Halfeti'de 2 tekne çatıştı Halfeti'de 2 tekne çatıştı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi, Altınova beldesi açıklarında denizin içinde demir madeni işletilmesi projesi ile ilgili ÇED süreci başlatıldı. Yörede yaşayan yurttaşların "dağlar denizler, dereler bitti şimdi sıra denizlerde mi?" diye tepki gösterdiği proje için uzmanlar ekolojik tahribat uyarısında bulunuyorlar. Projeye yönelik "demir değil altın madeni arayacaklar" iddiaları da var.

YAZLIK KONUTLARA 350 METRE!

Denizin içinde yapılmak istenen demir madeni projesi Ayvalık İlçesi Altınova açıklarında yer alıyor. İki adet IV. Grup maden arama ruhsatlı sahanın toplam büyüklüğü 21.712,47 hektarı buluyor. Daha önce "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilen projeye yöre halkının tepki göstererek itiraz etmesinin ardından Balıkesir Valiliği 'ÇED Gereklidir' kararı verdi. Bu haliyle Bakanlığa giden dosyayı inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uygun bularak ÇED sürecini başlattı. Projeye göre denizde yapılacak maden arama çalışmaları, gemi üzerinden tarama-sondaj yöntemiyle yapılacak. Çalışmalar sırasında; deniz seviyesinden -22 kotuna kadar olan alanda sondaj yapılması planlanıyor. Proje alanına en yakın yerleşim alanı yaklaşık 350 metre mesafede yer alan Altınova Mahallesi'ne bağlı yazlık konutlar. Ayvalık ilçesinin yaklaşık10 km güneydoğusunda yer alan proje alanı ve Altınova Mahallesi'nin ise 4 km kuzeybatısında bulunmakta.

TABİAT PARKINA VE KORUMA SAHASINA ÇOK YAKIN

Deniz dibinin taranması ile elde edilecek manyetit proje sahasına 21 km uzaklıktaki, 35.913 m2 (3,6 Ha) lık bir alanda stoklanacak. Proje tanıtım dosyasına göre denizdeki madende toplam 12 kişi çalışacak.

Sarmısaklı Tabiat Parkı proje alanına kuş uçuşu yaklaşık 6,5 km uzaklıkta yer almakta. Proje sahasına en yakın koruma alanı ise kuş uçuşu yaklaşık 2,1 km uzaklıkta yer alan Ayvalık Sulak Alanları. Bu sulak alanlar proje tanıtım dosyasında 'lagün' diye geçiştirilmiş.

"DEMİR DEĞİL ALTIN ÇIKARACAKLAR"

Proje tanıtım dosyası geçen yıl ki dosya ile hemen hemen aynı teknik verilere sahip. Geçen seneki dosyayı değerlendiren Aksaray Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Hidrojeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Murat Kavurmacı Altınova denizindeki maden arama işleminin demir değil altın olabileceği iddiasını ortaya atmıştı. Kavurmacı hazırladığı raporda, deniz tabanındaki cevherleşmenin yapısının incelendiğinde çıkarılmak istenen madenin demir değil altın olduğu kanısının güçlendiğini ileri sürmüştü. Kavurmacı raporunda ayrıca proje tanıtım dosyasının birçok konuda gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, deniz içinde maden arama ve çıkarma faaliyetinin iptal edilmesi gerektiğini dile getirmişti. Yine proje tanıtım dosyasını değerlendiren EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz de projenin birçok deniz canlısını öldürebileceği, ağır metal kirliliği yaşanabileceğini uyarılarında bulunmuştu.

AYVALIK TABİAT PLATFORMU: GÖZ YUMMAYIZ

Ayvalık Tabiat Platformu denizde maden arama projesine hem yöre halkının hem de belediyenin karşı olduğunu belirterek, madene karşı mücadele edeceklerini açıkladı. Platform açıklamasında "Gerek yaşadığımız bölgede, gerek ülkemizde vahşi madenciliğin yarattığı yıkımlar ortadayken, hem de yanıbaşımızda Altınova’da, hem de denizde böyle bir madencilik faaliyetine göz yummamız, razı olmamız düşünülemez. Bölgemize hiçbir yarar sağlamayacak, aksine geri dönüşü olmayan yıkımlar yaratacak bu projeyi istemiyoruz. Denizimizi, kumsalımızı, yaşam alanlarımızı hep birlikte korumaya kararlıyız" denildi.

Editör: Haber Merkezi