Çanakkale Limanı sahip olduğu ISPS Kodu dahilinde neredeyse her türde gemiye yük elleçleme hizmeti sunarak bu alanda bulunduğu bölge açısından sektöre önemli katkılarda bulunuyor. Sahip olduğu ISPS (Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği) Kod dahilinde neredeyse her türde gemiye yük elleçleme hizmetleri sunan Çanakkale Kepez Limanı, aynı zamanda Çanakkale'nin deniz hudut kapısı olma özelliği ile de kentin dünyaya açılan kapısı olarak Çanakkale'ye ve ülkeye katkı sağlıyor.

Çanakkale Kepez Limanı Genel Müdürü Ali Aktoprak limanın, akaryakıt tankerinden genel kargo gemilerine, Ro-Ro'dan yolcu gemisine kadar farklı türdeki birçok gemiye sunduğu hizmet altyapısıyla faaliyet gösterdiğini söyledi. Aktoprak, 'Tamamen gümrüklü saha üzerinde kurulu bulunan terminal içerisinde limanın sahip olduğu yolcu salonu, 28 metre derinliğe sahip iskelesi, duty free shop vb. imkanları ile de Çanakkale'de kruvaziyer turizminin gelişmesine büyük katkı sağlıyor' dedi. Yıllık 1 milyon ton elleçleme kapasitesi Aktoprak, 'Çanakkale (Kepez) Limanı'nın yük elleçleme kapasitesinin yıllık 1 milyon ton dökme ve genel kargo, yıllık 100 bin TEU konteyner olarak belirlenmiş ve gemi kabul kapasitesi ise tahmini 600 gemi/yıl olarak öngörülmüştür.

Buna karşılık 2012 yılı içerisinde Çanakkale Limanı'nda 150 bin ton dökme yük elleçlenmiş olup limanı ziyaret eden kruvaziyer gemileri ile toplam 12 bin 600 yolcu ziyarette bulundu. Liman içerisindeki kabotaja ayrılan bölümden Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Tic. A.Ş. işletmeciliğinde gerçekleştirilen Kepez-Eceabat arası feribot seferi kapsamında 2012 yılında 840 adet sefer ile toplam 5 bin 631 adet araç taşınmıştır. Atık toplama faaliyetleri kapsamında ise, yine aynı yıl içerisinde Çanakkale Boğazı'ndan geçen ve limana uğrak yapan gemilerden toplam 200 bin metre küp petrol türevi atıklar toplanmıştır. Toplanan bu atıkların susuzlaştırılıp ayrıştırılması sonucunda yaklaşık 15 bin ton atık, geri dönüşüm kapsamında ekonomiye kazandırılmıştır' ifadelerini kullandı. Genelde maden yüklü gemiler uğruyor Ağırlıklı olarak ihracat yüklerinin elleçlendiği limanda, genel olarak endüstriyel hammadde olarak maden yüklerini yükleyecek gemilerin uğrak yaptığını ifade eden Aktoprak, 'Bunun yanında ithalat yükü olarak gemiler ile zaman zaman tahıl ürünleri tahliye edilmek üzere limana getirilmektedir. İskele ve depolama alanlarının temiz olması, yaklaşık 30 metreye ulaşan draftı nedeniyle liman genel kargo gemilerinin uğrak noktalarından birisi durumunda. Tümüyle geçici depolama yeri statüsündeki 3 bin metrekarelik kapalı deposu ve 35 bin metrekarelik açık depolama sahası ile liman başta rüzgar enerji santrali projeleri olmak üzere birçok genel kargo projesine ev sahipliği yapmakta. Bunun yanında Çanakkale'nin tek kruvaziyer destinasyonu olan Çanakkale (Kepez) Limanı, sezon içerisinde kruvaziyer gemilerini ağırlıyor' şeklinde konuştu.

Uygun fiyat politikası Limanın konumunun ve hizmet çeşitliliğinin bölge sanayisinin yanı sıra ithalat, ihracat ve iç kabotaj yüklerinin uygun fiyatlar ve maliyetlerle elleçlenmesinde ülke geneline de hizmet verilebilmesini sağlıyor diyen Aktoprak, 'Çanakkale (Kepez) Limanı'nın transit aktarma limanı olarak kullanım uygunluğu, nakliye maliyetlerini düşürmesinin yanı sıra, Çanakkale Boğazı'nda seyreden yoğun gemi ve yük trafiği içerisinde 214 metrelik iskelesi ve yaklaşık 30 metreye ulaşan draftı ve neredeyse her türde gemiye sunabildiği hizmet altyapısı, limanın bu alanda sahip olduğu avantajları göz önüne seriyor' ifadesinde bulundu. 2015'te gelecek Anzak'lar için hazırlık yapılıyor Önümüzdeki dönemde yapmayı düşündükleri projelerden de bahseden Aktoprak, '2015 yılı Nisan ayında Anzak Günü merasimlerinin 100'üncü yılı sebebiyle dönem içerisinde 20'ye yakın büyük kruvaziyer gemisinin uğrak taleplerine yönelik gerekli çalışmalarını titizlikle yürütüyoruz.

Bunun yanında, 2012 yılı sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan atık ihracatına yönelik gerekli izinlerini aldığımız, Avrupa'nın çeşitli ülkelerine atık ihracatına 2013 yılı içerisinde başlayacağız. Atıkların daha farklı şekillerde ekonomiye kazandırılması hususunda liman ve üniversite destekli araştırmalar bünyesinde oluşturulan AR-GE çalışmaları kapsamında bir TÜBİTAK Projesi de yer alıyor' dedi. Sosyal sorumluluk projesi Ali Aktoprak, Çanakkale (Kepez) Limanı'nca yürütülmekte olan sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgiler vererek, 'Özellikle öğrencilerimizin çevre kirliliği konusunda bilinçlendirilmesi maksadıyla 2014 yılı itibariyle deniz çevresi konusunda bilgilendirme eğitimi programları da liman bünyesinde yürütülmeye başlanacak. Bu kapsamda öğrencilerin staj programları programa dahil edilerek projenin geniş tabanlı olarak yürütülmesi sağlanacak' şeklinde konuştu. ÇANAKKALE LİMANI Çanakkale Liman İşletmesi Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 2004 yılında temeli atılan Çanakkale (Kepez) Limanı'nın üst yapı inşaatı, Kolin İnşaat A.Ş. tarafından tamamlandı ve 2005 yılında İşletmeye alındı.

Cengiz TEPEBAŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim