GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi A.Ş., 1995 yılında Tuzla Gemi İnşa ve Onarım Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren tersaneler ve yan sanayi kuruluşlarının katılımı ile kurulmuş. Kuruluş amacı; bölgedeki tersaneleri kendi olanakları ile yaptıkları bazı tedarik ve çalışmaların irrasyonel olmasının getirdiği yükten kurtarmak olarak planlanmış.

GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Demirtaş, 'Kuruluşundan sonraki süreçler dikkate alındığında, özellikle 2011 yılından beri bireylerin kişisel yöntemlerine bağımlı olmadan sürdürülebilir, genişletilebilir bir yapı olan kurumsal yapılanmaya geçilmiştir ve kurumsal yönetim ilkelerinin dört temel unsuru olan; şeffaflık, adalet, sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkeleri, yönetimin vizyonuyla birleştirilerek şirketin tüm kademelerine yayılmıştır' dedi.

GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi A.Ş.'nin Türk denizcilik ve gemi inşa sanayinin bir değeri olduğunu kaydeden Demirtaş, 'Mevcut ortakların neredeyse tamamı gemi inşa veya denizcilikle uğraşan şirketlerdir. Dolayısıyla mensubu olduğu bir sektöre hizmet vermesinin artı bir değer olduğunu değerlendirmekteyiz. Murat Kıran'la 2011 yılında başlayan; 2012 yılı Eylül ayında gerçekleşen GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi A.Ş. Genel Kurulu'nda profesyonelleşmeyle devam eden vizyonu, GİSAŞ'ı sadece Tuzla ve sadece mevcut hizmetlerle sınırlı kalmanın ötesine taşımaktır. Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz' ifadesinin kullandı.

GİSAŞ'ın Tuzla Aydınlı Koyu'nda tek başına olarak hizmet verdiğini ve muadili bulunmadığını söyleyen Demirtaş, 'Murat Kıran'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'na geldiği 2011 yılından itibaren gerçekleştirdiği yükselişe bakıldığında kurumsallığa, şeffaflığa ve hesap verebilirliğe önem vermesi GİSAŞ'ı bugüne getirmiştir. GİSAŞ, Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulmuş çok ortaklı bir anonim şirkettir. Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımla birlikte, çok ortaklı bir şirketin sahibinin Yönetim Kurulu değil; Ortaklar Genel Kurulu olduğu inancıyla görev yapıyoruz ve tüm tasarruflarımızda yönetim olarak buna riayet ediyoruz.

Her yıl gerçekleşen GİSAŞ Genel Kurulu Toplantısı'nda GİSAŞ'ın her bir lirasının hesabını veriyoruz ve böyle olması gerektiğine inanıyoruz. Böylesi bir anlayış sayesinde hem kazancımız, hem de karlılığımız buna paralel olarak yükseliş gösteriyor' şeklinde konuştu. Demirtaş, 'Yenilikçi yönüyle de öne çıkan bir kurum olan GİŞAŞ'ın; eğitime, çevreye, Ar-Ge ve inovasyona verdiğini önemi, Manevra Takip Programı ve Grit Satış Hizmet Programı, AR-GE ve inovasyona verilen öneme ve atılan adımlara örnek olarak verilebilir. Daha önce tamamen manuel olarak yapılan bütün faaliyetlere ilişkin işler şuan tamamen otomasyona dönüştürülmüştür ve bir sistematik dahilinde, kişilerin inisiyatif kullanmasını ortadan kaldıran, hakkaniyetli, eşitliğe dayalı bir sistem teşkil edilmiştir. Manevra Takip Programı kapsamında pilotaj-römorkaj hizmeti almak isteyen müşterilerimiz veya sektör paydaşları, tamamen bilgisayarize bir programla müracaatlarını yapmakta, onaylarını almakta ve işlemler tamamlanmaktadır.

Aynı şekilde Grit Satış Hizmet Programı'nda da müşteri bazında belirlenen limitler dahilinde tüm işlemlere bilgisayarize bir şekilde yapılmaktadır. Yani kişisel inisiyatifi ortadan kaldıran ve eşit davranılmasını öngören bir takım modeller geliştirilmiş ve hayata geçirilmiştir. 2014 yılında 37 farklı konuda eğitim alınmış/verilmiştir ve kişi başı eğitim saati 15,5 saat olarak gerçekleşmiştir. Hem çevre konusunda, hem de inovasyon konusunda arkadaşlarımız çalışıyor. Bunlarla ilgili birkaç projemiz de oldu. Bu projelerin gerçekleşme durumuna göre bilgi paylaşmanın daha uygun olacağını düşünüyoruz' dedi.

GİSAŞ'ın 2014 yılını çok başarılı bir şekilde geçirdiğini ifade eden Demirtaş, 'Faaliyet alanlarını azaltmasına rağmen (örneğin bünyemizde önceden Ortak Sağlık Birimi mevcuttu), karlılığı yüksek artış gösterdi. Dolayısıyla önümüzdeki dönem GİSAŞ'ın iştirak kapsamındaki yatırımlarını artırmayı düşünebiliriz. Değişik bölgelerde bu hizmeti vermeye ilişkin fırsatları takip ediyoruz. GİSAŞ olarak sosyal sorumluluk projelerini çok önemsiyoruz ve bu projelerde elimizden geldiği kadar yer almaya çalışıyoruz. Tabii şunu da itiraf etmem gerekir ki Sn. Murat KIRAN'ın önderliğinde Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) bu konuda çok büyük işler yapıyor ve büyük çabalar sarf ediyor. GİSAŞ'ın bir anonim şirket olması ve ticari yapısı nedeniyle de çok fazla yük getirmeden bu faaliyetleri yürütmeye çalışıyoruz. GİSBİR bu konuda çok önemli mesafe almış durumda ve misyonu gereği bu görevi üst düzey başarıyla yerine getiriyor' açıklamasında bulundu.

GİSAŞ'ta gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği tarafından koordine edilen Kapak Toplama Kampanyası kapsamında tekerlekli sandalye temin edilmiştir. Siirt Şehit Org. Eşref Bitlis Ortaokulu Atletizm Takımı için antrenman ve müsabaka malzemeleri temin edilerek bağışlanmıştır. Yine aynı okulun İlköğretim Okulu bölümündeki bilgisayar ihtiyacı dolayısıyla altı adet yeni bilgisayar temin edilerek bağışlanmıştır. Genova Üniversitesi Yat Dizaynı Yüksek Lisansı eğitimine kabulü gerçekleşen başarılı bir gemi inşa mühendisine eğitim süresi boyunca (iki yıl) burs yardımı yapılmaktadır. Pendik Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi'ne on adet yeni bilgisayar bağışlanmıştır. Bahçeşehir Üniversitesi, Özel Olimpiyat Avrupa Oyunları, Tuzla Engelliler Derneği, Kocaeli Üniversitesi Sualtı Sporları, Deniz Temiz Derneği, Pazar Spor Kulübü, Fatih Edirnekapı Ortaokulu ve Çağrıbey İlköğretim Okulu'na bağış yapılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi kapsamında 150 lt bitkisel atık yağ vererek tekerlekli sandalye kampanyasına destekte bulunulmuştur.

Aynı zamanda ambalaj, pil vb. atıklar, GİSAŞ personeli tarafından etkin olarak toplanmakta ve bu sayede yüksek miktarlarda geri dönüşüm sağlanmaktadır. GİSAŞ'ın sunduğu hizmetler Kılavuzluk ve Römorkaj Hizmetleri: Aydınlı Koyu'nda 1998 yılında başlatılan hizmet, Tuzla Limanı ve çevre kıyılarında, yangın ve deniz kirliliğiyle mücadele edebilecek donanıma sahip 5 adet römorkör, 3 adet palamar botu ve 2 adet pilot bot ile ve Gemi Adamları Yönetmeliği'nde belirtilen özelliklere sahip, tecrübeli ve dinamik personeliyle 24 saat kesintisiz olarak verilmektedir. Grit Satış Hizmetleri: GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi A.Ş., yeni inşa edilen veya onarım için havuza alınan gemilerde raspa işleminde kullanılan 'Grit' malzemesinin ithalat ve satışı konusunda Türkiye'nin bir numaralı şirketidir. Türkiye genelindeki tersanelerin raspa işleminde kullandıkları 'Grit'(nikel cürufu); Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koyduğu koşullar ve dünya normlarına uygun özelliklerde ithal edilerek tersanelerin kullanımına sunulmaktadır. Liman Hizmetleri: Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki tersanelerin denizyolu ile ithal ettikleri gemi inşa malzemelerinin tahmil/tahliyesine yönelik işlemlerin ortak bir platformda çözümlenmesi amacıyla 200 metre rıhtım uzunluğundaki GİSAŞ İskelesi mevcuttur.

Acil Müdahale Hizmetleri: GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi A.Ş., 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun'un 2009/4 Tebliğ kapsamında yetki belgesi alan ilk şirketlerden biridir. GİSAŞ Gemi İnşa San. A.Ş. Denizde Acil Müdahale Hizmeti kapsamında; Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde olası bir çevre faciasında gerekli ilk müdahaleyi yaparak petrol ve diğer zararlı maddelerin deniz yüzeyinde ve nüfuz ettiği takdirde kolonlarında neden olacağı kirliliğe anında müdahale ederek çevreye yayılmasını, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini, bozulmasını ve yok olmasını önlemek, mevcut bozulmaları gidermek ve rehabilitasyon çalışmalarını yürütmek kabiliyetine sahiptir. Denizde petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan çevre kirliliğini önlemek ve gidermeye yönelik acil müdahale planları ile eğitimli personel ve son teknoloji ürünü ekipmanlarla 7/24 hizmet vermeye hazırdır.

Çevre Danışmanlık Hizmetleri: GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi A.Ş. bünyesindeki Çevre Danışmanlık Birimi, 14.01.2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇDYB- 0470 Numaralı Çevre Danışmanlık Yeterlik Belgesi'ni alarak tersanelere hizmet vermeye başlamıştır. 21.11.2008 tarih ve 27061 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış Çevre Denetim Yönetmeliği ve 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanmış Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan bu tesislere, yedi adet Çevre Mühendisi ve bir adet Kimya Mühendisi olmak üzere toplam 8 adet Çevre Görevlisi ile 12.11.2010 tarih ve 27757 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince istihdam edilmiş olup hizmet verilmektedir.

7DENİZ

Editör: TE Bilisim