Bu gemiler Fornoz adasında ve onun çevresindeki adacıklarda bulundu. Bu sularda birçok gemi enkazı bulunuyor. Çünkü burası iki büyük antik gemi yolunun üzerinde yer alıyor. Kötü şöhretli olan bu gemi yolları, İkarya ve Sisam adaları arasında bulunuyor. Araştırma yöneticisi George Koutsouflakis’e göre bu batıklar arasındaki en eski gemi MÖ 4-2. yüzyılları arasına tarihleniyor. Aralarında MS 5-6. yüzyıllara ait olanların yanı sıra en yeni olanı 18-19. yüzyıllara tarihleniyor. Koutsouflakis, gemilerin 10 ila 40 metre derinlikte bulunduğunu söylüyor. Bu derinlikler nispeten sığ sayılır ve bu sebeple enkazlarda, yasadışı yağma izleri ve balıkçıların verdiği hasarlar görülebiliyor.

Uraloğlu: Ülkemize daha çok yatırım yapmalıyız Uraloğlu: Ülkemize daha çok yatırım yapmalıyız

 

Fornoz kompleksinde yer alan toplam antik gemi sayısı 58’e çıktı

Son dönemlerde bulunan beş yeni gemi enkazıyla birlikte, ıstakoz şeklindeki Fornoz kompleksinde yer alan toplam antik gemi sayısı 58’e çıktı. Bu sayıya antik, ortaçağ ve daha yeni döneme ait gemiler de dahil. Bu 13 adacığın ikisi uğursuz isimler olan Antropofas ya da Adam-yiyici olarak anılıyor. Bu isimler birçok denizcinin buralarda suya batmasından dolayı verilmiş. Proje, ABD merkezli RPM Denizcilik Vakfı ile işbirliği içinde 2015 yılında başladı. Bu kâr amacı gütmeyen vakıf, Akdeniz’de arkeolojik araştırmalar yapan bir kuruluş. Arkeologlar, batık siteler hakkında bilgi veren yerel balıkçılardan önemli yardım aldı.

 

Projen önümüzdeki beş yıl boyunca devam edecek

Eylül ayında bulunan şarap, yağ ve gıda maddelerini içeren amforaların kargolarından ayrı olarak dalgıçlar, 2. yüzyıl pişmiş toprak kandillerden oluşan bir grubu da ortaya çıkardı. Bu kandillerde onları yapan Korintli ustaların isimleri de kazınmıştı: Octavius ve Lucius. Yunan Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu ustaların özgürlüklerini sonradan kazanan köle işçileri olabileceği belirtildi. Bakanlık, projenin önümüzdeki beş yıl boyunca devam etmesinin planlandığını açıkladı.

Editör: Haber Merkezi