega yat için yapmış oldukları titreşim analizlerinin de bir ilk olduğunu, bu çalışmayı makaleye dönüştürüp, literatüre kazandırmak istediklerini söyledi. Dedetaş, “Uzun yıllardır başta gemilerde olmak üzere her sektördeki yapısal mukavemet ve titreşim alanlarında çalışıyoruz. Bu konudaki birikimimiz dizaynlarımıza katma değer olarak yansıyor ve tasarımlarımızın tercih edilmesi noktasında önemli bir yer tutuyor” dedi.

 

TEKNOPARK’IN NETWORKÜ

 

Teknopark İstanbul’un sahip olduğu büyük networkün büyük faydalarına dikkat çeken Dedetaş, “Özellikle ticari alandaki eksikliklerimizi gideriyor. İletişimde, eğitimde, hukuki ve finansal konularda danışmanlık yapıyor. Fuar katılımlarına destek veriyor” dedi.

 

ANAHTAR TESLİM BUTİK YOLCU GEMİSİ

İleri mühendislik uygulamaları yaparak gemilerin en hafif malzeme ile nasıl daha dayanıklı ve daha hafif olacağını öngören Matesis Denizcilik, anahtar teslim yolcu gemileri de tasarlıyor. 
Sinem Dedetaş, “İşimize firma ile entegre bakıyoruz. Kişi sayısı, fiziki koşulları, ticari yoğunluğu, optimum sefer sayısı ve kapasitesi gibi kriterleri belirliyoruz. Tabii en önemlisi de engelli kullanımına uygun, yüksek enerji verimli yapılar oluşturuyoruz” diye konuştu.

 

KOMPOZİT AMBAR KAPAĞININ AVANTAJLARI

 

  • Yüzde 100 yerli ve milli. 

  • Çelik kapaklardan çok daha hafif.

  • Pratik olarak takılabiliyor. 

  • Üzerine güneş paneli eklenebiliyor. 

  • Hafif olduğu için yedeği taşınabiliyor. 

  • Fazla yük taşınmasına imkân sağlıyor. 

  • Su ve hava koşullarından etkilenmiyor. 

  • Seri üretimde maliyet avantajına sahip. 

  • Yüksüz gemide enerji tasarrufu sağlıyor. 

Editör: Haber Merkezi