Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, varış öncesi gümrüklemeyle ilgili pilot uygulamaya başladıklarının bilgisini verdi. Pekcan, uygulamanın Tekirdağ Limanı'nda başarılı bir şekilde gerçekleştiğini, üretici ihracatçı firmaların ham madde, ara malı ithalatında uygulanmak üzere bu uygulamayı başlattıklarını ve gemi daha limana yaklaşmadan hazırlık süreçlerinin tamamlanabildiğini, limana yaklaştığında ise gümrük işlemlerinin tamamlanmış olduğunu böylece stok ve para kaybının olmadığını anlattı.

“LİMAN TEK PENCERE PROJEMİZ VAR”

Pekcan, konteyner takip sisteminin olduğuna da işaret ederek "Şu anda Haydarpaşa Limanı hariç, bütün limanlarda, Alsancak Limanı da 15 Aralık'ta devreye girecek. 20 limanımızda aktif olarak bütün konteynerlerin çıkıştan varış noktasına kadar takip edebiliyoruz. Liman Tek Pencere Projemiz var, şu anda 17 farklı kurumdan 125 evrakı tek merkezden girebiliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Soner Esmer: "Şubat ayı umut ayı oldu" Prof. Dr. Soner Esmer: "Şubat ayı umut ayı oldu"

“TEMİNAT MEKTUPLARINI 2019'DA ALABİLECEĞİZ”

Serbest dolaşım belgelerini online olarak vereldiğinin altını çizen Pekcan, “İthalatta 38, ihracatta 18 evrakımız kaldı. Menşe şahadetnamesini, serbest dolaşım belgelerini online olarak verebiliyoruz. Bankalarımız hazır olduğunda gümrüklere verilen teminat mektuplarını da 2019'da online alabileceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi