Jack-Up Platformu için Hidrodinamik Tersanesi’nde gerçekleştirilen  Denize İndirme Töreni’nde; Hidrodinamik Tersanesi Genel Direktörü Cengiz Kasap, Bouygues Firması Proje Yöneticisi Francois de Saint Victor, Ottomar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zühal Can, Gürdesan Firması Askeri ve Offshore Bölüm MüdürüHamdi Gürsoy, RINA firması temsilcileri ile tersane yöneticileri yer aldı.

Fransız Bouygues Travaux Publics (BYTP) firmasının Fransa’nın Calais Limanı’nın genişletilmesi ile ilgili projesinde kullanılacak olan  Jack-up Platform,  36 metre uzunluğundaki 4 adet ayağının üzerinde deniz seviyesinden yükselerek, üzerinde çalışacak olan 250 ton ağırlığındaki crawler kreyn ile deniz inşaatlarının yapılmasında, kazık çakma ve beton blokların deniz zeminine yerleştirilmesi işlerinde kullanılacak.

Tersane imalatları Hidrodinamik Tersanesi’nde gerçekleştirilen bu önemli projenin tasarımı Poseidon Mühendislik, imalatı ise Ottomar A.Ş. tarafından sağlandı. Hidrolik kaldırma sistemleri (Jacking System) ve güverte ekipmanları Gürdesan, ayak boru imalatları Bordo Denizcilik tarafından yapılan platform IACS üyesi RINA’nın gözetiminde inşa edildi.

 

Gemi İnşa Sanayimiz İçin Önemli Bir Dönüm Noktası

Beşinci Sanmar ElectRA serisi römorkör Vancouver'a ulaştı Beşinci Sanmar ElectRA serisi römorkör Vancouver'a ulaştı

 

Fransa’nın Calais Limanı’nın genişletilmesi ile ilgili projesinde kullanılacak olan Jack-up Platform’un ulusal gemi inşa sanayiimiz açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Hidrodinamik Tersanesi Genel Direktörü Cengiz Kasap, “Nisan ayında platformun imalatına başladık. Planlamamız doğrutusunda Eylül ayı içerisinde tamamladık ve  6 Ekim’de de denize indirdik. Bugüne kadar Türkiye’de yüzde 100 yerli tasarım ve imalat ile gerçekleşen en büyük kaldırma kapasiteli Jack-up Platform Projesi'nin, ülkemiz gemi inşa sanayisine yeni ufuklar açacaktır” diye konuştu.

 

Jack-up Platform’un  Teknik Özellikleri

 

36 m boyunda,  17,5 m eninde ve  3 m yüksekliğindeki  dubanın grosu 450 ton, çelik ağırlığı ise yaklaşık 500 ton. Güverte yükü 8 ton/m2 olarak dizayn edilen platformun üzerinde 250 tonluk crawler kreyn çalışacak ve kreynin çalışacağı bölge güverte yükü 60 ton/m2 olacak şekilde takviyelendirildi. Duba 2 m dalga yüksekliğinde ve 15 m/sn rüzgar hızında operasyon yapabilecek şekilde dizayn edildi. Çalışma derinliği 26 m. olan platform IACS üyesi RINA’nın gözetiminde inşa edildi. Dubada 2 adet 96 kW, 1 adet 26 kW jeneratör bulunmaktadır. Güverte ekipmanları olarak da 4 adet 12 ton kapasiteli demirleme ırgatı, 4 adet 12 ton kapasiteli bağlama babası, 1 adet 12 ton kapasiteli çekme babası (single bollard) bulunmaktadır.

Editör: Haber Merkezi