2014 yılına hedeflerine ulaşmış bir şekilde ve yukarı yönde artan bir ciro ile başlayan Semar Marine, Türkiye pazarının nerdeyse yüzde 90'ı ile çalışarak, yurtiçinde ve yurtdışında denizcilik sektörü ve enerji santralleri konusunda aktif rol oynamaya devam ediyor. Denizcilik sektöründe 2007'den itibaren faaliyet göstermeye başlayan Semar Marine, ana faaliyet alanı olan denizcilik sektörüne, yedek parça ve gemiler için komple ekipman tedariki sağlayarak günümüze kadar başarılı bir şekilde gelmiş bir firmadır. Başarısının arkasında, müşterilerine sundukları kaliteli hizmetin yanı sıra verdikleri güven duygusu ve doğru hizmet kalitesi de onları her yıl biraz daha yukarı taşımıştır.

Firma, Türk Armatörleri, gemi inşa firmaları ve tersanelerini kapsayan geniş bir portföye sahiptir. Türk donanmasına, armatörlere ve management şirketlerine, enerji santralleri ve onların gereksinimleri üzerine sanayi sektöründe de hizmet vermektedir. Müşteri memnuniyetini temel ilke edinen Semar Marine, doğru malzemeleri, doğru zamanda ve optimum ekonomik koşullarda müşteriye ulaştırarak sektörün aranılan firmaları arasına girmiş ve bu alandaki kalitesini hizmetleriyle ortaya koymuştur. 'Yurtiçinde ve yurtdışında 100 tedarikçi ağına sahibiz' Şu anda yurtiçi ve yurt dışı olmak üzere 100 tedarikçi ağı ile denizcilik sektöründeki faaliyetlerini sürdüren Semar Marine firmasının Genel Müdürü Ş. Semih Ege, ana hedeflerinin, gemi makine dairesinde bulunan tüm mekanik ürünlerin yedek parçalarını tedarik etmek olduğunu belirtti.

Firmayı ilk kurduklarında daha çok temsilci tarzı ilerlemeyi hedeflediklerini ancak zamanla hem sektörü tanımaları, hem de yurtdışındaki tedarikçilerinin yardımıyla ve bunların yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılarak hedeflerini daha da ilerleterek değiştirdiklerine dikkat çeken Ege; 'Kurulduğumuz ilk yıllar daha çok temsilci tarzında ilerlemeyi hedeflemiştik fakat tedarikçi ağımız fazlasıyla genişledi. Şu an yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 100 tedarikçimiz ile birlikte çalışıyoruz ve bunların 22'si ile exclusive olarak kontratlıyız. Diğer tedarikçilerimiz ile proje bazlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Denizcilik sektöründeki faaliyetlerimiz daha çok makineler konusunda ağırlıklı olmakta. Yani ana ve yardımcı makineler, kompresörler, seperatörler, kazanlar, pompalar, ana şaft gibi ekipmanların yedek parça ve tedarikini sağlıyoruz.' dedi. 'Operasyon, bizim için en önemli kısımdır' Denizcilik sektörünün yanı sıra enerji santrallerine ve endüstriyel fabrikalara da hizmet verdiklerini ifade eden Ege; 'Tabi ağırlıklı olarak denizcilik sektörü ve enerji santralleri ile çalışıyoruz. Aslında denizcilik sektöründeki artıları da görmek lazım. Hizmet sunarken sadece tedarikçi mantığıyla hareket etmiyoruz. Amacımız, satınalma bölümlerinin üzerinde bulunan yükü azaltmak. Bizim için sağladığımız hizmetin operasyon kısmı da çok önemli, hatta en keyif verici kısmıdır diyebilirim. Çünkü bir ürünü satmanız bir şey ifade etmiyor; o ürünün doğru zamanda, doğru yere doğru bir şekilde teslim edilmesi de gerekiyor. Uzun yıllardır da bu işi keyif alarak yapmayı sürdürüyoruz ve Türkiye pazarının neredeyse yüzde 90'ı ile çalışıyoruz.' diyerek yurtiçinde ve yurtdışında denizcilik sektörü ve enerji santralleri konusunda aktif rol oynadıklarına dikkat çekti.

'Gemi inşa sektörüne de hizmet sunmaya başladık'

Gemi inşa sektörüne geçtiğimiz yıl adım attıklarının bilgisini veren Ege; 'RMK'nın asfalt tankeri projesinde tank supportlarını biz tedarik ettik. Bunun yanı sıra Tersan Tersanesi'nin birkaç projesine, paslanmaz yeni boru sistemi olan push-fit boru sistemlerini yine biz verdik. Bunların dışında komple ekipman olarak temininde sağladığımız ürünler; atık arıtma sistemleri ve biyolojik sistemlerdir. Biyolojik sistemlerde ACO markasını temsil ediyoruz. Bu ürünün diğer ürünlere göre avantajı ise kompozit tanka sahip olması, daha hafif ve daha uygun fiyatlı olmasındandır.' diyerek ürünlerinin gerekli tüm sertifikasyonlara sahip olduğunun da altını çizdi. 'Hedefimiz uluslararası arenada aktif rol almak' Denizcilik sektörüne adım attıkları dönemin, krizin baş gösterdiği dönemle kesişmesine dikkat çeken Ege; 'Biz 2007-2008 krizi ile birlikte sektöre girdik. Tabi her yıl ciromuzu arttırarak devam ettiğimiz için krizden çok fazla etkilenmedik. 2012-2013 yılı kapanışımız ile 2014 yılı başlangıcımız yine artan bir ivmeyle yukarı yönde ilerledi. Bu yıla hedeflediğimiz şekilde başladık ve böyle de devam etmesini umuyoruz.

Gözlemlediğim kadarıyla pazarda da ciddi hareketlenmeler görüyorum. Geçtiğimiz yıllarda daha çok şirket içi organizasyonumuzu düzenleme, daha efektif ürünleri bulma ve tedarikini sağlama konularına yoğunlaştık. Sonuç olarak planlarımızın hepsini gerçekleştirdik ve tedarik anlamında yeni organizasyonların içine dahil olduk. Operasyon aşamamızı daha kapsamlı hale getirdik. Buna önem göstermemizin sebebi ise armatörlerimize ve management şirketlerimize teslimat konularında daha hızlı ve güvenilir bir şekilde hizmet verme isteğimizdendir. 2014 için hedeflediğimiz bir konu var ki o da kendi yerimize geçmek. Kurulduğumuz yıldan itibaren gerçekleştirmeyi arzuladığımız bir hedefti bu. Bunun dışında yine ürün tedariklerimiz devam edecek. Halihazırda olan depomuzu kendi bünyemiz altına alıp, belirli makine tiplerini, belirli ürün tiplerinde, makine ve ekipman imalatçılarının üretim yaptırdığı yerlerden satın alarak, armatörlerimizin ihtiyaç duyabilecekleri tüm yedek parçaları, periyodik bakımlar ve acil durumlar için stoklarımızda bulundurup, paket halinde tedarikini sağlamak istiyoruz. Hedeflerimizden biri de yurtdışına temsilcilik verip, ürün satışlarımızı uluslararası alana taşımak olacak. Bunun için de belirli makine tiplerine kanalize olduk.' dedi.

Yurtdışında özellikle Ortadoğu'daki enerji santralleriyle çalıştıklarını söyleyen Ege; 'Irak'ta halihazırda çalıştığımız santraller var. İran ile görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye'de ise Karadeniz Enerji ve AKSA grubu ile çalışmalarımız sürüyor.' bilgisini verdi. 'Bakımlar ertelendikçe maliyetler daha da artar' Kriz nedeniyle armatörlerin yaşadığı bazı sıkıntılara dikkat çeken Ege, özellikle armatörlerin gemilerine yaptırdıkları bakımlarının periyodik süreleri arasındaki zamanın uzadığını dile getirdi. Krizden dolayı bu bakımların ertelendiğine ve bu durumun gitgide daha büyük sorunlara yol açabileceğine vurgu yapan Ege; 'Mevcut bakım zamanlamalarını uygun bir şekilde takip edilmesi maliyetleri daha makul seviyelere çekiyor. Kriz nedeni ile bu zamanlamalar maalesef uzatılmakta ve dolayısı ile ihtiyaç duyulan ürünler daha fazlalaşmakta. Bu da maliyetleri artırmakta, hatta maalesef öngörülmeyen daha büyük problemlerin çıkmasına neden olmaktadır. Biz yola çıkarken Türkiye'deki armatörlerimize yardımcı olabilmenin yanı sıra hem ülkemizin hem de markamızın değerini yurtdışındaki armatörlere duyurabilmek, onlarla da ticaret yapabilmek ve onların bizim bu işi yapabileceğimize olan güvenlerini sağlamaktı. Şu anda tercih edilmemizin en büyük nedeni oluşturduğumuz güvendir.' dedi.

7DENİZ DERGİSİ- MART-NİSAN 2014 RÖPORTAJI/Çilem Kocamış

Editör: TE Bilisim