Mardin grup bünyesindeki; Mardin Denizcilik, Mardin Enerji ve Mardin Gemi İkmal ve Donatım Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Bozdoğan'ı Türk denizciliği için hazine değerini taşıyan ofislerinde ziyaret ettik. Yılların emeği, çabası ve birikimi ile her bir köşesi tarih kokan ofislerinde yaptığımız sohbetimizde, hem Mardin Denizcilik'i, hem diğer şirket projelerini, hem de sahip oldukları bu hazineyi sektöre nasıl kazandıracakları üzerine sohbet ettik…

Önce Mardin Denizcilik hakkında kısa bir bilgi alarak başlayalım mı?

Mardin Denizcilik 1988 yılında Türk denizcilik sektörüne hizmet vermek için kurulmuş bir şirket. Bir süre sonra hizmet yelpazesine enerji santrallerini de ekleyen Mardin Denizcilik, savunma sanayi hizmetleriyle de Türk Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak için ağırlıklı olarak tersanelerle çalışmıştır. Şirketi, 2008'de kurucusundan devraldığımız günden bugüne aynı çalışma prensibi ve kalite anlayışıyla hizmet vermeye devam ediyoruz. Kuşkusuz bunda sonra da bu şekilde yol alacağız. Hizmetlerinizden bahsedelim mi? Müşteri kitlemiz, öncelikli Türk ve yabancı armatörler, denizcilik sektörünün içinde olan her bir paydaş ve acenteler, tamir ve bakım servisleri, tersaneler, enerji santralleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik, Şehir Hatları olup; müşterilimiz için yedek parça, yardımcı makineler ve güverte donanımı anlamında hizmet veriyoruz. Ancak hizmetlerimiz sadece ürün temini ile sınırlı değil! Aynı zamanda müşterilerimize danışmanlık ve teknik hizmet konularında da hizmetler sunuyoruz.

Peki, ana hizmet sektörünüz olan denizcilik ile ilgili görüşlerinizi alalım mı? Aslında Mardin grup içerisindeki her bir şirket; Mardin Denizcilik, Mardin Gemi İkmal ve Mardin Enerji denizcilik sektöründe hizmet vermektedir ancak global enerji ihtiyacından dolayı Mardin Enerji ekonomik krizi fark etmeden yoluna devam ederken diğer iki şirketimiz tüm dünyada olduğu gibi belli sıkıntılar yaşayabiliyor. Burada bahsettiğimiz sıkıntılar, bizim bölgemize veya ülkemize özgü olmayıp, dünya genelinde yaşanan sıkıntılardır. Son bir kaç yıl içerisinde yaşanan olumsuzluklara bağlı birçok yerli ve yabancı armatörün gemilerini paket halinde satarak sektörden çıkışları bu sektöre hizmet veren herkesi etkiledi. Ancak yine de bu krizin dünyada yarattığı etkiye baktığımızda bizleri teselli edecek çok önemli bir nokta var, bu da ülkemizin coğrafik konumu itibariyle gemilerin uğrak yeri olması ve çok fazla tamir tersanesine sahip olma özelliği ile nispeten ayakta kalan ülkelerden biri oluşudur.

Bunun yanında, bazı devlet yatırımlarının sektörün kaybetmeye başladığı umudu ateşlediği de bir gerçek. Özellikle yeni inşa edilen büyük ülke projelerinde, yüzer dubaların inşası, blokların kaldırılması gibi konulara tersanelerin dahil olması ile piyasa bir nebze canlandı. Yurt dışında yürüttüğünüz projelerinizden haberdarız. Biraz bu konuda konuşalım mı? Şirketi 2008'de devraldıktan sonra enerji santralleriyle ilgili çalışmalar yaptık. O tarihten beri de birçok projeye imza attık. Özellikle yurt dışında önemli projeler yürüttük. Ancak yürüttüğümüz en büyük projemizi soruyorsanız, bu sektörde önemli bir paya sahip Çin firmasına verdiğimiz yüzer santral danışmanlığı ve mühendislik hizmetimiz oldu. Projeyi 2014'te tamamladık. Gerçekten çok başarılı bir çalışma oldu. Gerek makine üreticileriyle, gerekse oradaki bir tersane ile çok verimli ve uyumlu bir çalışma yürüttük. Bu projenin bütün mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini bir Türk firması olarak yürütmüş olmak bizim için çok önemli bir adımdı. Onun dışında birçok özel firmaya proje bazlı danışmanlık hizmeti verdik. Türkiye'deki enerji santralleri için, yedek parça tedariki konusunu Mardin Denizcilik, bakım ve onarım hizmetlerini ise Mardin Enerji üstlenmektedir.

Şirketi devraldığınız günden bugüne Mardin Denizcilik nasıl bir yol kat etti?

Sürekli gelişerek ve iyileşerek temsilcilik ağımızı genişletiyoruz. Şu an sahip olduğumuz temsilciliklerimizin tamamı dünya markası firmalardır ve katılacak olan yenilerin de bu özellikte olmaları tek şartımız. Yakın gelecekte yürüteceğiniz projeler neler? Mardin Denizcilik olarak yürüttüğümüz savunma sanayi ile ilgili, ayrıca Mardin Enerji olarak Güney Asya ve Afrika ülkeleriyle yürüttüğümüz kimi inşa, kimi imza aşamasında olan birçok projelerimiz var. Bunların dışında ticari olmayan ancak sektöre çok büyük faydalar sağlayacağına inandığımız ve yaklaşık 4 aydır Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'nın da desteği ile belli bir noktaya getirdiğimiz ve kısa bir süre sonra hayata geçecek bir projemiz var. Ve konu açılmışken hemen buradan D.U.H.B. Bakanımız Ahmet Arslan, Müsteşarlarımız ve Bakanlığımıza ait tüm birimlere; projelerimize, sorun ve sorularımıza göstermiş oldukları ilgi, tavsiye ve destekler için teşekkür etmek istiyorum.

Bana göre denizciliğin şu son yıllarda yaşadığı onca olumsuzluğa karşı yüzümüzü güldüren en önemli konu, bağlı olduğumuz mercilerden gördüğümüz ilgi, anlayış ve destekleridir.Ofisinizi görüp, hayran kalmamak elde değil. Burası Türk denizciliği için bir hazine! İnanın bu konuda duyduğumuz güzel sözler, bizim tarafımızdan tüm bu yatırım ve emeğin geri dönüşümü olarak algılanması nedeni ile çok büyük bir değer taşıyor. Madem konu buraya geldi; bununla ilgili de kısa bir bilgi paylaşmak isterim. Burada gördüğünüz ürünlerin bir yerde değerlendirilmesi veya müzeye dönüştürülmesi konusunda neredeyse 5 yıldır büyük bir hayal ve bu hayali gerçekleştirmeye yönelik çalışmalarımız var. Tüm koleksiyonlar için söyleyemem, ancak mühendislik ekipmanları konusunda dünyanın 3 büyük koleksiyonundan birine sahibiz. Bu tespit, Amerika, Kanada ve İngiltere'de ki konu ile ilgili müzelere danışmanlık yapan ve bu konudaki en büyük arşiv bilgisine sahip olan bir İngiliz mühendis tarafından yapılmıştır.

(In English) Growing and developing Mardin Group Mardin Shipping, one of the Mardin Group companies, is preparing to celebrate the 30th anniversary in the sector... We visited Nalan Bozdoğan, the chairman of Mardin Group companies Mardin Shipping, Mardin Energy, and Mardin Ship Supply and Equipment Services, at her office which is a treasure worthy office for Turkish Maritime sector. With years of effort and accumulation, all corners of their office is smelling history. In such an impressive office, we talked about Mardin Shipping and Mardin Group's other companies as well as how they will gain this treasures to the sector. Letʹs start by getting brief information about Mardin Shipping. Mardin Shipping was founded in 1988 to serve the Turkish maritime industry. Mardin Shipping, which also added power plants after a while to its service range, worked mainly with shipyards to meet the defense-industry needs of Turkish Naval Forces. Today, we continue to serve with the same working principle and quality understanding from the day we took over the company from its founder in 2008. Certainly we will go on to this in the future.

Should we talk about your services? The customer base of our company includes all partners and agencies in the maritime industry, repair and maintenance services, shipyards, power plants, Marines, Coast Guard, City Lines, and primarily, Turkish and foreign shipowners. We serve for our customers in the fields of spare parts, auxiliary machinery and deck equipment. But our services are not limited to just the product line! At the same time, we also provide consultancy and technical services to our customers. We are also informed about the projects you are carrying out abroad. Can we talk about those projects too? Since we took over the company in 2008, we have been working on power plants. We have signed many projects since then. During this period, we have carried out important projects especially abroad. But if you are asking about our biggest project, we have a floating power plant consultancy and engineering service for a Chinese company that has an important share in this sector.

We completed the project in 2014. It was a really successful work. We have been working very efficiently and harmoniously with the machine builders and with a shipyard there. As a Turkish compan, it was a very important step for us to carry out all the engineering and consultancy services of such a project. Apart from that, we have provided project based consultancy services to many private companies. For the power plants in Turkey, the supply of spare parts is undertaken by Mardin Shipping and maintenance and repair services is undertaken by Mardin Energy. How has Mardin Shipping progressed since the day you took over the company? We are expanding our representation network by constantly improving. All of the companies we are currently representing are world brand companies. It is also the only requirement of us from the companies which will join our representatives list in the future. What are the projects you will undertake in the near future? Mardin Shipping is currently undertaking some projects related to defense industry. Besides this, Mardin energy have many projects, some of which are being built and some are in the signature phase, carried out with the countries of South Asia and Africa.

Apart from these, we have another project that is a non-commercial one, but we believe it will provide great benefits to the sector. We have been working on this project for about 4 months and we have brought it to a certain point with the support of the Ministry of Transport, Communication and Maritime Affairs. This project also will be realized soon. It is not possible not to be impressed with your office. It is a treasure worthy place for Turkish Maritime sector. Believe me, all the good words we hear in this regard are of great value for us with the reason that we perceive them as a respond to our hard-working and all the investment we made. Since the subject came here; I would like to share a little about it. It is a great dream for us to evaluate all these products you see here by converting these collections into a museum and we have been working on realizing this dream for about 5 years. I can not say for all collections, but I can proudly say that we have one of the worldʹs 3 major collections of engineering equipment here. This evaluation was made by a British engineer who served as adviser on this subject for several museums located in the United States, Canada and the United Kingdom and had the largest archival knowledge on this subject.

İBRAHİM KOCAMIŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim