1957 yılında bu yana faaliyet gösteren Barbaros Teknecilik, sektörün köklü firmalarından biri. Ertuğrul Şişman, 'Bunca yıl tekne üretmenin sonucunda bir tecrübe ve birikime sahip durumdayız. Tam teçhizatlı ve usta kadromuzla işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Biz işimizi yaparken teknolojiyi takip edip ve son sistemle çalışıyoruz ama sektörün dünya ile rekabet konusunda yaşadığı sıkıntılara da ortak olmuş durumdayız' dedi.

Yat ve tekne yapım sektörünün şuanda iç piyasaya dönük çalıştığını, ama bu konuda da sıkıntılar yaşandığını belirten Barbaros Teknecilik Şirket Ortağı Ertuğrul Şişman, Türk firmalarının dünya standartlarında el emeği tekneler ürettiğini söyledi. Ertuğrul Şişman, '20 yıldır Hollanda'ya ihracat yaptık. İç piyasayı da aksatmadık. İçerideki müşteride bizim için çok önemli. Avrupa'da kriz olduğundan beri 3-4 yıldır Hollanda'ya ihracat durmuş durumdadır.

Sadece bizim değil tüm sektör için bunun geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Tabi durum böyle olunca iç piyasaya ağırlık vermeye başladık. Ama yine de bu sektörün geleceğinin yurt dışına olduğuna inanıyoruz. Bizim sektörümüzdeki işler el emeği göz nuru butik bir çalışmadır. Şuna inanıyorum ki yurtdışıyla rekabette sektör olarak önümüz açıktır. Çünkü ustalarımız, mühendislerimiz, çalışanlarımız kabiliyetli ve işini seven insanlardır. Buradaki firmalar yurtdışından iş aldıkları müddetçe daha çok kazanırlar. Kazandıkları zaman yine ülkemize yatırım yaparlar. Yurt dışında Türk işçiliği çok beğenilmektedir. İşinize belli bir standartta kaliteli yapamazsanız yurtdışına seri olarak üretim yapamazsınız.

Zaten tekne yapımında kullandığımız hammadde ve donatım malzemeleri dünyada da kullanılan kaliteli ürünlerdir. Firma olarak Avrupa standartlarında tekneler üretmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar dünyada 8 ülkeye ihracat yapmış durumdayız. İyi bir proje ve tasarım, işini bilen bir ustanın elinde mükemmel bir ürüne dönüşebilmektedir' şeklinde konuştu. Bu zamana kadar 4-20 metre arası tekneler ürettiklerini kaydeden Şişman, 'Hedefimiz 30-35 metreye kadar ürünler imal etmektir. Ülkemizde çok kaliteli tekneler üreten firmalar bulunmaktadır ve biz o firmalarla gurur duyuyoruz. Çünkü güzel olan iyi olan bir şeyi herkes gibi biz de beğeniyoruz. Devletin de bu sektöre destek olması gerekmektedir. Yurt dışından kolayca ikinci el tekne gelmekte ve yabancı bayrak kullanıldığı için ülkemiz vergi kaybına uğramaktadır. Bu şekilde istihdam alanı daraltılmaktadır' ifadesini kullandı. İşini büyütmek isteyen firmalara devletin uzun vadeli düşük faizli kredi imkanı vermesi gerektiğini vurgulayan Şişman, 'Üreticilerin üretim alanları günümüz şartlarına yeterli olmamaktadır.

Dünya ile rekabet edebilmek için dünya standartlarında üretim kalitesine ulaşıp üretim yapabilmemiz gerekmektedir. Firmalar büyüdükçe hem istihdam alanı artar hem de Türkiye yurt dışına artı gelir olarak ihracat yapar' dedi. Ertuğrul Şişman, 'Sektörümüzde marka değeri olan bazı firmaların krizden dolayı kapandığını duyuyoruz ve bu duruma çok üzülüyoruz. Sonuçta kaybeden ülkemiz oluyor. Yurt dışındaki fuarlarda Türkler kendilerini gösteriyorlar. Bu da güzel bir şey. Bu işin biteceğini sanmıyorum çünkü bu keyif işi. Biz bu işe gönül verdik. Bir çocuğu büyütür gibi yapıyoruz işimizi. Aynı keyfi müşterilerimizin de aldığını görebiliyoruz' şeklinde konuştu. 2015 yılından beklentileri olduğunu söyleyen Şişman, 'Web sayfamızı sürekli güncel tutmaya çalışıyoruz. Web sayfamızda herkese hitap eden ürünler bulunmaktadır. Yıllardır fuarlara katılan bir firmayız. İnsanlardan bu konuda olumlu tepkiler almaktayız. Bu da bize doğru yolda olduğumuzu göstermektedir' dedi.

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim