Hollandalı mucit Boyan Slat tarafından 2013 yılında okyanus kirliliğine karşı mücadele etmek için kurulan ekip, Ocean Cleanup Project ismiyle okyanus kirliliğine karşı yaratıcı teknolojik icatlar üretmeye çalışıyor.

Şirketin yaklaşık 5 yıldır geliştirme aşamasında tuttukları System 001 adlı okyanus temizleme sistemi nihayet göreve hazır. İlk görevi bir test niteliği taşıyan System 001, San Francisco Körfezi’ne giderek 2 hafta boyunca bölgedeki plastik atıkları temizleyecek.

30 metre derinliğe ulaşıyor

Karadeniz Ereğli'de denizde ceset bulundu Karadeniz Ereğli'de denizde ceset bulundu

Bahsi geçen sistemin çalışma prensibiyse şu şekilde: Dalgalar ve rüzgar yardımıyla “U” şeklini alan, 30 metre derinliğe ulaşan System 001; 600 metrelik alanıyla bir ağ gibi işleyerek yüzeydeki plastikleri bir araya getiriyor ve daralarak söz konusu plastikleri tek bir alanda toplamayı başarıyor. Tüm bunları gerçekleştirirken okyanus canlılarına zarar vermek istemeyen ekip, ağın altını boş bırakarak okyanus sakinlerinin kolayca bölgeden uzaklaşmasına izin veriyor.

88 bin ton plastik okyanuslardan temizlenecek

San Francisco’daki testinin ardından Pasifik Okyanusu'na gidecek olan proje ile, testleri başarıyla geçmesi durumunda 60 adet System 001 üretilecek ve böylece 88 bin ton plastik okyanuslardan temizlenecek. Ne şahane bir hedef ama!

Son yıllardaki veriler incelendiğinde, günümüzde tahmini olarak 165 milyon ton plastiğin okyanuslarda yüzdüğü düşünülüyor. Bu sayının 2050 yılında 1 milyar tona kadar çıkacağı öngörülüyor.

Editör: Haber Merkezi