Türkiye'nin en büyük yazılım şirketlerinden biri olan SoftTech, geliştirdiği GullsEye Terminal İşletim Sistemi yazılımı ile Evyapport Limanı'nın çözüm ortağı oldu. Türkiye'nin sayılı konteyner limanları arasında önemli bir yere sahip olan Evyapport ile SoftTech arasında anlaşma imzalandı. Yapılan anlaşmayı Evyapport Genel Müdürü Sıtkı Tankurt ve SoftTech Genel Müdürü Levent Berkman imzaladı. İzmit Körfezi'nin en büyük limanlarından biri olan ve toplam kalite anlayışı ile sektöre öncülük eden Evyapport ile sektörünün lider firmalarından SoftTech, yaklaşık 1 sene sürecek proje çalışmalarına başlamış olup, proje sonunda GullsEye Terminal İşletim Sistemi'nin tüm limanda kullanılması hedeflenmektedir. SoftTech Genel Müdürü Levent Berkman, GullsEye ürünü ve Evyapport ile yürütmekte oldukları proje hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

GullsEye'ı öne çıkaran özellikler nelerdir?

GullsEye Terminal İşletim Sistemi yazılımımız, Evyapport limanının tüm operasyonlarını tek bir noktadan yönetmeye imkan verirken, ürüne adını veren 3D modülü sayesinde liman sahasını adeta bir martı gözü ile gözlemlemeye de yardımcı oluyor. Ürünümüzün bu özelliği yardımıyla liman operasyonu dünyanın herhangi bir noktasından, mekandan bağımsız bir şekilde gerçek zamanlı takip edilebiliyor. GullsEye'ı rakip ürünlerden farklı kılan bir diğer özellik ise optimizasyon modülümüzdür. Optimizasyon modülü ile aktarım adetleri minimize edilip; kapı girişten, yükleme ve tahliyeye kadar tüm operasyonlar için son derece gelişmiş algoritmalarla otomatik planlama yapılabilmektedir. GullsEye, TÜBİTAK TEYDEB desteği ile bir AR-GE projesi olarak, İTÜ Teknokent'te, yazılım ekiplerimizce geliştirildi. GullsEye'ın Optimizasyon modülü konusunda, çok önem verdiğimiz üniversite-sanayi işbirliği; İTÜ'lü öğretim üyeleri ile birlikte çalışılarak, akademik bilgi birikiminin limancılık endüstrisine aktarılması sağlandı.

GullsEye fikri nasıl ortaya çıktı ve GullsEye ile hedeflenen neydi?

SoftTech olarak 2008 yılında limancılık sektöründe terminal işletim sistemi yazılımı alanında bir açığın olduğunu tespit edip, yerli ve yabancı ürünleri de inceleyerek, Türkiye ve yurtdışındaki limanların taleplerine uygun, yenilikçi bir ürün geliştirme arzusu ile uzun soluklu bir projeye başladık. Hedefimiz tüm liman işlemlerini tek merkezden yönetebilecek, maliyeti azaltacak, istifleme ve ekipman kaynaklarını optimum kullanacak çözümler sunmak ve talepten tahakkuka kadar olan tüm süreçleri otomatikleştirerek kullanıcı hatasını en aza indirmekti. Uzun bir analiz sürecinin ardından, limancılık ile ilgili operasyonel ve ticari tüm süreçlere hakim olup entegre bir yazılım geliştirdik. GullsEye ürünü, sunduğu Konteyner, Genel Yük ve RoRo çözümleri ile hizmet portföyünü genişletmiş ve küçük uyarlamalarla her türlü limanda minimum kullanıcı adaptasyonuyla kullanılabilecek bir ürün konumuna gelmiştir. Geliştirdiğimiz GullsEye Liman Otomasyon Sistemi, bir konteyner limanında verilen tüm hizmetlerin bir uygulama üzerinden verilmesine imkan sağlamaktadır.

GullsEye ile birlikte limanda ne gibi değişiklikler meydana gelecek?

GullsEye ve içinde barındırdığı optimizasyon modülü sayesinde; limandaki istifleme ve iş gücü maliyetleri düşecek, kapasite kullanımı artacak, daha az hareket ile daha çok gemi işlemi tamamlanacak ve bu sayede depolama alanları, rıhtımlar ve ekipmanlar daha verimli kullanılabilir hale gelecektir. Ürünümüz, kullanımı kolay bir planlama modülü içermektedir. Limanda bulunan saha ve ekipman gibi kaynakları planlamacı rahatlıkla planlayabilecek ve sonrasında yaptığı bu planların gerçekleşecek operasyonları karşılayıp karşılayamayacağını sistemde test edebilecektir. Böylece planlamacının eksiklerini, yaşanacak sıkışıklıklar veya operasyon kesintileri oluşmadan önce tespit etme ve tamamlama fırsatı olacaktır. GullsEye'ı öne çıkaran bir diğer önemli özellik yerel gümrük mevzuatına uygunluğu ve gümrük mevzuatlarında çıkacak yeni gereksinimlerin hızlı bir şekilde sisteme uyarlanabilmesidir.

GullsEye limanda zaman kazandıracak diyebilir miyiz?

Bir limanda müşteri temsilcisinden planlamacıya, vinç operatöründen ticaret birimine kadar limandaki tüm işleri yöneten entegre bir sistem olduğundan gereksiz evrak, e-posta gibi dokümanlara ihtiyaç kalmayacak, bu dokümanları idame ve saklama maliyetlerinden kurtulunacaktır. Liman müşterilerinden gelen her türlü formatta veriyi kolayca herhangi bir dönüşüm gerektirmeden sisteme alabilecek, böylece talep ve müşteriye dönüş zamanları kısalacaktır. GullsEye'ı tek kelime ile anlatabilir misiniz? GullsEye ürünümüzün sloganı 'verimlilik' tir.

CENGİZ TEPEBAŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim