İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde bugün kapılarını açtı.Fuarda İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın yanı sıra TURMEPA da stantlarıyla yer aldı.

İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı, vizyoner oturumlar ve fikir geliştiren çalıştaylar ile fuaye alanındaki firmlarla birlikte 6-8 Aralık tarihlerinde Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde ziyarete açık olacak.

İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı'nda gerçekleşen panelin açılış konuşmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Emin Birpınar yaptı. Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Daire Başkanı Ahmet Varır, İSTAÇ A.Ş. Genel Müdürü Fahrettin Soran, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yahya Kesimal, Ugetam A.Ş. Genel Müdürü Dr. Şenol Yıldız ve WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız kürsüye çıktılar.

 

 

İSTANBUL'DA HER GÜN 22 BİN TON ATIK ÇIKARILIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, konuşmasında iklim değişikliği konusuna değinerek, bu noktada bütün dünyada toplantılar yapıldığını ancak sonuçlarına bakıldığında çok da parlak olmadığını belirtti.  Birpınar, "İklim değişikliği nedeniyle sıcaklık ve deniz seviyelerinde artışlar yaşanıyor. 100 yıl sonra bu rakamların ciddi düzeylere ulaşması noktasında birtakım senaryolar üretiliyor. Ancak bu konuda tedbir alınması gerekiyor. İstanbul'da her gün 22 bin ton atık çıkarılıyor. Avrupa'da çöp deposu sahalarını kapattılar. Mümkün olduğu kadar çöpü kaynağında ayrı toplamaya çalışıyorlar.Bu durum Türkiye'de de yayılmaya başladı.Bu yıl sonu itibarıyle de Ankara'daki bütün kamu binalarında, üniversite ve okullarda sıfır atık sistemine geçiyoruz. Önce devletin bu işlerde örnek olması gerekiyor. Bu konuda tüm kurumlar birlikte çalışmalı" dedi.


 

"YAŞANABİLİR ÇEVRE İÇİN DÖNÜŞÜM"

Artan nüfus, kentleşme, değişen tüketim alışkanlıkları birçok olumsuz etkiyi de beraberinde getiriyor. Sosyo-ekonomik etkilerin yanı sıra doğal kaynakların hızla tüketilmesi, su kirliliği, hava kirliliği ile iklim değişikliği ve bunun kaynaklar üzerindeki etkileri de ortaya çıkıyor. İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi, kamu kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının, sanayicilerin akademisyenlerin ve ilgili sektör temsilcilerinin katılımlarıyla "Yaşanabilir Çevre İçin Dönüşüm" amacıyla önemli bir platform oluşturuyor. Zirve kapsamında üç gün boyunca çevre ve eylem planı, atıkların geri kazanımı, atıktan enerji üretimi, küresel iklim değişikliği, hükümetlerin ve şehirlerin çevre vizyonları, biyoçeşitliliğin korunması, deniz yüzeyi, kıyı ve plaj temizliği gibi konular ile çevre dostu çözümler ve gelecek perspektifleri üzerinde durulacak.

 

DENİZDEN GELEN ÇÖPLER GERİ DÖNÜŞÜME!

8 Aralık tarihinde son bulacak olan İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı, çevre konusunda farklı çalışmalarıyla öne çıkan birçok firma ve destekçiyi ağırlayacak. Fuarda geri dönüşüm temasıyla ön plana çıkan bireysel katılımcılar da yer alıyor. Özellikle denizden kıyıya vuran çöpleri geri dönüştürerek ortaya sanatsal objeler çıkaran Şinasi Yelkenci, "Denizden Gelen" temasıyla standında sergilediği bu objelerle oldukça dikkat çekiyor. -7DENİZ ÖZEL

Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı

Editör: Haber Merkezi