Türk Armatörler Birliği’nin (TAB), Deniz Ticaret Odası desteği ile İstanbul Sheraton Grand Ataşehir Otel’de gerçekleştirdiği  “21.Yüzyılda Değişen Gemi İşletmeciliği-Deep Dive” paneline katılım oldukça yoğundu. Panelde konuşan IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran şunları söyledi:

“Katılımdan dolayı herkese teşekkür ederim. Burada sektörümüzü tam kadro görmek bizleri son derece memnun etti. Denizyolu taşımacılığı, dünya taşımacılığının yüzde 84’ünü oluşturuyor. Denizyolundaki maliyetin düşük olması ve taşımacılıkta denizyolunun daha efektif çözümler üretmesi denizyolun tercih edilmesindeki etkenler arasında geliyor.

 

ÜLKEMİZ DIŞ TİCARETİNİN YÜZDE 88 DENİZYOLU İLE TAŞINIYOR

Ereğli'de denizde bulunan cesedin kimliği belirlendi Ereğli'de denizde bulunan cesedin kimliği belirlendi

Ülkemizde de denizyolu taşımacılığı revaçta. Ülkemiz dış ticaretinin yüzde 88’i denizyolu ile taşınıyor. 2017’de limanlarda elleçlenen toplam yük 471 milyon tona ulaştı. Bu yüklerin yüzde 11’i Türk bayraklı gemilerle taşınırken geri kalan oran yabancı bayraklı gemilerle taşınıyor. 2017’de bu rakam yüzde 4.5 gerilemiştir.

 

TÜRK ARMATÖRÜ 15. SIRADA

Ulusal ve yabancı gemiler sıralamasında Türk armatörler 15. sıradadır. Navlunlarda ve gemi yüklerindeki durumun çok iyi etüt edilmesi gerekmektedir. Operasyon masrafları da burada irdelenmesi gereken bir diğer konudur. Operasyon masraflarının sadece kısıtlanmasıyla kriz önlenemez. Krizin önlenmesinde her türlü enstrümanın efektif bir şekilde kullanılması gerekiyor. Krizin ve dolayısıyla operasyon masraflarının kuruyük ve tanker taşımacılığını da etkisi altına alacağa benziyor.

DENİZ NAKLİYE ŞİRKETLERİ GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR

Dünyanın çeşitli yerlerinde deniz nakliye şirketleri güçlerini birleştiriyor. Deniz nakliye şirketlerinin ülkemizde de güçlerini birleştirip daha kollektif çalışması sektöümüz adına çok önemli bir kazanç olabilir. Gücün birleştirilmesi hepimiz adına daha hayırlı sonuçlar ortaya koyabilir. Bizler de dünya trentlerini daha yakından takip etmeliyiz.

 

TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ TAKİP ETMELİYİZ

Teknolojik gelişmeleri daha yakından takip etmemiz gerekmektedir. Otonom ve uzaktan kumanda gemiler hayal değil. İnsansız gemiler artık sıklıkla konuşuluyor ve insansız gemiler limanlara yanaşmaya, limanlarda giriş çıkış yapmaya başladı diyebiliriz. Dündaya tam otonomlu feribotlar kullanılmaya başlandı. Gemi işletmeciliği ve armatörlük bambaşka bir boyuta evrilecek. Otonom ve uzaktan kumanda gemilerin gelişmesinde devlet desteğine ihtiyaç var. Otonom gemiler verimliliği artıracak.

 

DENİZ İNSANLARININ GELECEĞİ NE OLACAK?

Endüstri 4.0 çerçevesinde denizcilik 4.0’ın gelişmesi ile ‘deniz insanlarının geleceği ne olacak?’ soruları da sorulmaya başlandı. 2020’ye kadar birtakım kurallar belirlenecek. Dünya aldı başını gidiyor. Bu başdöndürücü hıza ulaşmak zor ama bunun gerisinde de kalamayız.

 

DÜNYADAKİ GELİŞMELERİ EĞİTİMİLE YAKALAYABİLİRİZ

Dünyadaki gelişmelerle ilgili eğitim yapmak zorundayız. STK’lar olarak eğitimler ve çalıştaylar düzenleyerek bilgi eksikliğini, kirliliğini gidermeliyiz. Gemilerin bu kadar otonom olduğu bir yerde espektöre ihtiyaç olacak mı? Bu ve benzeri konu başlıklarını çok iyi okumalıyız. Biz, Türk armatörleri olarak nereye, ne tarafa gideceğiz? Devletin burada çizeceği yol haritası etkili ve belirleyici olacaktır. 2023’te toplam 1 trilyon dolarlık bir ticaretimizin olması hedefleniyor. Bunun yüzde 89’u yabancı bayraklı gemiler, yüzde 11’i Türk bayraklı gemelerle taşınıyor. Türk bayrağına geçecek miyiz? Yoksa bu şekilde mi devam edeceğiz? Bu, bir tercih meselesidir. Yabancı bayraklar sıralamasında Yunanistan birinci, Japonya ikinci, Çin ücüncü, Almanya dördüncü konumda yer alıyor. Devletimiz Türk bayrağı konusunda bizlere yol gösterecektir. Filomuz büyümüş ama yabancı bayrak da büyümüş. Bu dönüşümün gerçekleşmesinde devletimizin oyun kurucu olması gerekiyor.”

AHMET DOĞAN

Editör: Haber Merkezi