'Bunker sektöründe zaman eşittir kazanç. Bu formülü çok iyi biliyoruz. Bu sebeple sunduğumuz Emerson Akış Ölçüm Sistemleri'mizle müşterilerimizin yaptıkları işi doğru yapıp yapmadıklarına odaklanmıyoruz; bilakis onlara doğru yaptıkları işte teknolojinin maksimum faydalarını sunarak; zaman, iş potansiyeli ve güvenlik kazandırmayı hedefliyoruz.' diyen Emerson Satış Müdürü Cihan Hatipoğlu ile sektöre ve Emerson'un sunduğu çözümlere dair bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sohbetimize Emerson'a ait genel bilgileri alarak başlayalım mı?

Bilindiği üzere Emerson 1890'da St. Louis, Missouri'de kurulmuş, bugün ise New York borsasında işlem gören lider bir şirket. Bu büyümesindeki en önemli faktörlerden biri, kendi bünyesine kattığı inovatif markalardır. Örneğin marin sektöründe herkesin bildiği eski ismi ile Saab, yeni ismi ile Rosemount Tank Radar. Radar seviye ölçüm sistemini bulan firma olan Saab'ın Emerson bünyesine dahil olması 1976'da gerçekleşmiştir. Benzer şekilde Emerson bünyesinde sayabileceğimiz daha birçok marka bulunmaktadır. Diğer taraftan 2016 yılı rakamlarına göre 14.5 milyar dolarlık satışı, 74 bini aşkın çalışanı, 155 farklı lokasyonda üretim fabrikası ve sadece 2016 yılında 1800'den fazla dünya çapında patent ile ödüllendirilmiş bir şirketi konuşuyoruz. Otomasyon dünyasına ait, karada, denizde, havada akla gelebilecek her türlü çözümleri sunan bir şirketiz.

Marine Solutions grubu, Emerson'da nasıl bir konumlandırmaya sahip?

Son dönemde yepyeni bir yapılanmaya gidildi. Emerson bünyesinde önceden 5 ana birim varken bu rakam 2'ye indirildi. Bu yeni yapılanmanın temelinde müşterilerimize sunduğumuz kolaylık yatıyor. Farklı markalar, farklı isimler, farklı birimlerin müşteri nezdinde karışıklığa neden olduğu kanaati hakimdi. Bu sebeple iki birime ayrıldık. Biri Emerson Automation Solutions, diğeri de Emerson Commercial & Residential Solutions.

Marine Solutions grubumuz ise Emerson Automation Solutions'ın önemli bir parçası. Peki, bu yeni yapılanma hangi avantajları beraberinde getirdi?

Geçmişte farklı ülkelerdeki, farklı Emerson satış ofisleri marin sektörüne ait projelerde çalışıyordu. Ancak, bu bazı durumlarda işin doğası gereği bir takım sıkıntılara neden oluyordu. Örnek vermek gerekirse, Türk bir armatörün Uzak Doğu'da bir gemi yaptırdığını düşünün. O gemi dünyanın dört bir yanına seyir ettiğinde o gemiyle 'Uzak Doğu'daki Emerson ofisi mi ilgilenecek yoksa gemi seyir halinde hangi noktada ise oradaki Emerson ofisi mi ilgilenecek?' kısmı karışıktı. Yeni yapılanmayla birlikte bu sıkıntılar ortadan kalktı. Sektöre hizmet veren tüm birimler Marin Solutions grubu altında bir araya getirildi ve müşterilerimize sunduğumuz tüm çözümler tek bir merkezden yürütülüp, maksimum hızla yapılır hale geldi. Artık kararları çok daha hızlı alabiliyor, müşterilerimize çok daha iyi ve sağlıklı hizmet sunabiliyoruz. Ayrıca yeni yapılanmamızla birlikte çözümlerimize ait her türlü yedek parça ve servis hizmeti için global bir veri tabanı oluşturduk.

Şu anda her çeşit gemi ve off-shore platformlarında akla gelebilecek her türlü otomasyon çözümümüz bünyemizde mevcut. Oldukça kapsamlı çözümler sunmanızın size kazanımları neler oldu? Emerson, çok uzun yıllardan beri firma imajı olarak elit bir kategoride yer alıyor. Sahip olduğu bu yeri de attığı adımlar, sektöre getirdiği yeniliklerle koruyor. Şirketin bakış açısı, vizyonu, stratejileri, farklı farklı alanlara hizmet sunmanın ötesinde… Konusunda uzmanlaşma, en iyi çözüm ve en iyi hizmeti sunma noktalarında sürekli kendini geliştiriyor. Biliyoruz ki otomasyon dünyasında odak nokta; sadece ürün satmaktan ibaret olursa, ufukta uzun vadeli bir gelecek düşünmek imkansız. Biz, sürekli yenilikçi çözümleri sunmayı ilke edinmiş bir şirketiz. Sektörü, en az müşterilerimiz kadar iyi bilmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda sürekli bir uzmanlaşma çabamız var. Açıkçası ucu bucağı olmayan bir konudan bahsediyoruz. Bu alanda öğrenmenin de bir sonunun olmadığının bilincindeyiz.

Emerson'un Türkiye'de ilerleyişi nasıl bir seyir izliyor?

Bu sorunuzu sektörde edindiğim izlenimler çerçevesinde cevaplayacağım; 2012 senesinden bu yana bunker firmalarına akış ölçüm sistemlerinin sağladığı avantajları anlatmaya çalışıyorum. 2012-2014 yılları arasında aldığım tepkilerle, 2014 sonrasından bugüne aldığım tepkiler arasında çok büyük farklar var. Açıkça ifade edebilirim ki, ilk başlarda aldığım tepkiler negatif yönlüydü. Zamanla, bu tepkiler daha olumlu hale gelmeye başladı. Şu an öyle bir noktaya geldik ki bakış açısı nerdeyse 100 pozitif ama yatırımı şimdi yapıp yapmama konusunda bir kararsızlık var.

Türkiye'de akış ölçüm sistemini kullanmayı kendisi isteyen ve bu konuda ilk adımı atarak vizyoner bir profil sergileyen CYE Petrol oldu ama bu adımı atmaya yakın olan birçok firma daha olduğunu düşünüyorum. Akış ölçüm sistemimizin müşterilerimize, müşterilerimizin de kendi müşterilerine sağladığı çok büyük avantajlar mevcut. Maliyet, göz önünde tutulan unsurlardan biri lakin, neye göre, kime göre yüksek? Bunlar bir ömürlük sistemler ve yatırım geri kazancı sayılı aylardan ibaret. Bu sistemi kullanan CYE Petrol'den 2014'ten beri tek bir şikayet bildirimi almadık. Bahsettiğimiz ölçüm prensibi 1977'de otomasyon dünyasına sunduğumuz, kendini kanıtlamış ve günümüzdeki en hassas ve güvenilir metottur. Karadaki projelerde çok uzun yıllardır kullanılmaktadır. Biz çözümümüzü anlatırken, 2010'lu yıllarında başında bunker sektöründe maalesef yanlış bir algı oluştu.

'Ben dürüstüm, ben zaten işimi doğru yapıyorum.' tepkisi ile sisteme karşı negatif bir tutum sergilendi. Ancak mevzu asla bu değildi. Bizim sunduğumuz çözüm öncelikle çok ciddi bir operasyon zamanı ve güvenliği kazandırıyor. Bunker sektöründe zaman eşittir kazanç. Bu formülü çok iyi biliyoruz. Bu sebeple sunduğumuz Emerson akış ölçüm sistemlerimizle müşterilerimizin yaptıkları işi doğru yapıp yapmadıklarına odaklanmıyoruz. Bilakis onlara doğru yaptıkları işte teknolojinin maksimum faydalarını sunarak; zaman, iş potansiyeli ve güvenlik kazandırmayı hedefliyoruz. Şunu da söylemeliyim ki bu algının kırılmış olması bizi en mutlu eden hususlardan biri. Umuyorum ki bu yatırımlar Türkiye'mizin bunker pazarında yakın gelecekte en çok tercih edilen global merkez olmasına katkı sağlar.

Derya Altuntepe - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim