5 yıl önce kurdukları bu firmanın altyapısında 20 yıldan fazla bir tecrübe olduğunu söyleyen Aşkın Denizcilik Taşımacılık ve Yük Sabitleme Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Aşkın, bu işte kazandığı tecrübeleri sektörün hizmetine sunmak için kurdukları bu firmada, müşteri odaklı, kaliteli hizmet anlayışıyla çalıştıklarını ifade etti. Cihat Aşkın, 'Özellikle limanlarda yükleme, boşaltma ve yük sabitleme konusunda önemli bir tecrübe elde ettik. Kendi şirketimi kurduktan sonra kendi sektörümüzde sadece lashing (bağlama) odaklı kalıp iyi firmalardan biri haline geldik ve daha iyi olması için de uğraşıyoruz' dedi. Yük sabitleme sektörü olarak çok ciddi sıkıntıları olduğunu söyleyen Aşkın, 'Türkiye genelinde çok fazla firma yok bu alanda. Toplasanız 10-15 firma vardır. Bunların içerisinde en iyiler 5'i geçmez. Biz de o ilk 5'in içinde olduğumuzu biliyoruz.

Fakat bu firmalar arasında birlikte hareket etme kültürü oluşmamış durumda. Çok nadir olarak ortak hareket ederiz. Deniz Ticaret Odası'na kayıtlıyız ama orada bizimle alakalı en ufak bir faaliyet yok. Biz aidatlarımızı diğer firmalar gibi ödüyoruz ancak bizimle alakalı yapılmış herhangi bir organizasyon yok. Biz yük sabitleme sektörü olarak bu konularda eksiğiz. Altyapılar konusunda da sıkıntılarımız var. Hangi meslek komitesine üye olduğumuzu da çok fazla bilmiyoruz. Bizi anket maksatlı Deniz Ticaret Odası'ndan aradılar. Sıkıntılarımızı, şikayetlerimizi aktardık. Ama gelin görün ki şuana kadar bir dönüş olmadı' ifadelerini kullandı. Türkiye'nin her limanında hizmet verdiklerini belirten Aşkın, 'Talebe göre, İskenderun, Mersin, Trabzon, Samsun, Ünye, Tekirdağ'daki, İstanbul ve Körfez bölgesindeki limanlarda hizmet veriyoruz.

Sadece yük sabitleme değil, hizmet portföyümüzün içerisinde yer alan vakumlu ambalajlama ve sandıklama hizmetleri, paketleme ve branda gibi hizmetlerimiz de var. Bunlar taşımacılıkta en önemli unsurlar arasında yer alır. Bir malzemenin taşınması için paketlenmesi ve kasalanması gerekir. Onun da sağlıklı bir şekilde a noktasından b noktasına gidebilmesi için sabitlenmesi gerekir. Bu sabitlenmenin birçok farklı sistemi var. Bu sistemleri Avrupa standartlarına uydurarak yapmaya çalışıyoruz. Kullandığımız malzemeler sertifikalı ve onaylı ürünlerdir. Ancak sektörün içinde hala sertifikasyona uymadan merdiven altı ürün kullanan firmalar da var maalesef. Müşteri bunları bilmiyor elbette. Müşteri fiyat aldığı zaman bu ürünleri kullandıkları için ucuz fiyat verebiliyorlar ve bizimle büyük fiyat farkları oluşuyor. Müşteri en uygun fiyat hangisiyse onu tercih ediyor elbette. Ancak işin kalitesinden ve daha sonra yaşayabileceği sıkıntılardan habersiz bunu yapıyor. Sıkıntıyı yaşadıktan sonra tercihleri değişiyor ama ciddi maliyetlerle karşılaşıyor. İnsan hayatı gibi bunun ikinci bir şansı yok.

O yükü bağlayıp teslim edene kadar o işten sorumlusunuz. Biz işini profesyonelce yapan, müşterinin tarafında olan ve en kaliteli malzemeyle en iyi işçiliği uygulayan bir firmayız' şeklinde konuştu. İş kanunları gereği bazı kurallara uymaları gerektiğini anlatan Cihat Aşkın, 'Biz personelimize iş güvenliği ile ilgi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalardan eğitim hizmeti alıyoruz. Yıl içerisinde 6 ayda bir personelimizi o firmaya gönderip belli eğitimleri almalarını sağlıyoruz. 6 ayda bir personelimizi sağlık kontrolünden geçiriyoruz. Bunlar zorunlu zaten. Siz yapmak istemeseniz bile mecbur yapacaksınız yoksa o şartları yerine getirmediğiniz için bu alanda hizmet veremezsiniz. Bütün bunlar hep birer maliyettir. Bu sektördeki bazı arkadaşlar bu işlerden imtina ediyorlar. Daha sonra sıkıntılar oluşuyor. 2016 ile ilgili görüşlerini belirten Aşkın, 2017'den de beklentilerini anlattı. Aşkın, '2016 yılı herkes için çok kötü bir yıl olarak kapanacak. Bizim temennimiz 2017'nin 2016'dan çok daha iyi olması. Denizcilik sektörü büyük bir camiadır. Biz bu camia içerisinde çok küçük ama çok önemli bir parçayız. İş oldukça, ticaret işledikçe bizim de işlerimiz olacak. Herkese işlerinde başarılar diliyorum' ifadelerini kullandı.

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim