Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFMED)’in amacı ve sektördeki rolü hakkında bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkanı Orçun Erbayraktar, dinamik bir örgüt olmayı hedeflediklerini, bu yüzden de aynı kişinin iki dönemden fazla başkan olmasını engellediklerini belirtti. “Sektörde önemli sorumluluklarımız var. Bu sebeple yeni dönemde Yönetim Kurulumuzu da hem kısmen yeniledik ve gençleştirdik hem de yönetim kurulu üye yapısını mesleki ve coğrafi olarak genişlettik. Fakültemizin ve dolayısıyla derneğimizin merkezi olan İzmir haricinde İstanbul’dan, Mersin’den, Kocaeli’nden, Bursa’dan, Zonguldak’tan, Ankara’dan, Çanakkale’den yönetim kurulumuzda mezunlarımız var” diyen Erbayraktar, DEFMED’in amaçlarını şu şekilde sıralıyor:

  • Mezunlarımızın dayanışmalarını arttırmak, yardımlaşmalarını sağlamak, haklarını korumak
  • Öğrencilere staj ve burs imkânlarını araştırmak ve sağlamak
  • Mezunların mesleki gelişmelerini sağlayacak eğitim/geliştirme programları düzenlemek
  • Mezunların sorunları ile ilgilenmek ve mezunları ilgilendiren çeşitli konularda faaliyetlerde bulunmak.

DEFMED projeleri

 

Göreve geldiği 2018 yılından bu yana DEFMED mezunlarını daha fazla bir araya getirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Erbayraktar, geride bıraktıkları üç yıllık dönemde çok fazla etkinlik gerçekleştirdiklerini açıklıyor. “Göreve geldiğimizde öncelikle tüm sosyal medya kanallarımızı oluşturduk ve mezunlarımıza bize her kanaldan ulaşabilme imkanı sunduk. DEFMED isim ve logosunu tescil ettirdik, Aylık olarak Çarşamba iş çıkışı buluşmalarını İzmir ve İstanbul’da her ay, Mersin’de senede birkaç kez olarak organize etmeye başladık. Tabii pandemi döneminde bunu gerçekleştiremiyoruz. Ama pandemi sürecinde de çeşitli sektörlerde çalışan mezunlarımızın katılımlarıyla 10’un üzerinde Webinar/Online Söyleşi gerçekleştirdik. 19 Mayıs 1919’un yüzüncü yılında mezunlarımızın bağışları ile DEFMED Hatıra Ormanı oluşturduk. Denizin İncileri isimli Dünya Kadınlar gününe yönelik etkinliğimizi ilk olarak 2019 yılında DTO İzmir Şubesi ile beraber başlattık. 2020 ve 2021 yıllarında devam ettirdik. Son 2 senedir her dönem 15-20 arası öğrencimize burs imkanı sağlamaya başladık. Ayrıca DEFMED Akademi’yi oluşturduk. Burada fakültemizde verilen eğitime destek olarak öğrencilerimizin ve yeni mezunlarımızın sektördeki büyüklerinden işlerin pratiğine yönelik olarak bazı bilgi ve belgeler ile saha eğitimi almalarını yapabilecekleri meslekleri tanımalarını hedefliyoruz. Öğrencilerimizin mezunlarımız ile iletişim ve etkileşimini artırmak adına Mentörlük Projesinin çalışmalarına start verdik. Son 3 yıllık süreçte ayrıca resmi mevzuat açısından da mezunlarımızın haklarına korumak adına Taşıma İşleri Organizatörlüğünün eğitim ile ilgili kısmında, Amatör Denizci Belgesinin mezunlarımıza eğitim ve sınavdan muaf olarak verilmesi yönünde, son olarak da Gümrük Müşavirliği hakkının kazanılması konusunda çalışmalarımız başarıyla gerçekleştirilmiştir. Geçtiğimiz dönemin sonlarında düğmeye bastığımız Defmed Mobil Uygulaması ise yine devam eden projeler arasında” diyen Erbayraktar, DEFMED Mağaza’da ise logolu ürünlerini sunduklarını, buranın hem kalitesini artırmak hem de ürün yelpazesini genişletmek isteklerini anlatıyor.

 

2021-2023 Projelerimiz:

- DEFMED Mobil Uygulamanın hayata geçirilmesi

- Fakültemizde kuracağımız DEFMED Ar-Ge ve İnovasyon Laboratuvarı

- DENİZİN İNCİLERİ’nin Kadın Denizciler Platformu haline getirilmesi

- DEFMED AKADEMİ Projesinin hayata geçirilmesi

- 2019 yılında başlanan öğrenci burslarının sürekliliğinin sağlanması

- Öğrencilere yönelik staj programının oluşturulması

- Online etkinliklerin devam ettirilmesi

- Mentörlük Projesinin hayata geçirilmesi

- DEFMED Logolu ürünlerin çeşitlendirilmesi

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

 

Sektörde 3 binin üzerinde mezunumuz var

 

“Şu anda sektörde üç binin üzerinde mezunumuz gerek gemilerde gerekse karada denizcilik ve lojistiğin tüm alanlarında çalışmaktadır. Okulumuzun mezunları arasında birçok kişi ya önemli firmalarda önemli noktalarda profesyonel yaşamlarını sürdürüyorlar ya da kendi firmalarıyla sektörde hizmet veriyorlar, sektörde önemli noktalardalar. Ama unutmamalı ki okulumuzun, mezunlarımızın sektörde kabul görmesi özellikle ilk yıllardaki mezunlarımızın büyük çabalarıyla, mücadeleleriyle gerçekleşti. En büyük zorluğu onlar yaşadılar, o dönemde hiç bilinmeyen bu okulun ismi o mezunlarımızın omuzlarında yükseldi. Devamında gelen mezunlara da geçen bu mücadele ruhu sayesinde git gide daha yukarıya çıktı” diyerek sözlerine devam eden Erbayraktar, DEFMED mezunlarını bağları ve aidiyeti yüksek bir aile olarak ifade ediyor.  

 

Mezunlarımız iş hacmini nasıl artırabilir düşüncesiyle hareket ediyor

 

“Derneğimizin etkinliğine olan inanç arttıkça üye sayımız ve DEFMED için faal olarak çalışan, fikir üreten, emek koyan mezun sayısını da arttı. Bu arttıkça daha fazla ve daha güzel etkinlikler ortaya çıkmaya başladı. Yani bunlar birbirini tetikleyen etmenler ve dolayısıyla da bu olumlu devinimi yakalamamızın bu sinerjiyi meydana getirdiği kanaatindeyim ve bu havanın kolay kolay bozulmayacağına inanıyorum” diyen Erbayraktar, sözlerine şöyle devam ediyor: Bizim mezunlarımızın büyük kısmı sektördeki konulara pastadan nasıl daha fazla pay alırım mantığıyla değil de bu işler nasıl daha iyi yapılabilir, bu işlerin hacmini nasıl artırabiliriz yeni açılımlar nasıl gerçekleştirebiliriz mantığıyla yaklaşıyorlar”.

 

Artık güçlü olan değil, şartlara en hızlı ayak uyduranlar ayakta kalıyor

 

Erbayraktar, “Mezunlarımız Türkiye geneline yayılmış olarak hizmet veriyor. En çok İzmir ve İstanbul olmak üzere tüm liman şehirlerinde hatta deniz kıyısı olmasa da lojistik merkezlerinde çalışanlar var; Ankara gibi Van gibi. Tabii yüzde vermek zor ama çok sayıda mezunumuz da yurt dışında 7 kıtada yaşıyor, iş yapıyor” diyor ve şunları ekliyor: Malum, sektörümüz global bir sektör ama mutlaka ki bölgeler ve ülkeler bazında yaşanan bazı özel sıkıntılar olabiliyor. Günümüzde Akdeniz’de yaşanan gergin ortam veya konteyner tedariki ile ilgili sıkıntılar, Covid kaynaklı sıkıntılar, yakın zaman önce bir anda yaşadığımız Süveyş Kanalının karaya oturan bir gemi tarafından tıkanması olayı gibi birçok sıkıntı yaşanıyor. Bunların çoğu öngörülebilen sıkıntılar da değil aslında. Ben, dünyayı iyi takip etmemin ve ortaya çıkan sıkıntılara veya ani gelişmelere kısa sürede uyum sağlayabilme kabiliyetine sahip olacak şekilde hem kendimizi hem gençlerimizi hem de organizasyonlarımızı geliştirmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü günümüzde artık en güçlü olan değil, alternatif üretebilen ve değişen şartlara en hızlı ayak uyduranlar daha fazla ayakta kalıyor. Bu, bireyden en büyük organizasyona kadar hepsi için geçerli. Dolayısıyla çözümler de buradan geçiyor”.

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi