Bulunduğu bölgede gerek stratejik açıdan, gerekse kapasitesi ve elleçlediği yük çeşitliliği açısından bölgenin vazgeçilmez limanı olan HopaPort, beklenen projelerin gerçekleşmesiyle birlikte bölgede önemini ve etkisi daha da arttıracak. Türkiye'nin doğusunda, Kafkasya Bölgesi'ne açılan güvenli bir liman konumunda olan HopaPort Limanı, Sarp Sınır Kapısı'na da çok yakın olması nedeniyle Avrupa'dan ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden bu bölgelere yapılan tüm ticarete yön veriyor. 1997 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nden Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri A.Ş.'ye 30 yıl süre ile işletme hakkı devri yöntemi ile devredilen HopaPort, bugün bölgenin en önemli limanlarından biri konumunda.

HopaPort Limanı Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, transit ticaretin yoğun bir şekilde yapıldığı İran ve Nahcivan bölgelerine karayolu ulaşımının yakın olması nedeni ile çok ciddi bir avantaj olduğunu kaydetti. Özer, 'HopaPort'un Kafkasya, İran, Nahcivan, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine açılan kapı olması nedeni ile özellikle bu bölgelerde yapılan her türlü ticarette aktif rol oynamakta. HopaPort Türkiye'de hem kara sınır kapısı hem de deniz sınır kapısı olan tek liman özelliğini taşımakta. Son yıllarda ciddi anlamda yatırımların yapıldığı Türkmenistan, Kazakistan ve bu bölgedeki ülkelere Çin, Hindistan ve bu bölgelerden gelen okyanus gemilerinin uğrak limanı olmuş ve özellikle yaz aylarında ciddi bir şekilde nehir tipi gemiler ile transit işlemlerin yapıldığı bölgenin transit limanı durumuna gelmiştir.

Burada HopaPort Limanı'nın en büyük avantajı 50 Ton ve 600 Ton arasında değişen heavy lift adını verdiğimiz yüklerin tahliye, depolama ve yükleme operasyonlarının yapılması için gerekli olan vinç ve ekipmanların limanda bulunmasıdır' şeklinde konuştu. Farklı hizmetleri aynı anda sunuyor HopaPort Limanı'nı Türkiye'deki limanlar ile kıyasladığımızda tek dezavantajı demiryolu bağlantısı olmamasıdır diyen Özer, 'Bu konuda şirketimiz HopaPort Limanı Batum ve Hopa arasına demiryolu bağlantısı yapıldığı takdirde özellikle Doğu Karadeniz bölgesine kazandıracağı ekonomik katkı için bir proje başlattı. Bu proje Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği önderliğinde bu yıl içinde tamamlanacak.

HopaPort Limanı Türkiye'deki önemli limanlar ile kıyaslandığında çok önemli avantajlara da sahip. HopaPort bünyesinde bulunan tank terminali, Ro-Ro rampası, tahıl terminali ve tahıl siloları, konteyner sahası ile aynı anda dökme yük, genel kargo, proje yükü, tahıl, sıvı dökme yük, tehlikeli yük, konteyner hizmetlerini verebilen Türkiye'deki tek özel liman işletmesi konumunda. Bu özellik müşterilere çok önemli bir avantaj sağlamakta. HopaPort Limanı müşterilere farklı hizmetleri aynı anda sunabilmekte. HopaPort Limanı bünyesinde bulunan vinç ve ekipmanlar ile 50 ton ile 600 ton arası her türlü proje yükü ve heavy lift dediğimiz özel yüklere hizmet verebilen ender limanlardan bir tanesi konumunda' şeklinde konuştu.

'Projeleri ve gelişmeleri takip ediyoruz'

Meriç Burçin Özer, HopaPort Limanı olarak genel anlamda önemli gördükleri ve takip ettikleri proje ve gelişmeleri şöyle sıraladı; Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonu'na transit karayolu ile geçişi sağlayacak Kazbegi ve Verhni Lars sınır kapısı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Traceca Projesi, Viking Projesi Ve Hopa, Batum Demiryolu Projesi, Deniz Otoyolları Projesi, Sochi 2014 Kış Olimpiyatları, Batum Ve İnşaat Sektörü, Hopa Cankurtaran Tüneli, Sıvı Tank Terminali, Tahıl Terminali.

HOPAPORT'UN YILLIK YÜK KAPASİTESİ

2012 yılında elleçlenen yük hacmi bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 853 bin 927 ton olarak gerçekleşti. 2013 yılının ilk 3 ayında da bu hareketlilik devam etti. 2010 yılında HopaPort Limanı'nda elleçlenen yük miktarı 566 bin 789 ton ve 2011 yılında 576 bin 698 ton olarak gerçekleşti. Limana gelen gemi sayıları sırası ile 2010 yılında 177 adet, 2011 yılında 205 adet ve 2012 yılında 315 adet olarak gerçekleşti.

ELLEÇLENEN YÜKLER

HopaPort Limanı'nda başlıca elleçlenen yükler arasında; Kireç, Çimento, Kömür, Bazalt taşı, Buğday, Diesel Oil, Fuel Oil, Bakır Konsantresi, Genel Kargo, Lif Levha ve Proje yükleri bulunmaktadır. 18 BİN METREKARE KAPALI DEPOLAMA ALANI HopaPort Limanı'nda 2150 metre uzunluğundaki ana mendirek ve 470 metre uzunluğundaki tali mendirek sayesinde korunaklı liman içinde gerekli güvenlik önlemlerini alarak her türlü limbo operasyonunu rahatlıkla yapabilmekte. 18 bin 220 metrekare kapalı depolama sahası genel antrepo, geçici depolama ve dahili depolama alanı ile Türkiye'deki limanlar içinde en çok kapalı depolama kapasitesine sahip limanlardan biri olma özelliğine sahip. 1346 metre uzunluğundaki rıhtım ve iskele boyu ile gemi büyüklüğüne bağlı olarak aynı anda 10 adet gemiye hizmet verebiliyor.

CENGİZ TEPEBAŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim