ABD’nin kruvaziyer (gemi ile yapılan tatil) tatilinde 2 önemli firması İstanbul’u yeni bir hub (turizm operasyonlarının başlangıç merkezi) haline getirmek için Yenikapı’nın liman ihalesine sunulmasını bekliyor.

MSC Cruises'dan Kızıldeniz kararı MSC Cruises'dan Kızıldeniz kararı

Bünyesindeki 10 şirket ve 104 gemi ile yılda 11.5 milyon yolcuya hizmet veren kruvaziyer turizminde dünyanın en büyük şirketi olan Carnival Grup ile bünyesindeki 6 şirket, 61 gemi ve yılda 6 milyon yolcusuyla ikinci sırada yer alan Royal Grup yap-işlet-devret usulü düzenlenmesi planlanan ihaleye girmek için gözlerini Yenikapı’ya dikmiş durumda.

2020’de tamamlanarak hizmete girecek olan Galataport projesinin dev gemiler için tam anlamıyla yeterli olmadığını ve Yenikapı’ya kruvaziyer limanının yapılması gerektiğini belirten Carnival Cruise ve Royal Caribbean’ın Türkiye satış acentesi Tura Turizm’in Başkanı Erkunt Öner; mayıs ayında Ulaştırma Bakanlığı tarafından Yenikapı’da büyük bir kruvaziyer limanının yapılması için çalışmaların başlatıldığına dair açıklamalar yaptığını hatırlatarak böyle bir ihalenin açılması halinde dünyadaki kruvaziyer pazarının yüzde 80’ine sahip  Carnival Cruise ve Royal Caribbean şirketlerinin ihaleye girmeyi planladıklarını söyledi.

 

Yıllık 2.7 milyon yolcu kapasiteli liman

Yenikapı’ya yapılması planlanan liman projesine göre 3’ü büyük boyda olmak üzere 8 kruvaziyer gemisinin aynı anda yanaşabilecek ve yıllık 2.7 milyon yolcu kapasitesi olacak. Yap-işlet-devret usulü ihaleye sunulması beklenen limanın 355 günde tamamlanıp açılması planlanıyor.

 

Editör: Haber Merkezi