Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Genel Sekreterliği ve Gemi İnşa Sanayi A.Ş. (GİSAŞ) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın ardından kısa bir süre dinlemeye çekilen Süheyl Demirtaş, sektöre büyük bir enerjiyle döndü. DATİ Yatırım Holding'e bağlı Ataköy Marina ve Yat İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü olarak göreve başlayan Demirtaş, öncelikle bir denizci olarak marina ve yat sektöründe de birikim ve deneyimle ülke denizciliğine katkı sağlama fırsatı bulmuş olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Ataköy marina ve Yat İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Süheyl Demirtaş, 4 yıl harp okulu, 25 yıl deniz subaylığı geçmişim var. Uzak yol kaptanlığı yeterliliğim var.

Bunun yanında lisanslı yelkenci ve yatçıyım. Burada birçok yarışa katıldım. Çok yabancı olmadığım bir sektör. Denizciyiz sonuçta. Denizin her alanıyla bir bağımız var. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği GİSBİR Genel Sekreterliği ve GİSAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerim sonrasında mensubu olmaktan her zaman gurur duyduğum denizcilik camiasının yine ortak bir yapısı olan DATİ Yatırım Holding bünyesinde görev yapmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyuyorum. Ataköy Marina'da kendisinden önce ciddi çalışmalar olduğunu anlatan Demirtaş, 'Bizim dönemimiz bir geçişe denk geldi. Marinamız Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülü'nü aldı. Bu kesinlikle benden önceki yönetimin başarısıdır elbette.

Bize de bu ödülü almak nasip oldu. Daha sonra mega yat marinamızın açılışı Boat Show'a rastladı. Ben yapı olarak koşturma ve yoğunluğu seven biriyim Ataköy Marina benim yapımla gerçekten çok uyuşuyor çünkü doğası gereği burada 24 saat hareket var. Ataköy Marina İstanbul'un denize açılan kapısı, çok önemli bir lokasyon avantajımız var. Havaalanına 8 dakika mesafedeyiz. Deniz otobüsü marinamızdan kalkıyor. Kazlıçeşme'ye kadar gelen Marmaray var. Metro istasyonu Sheraton Otel'in dibinde inşa ediliyor. Tarihi yarımadaya çok yakınız. Burası bir kompleks. Bir marinadan çok daha fazlası. Buraya adım atan misafirlerimiz başka bir dünyanın içinde buluyorlar kendilerini.

Türkiye'nin ilk 5 Altın Çıpa ile ödüllendirilmiş marinası. Çok ciddi bir geçmişi ve müşteri portföyü var. Mega yat marinamızın hizmete girmesiyle 21 adet 50 metre üzeri mega yatı aynı anda misafir edecek imkanlara sahip oluyoruz. Bizim mevcut marinamız tekne boylarına bağlı olarak 500 tekne kapasiteli bir marina. Mega Yat marinamızla birlikte ilaveten 700 tekne ağırlayacak durumda. Yani toplamda 1200 tekneye aynı anda hizmet verecek bir kapasitesi var marinamızın. Pazara da çok ciddi bir katkıdır. Burası hem sektörümüz için, hem ülkemiz için gurur verici bir tesis.

Burası gelecekte hayata geçirilecek bir takım projelerin de bir parçası. Gelişime çok açık bir yer. Önümüzde dönemde hayata geçirilecek birçok plan ve proje var. Heyecan verici bir oluşum' ifadelerini kullandı. Hedef mega yat merkezi olmak Amaçlarının Ataköy Marina'yı bir mega yat merkezi haline getirmek olduğunu anlatan Demirtaş, 'Mega yatta da öncelikli müşteri hedefimiz Rus ve Arap Yarımadası'ndaki müşteriler. Hem konumdan ötürü hem de ülkemizi ve İstanbul'u çok seviyorlar. En başta pazarladığımız şehir çok kaliteli ve değerli bir marka. 600'er yıl üç ayrı imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehir. Tarihi ve kültürü modern dünyayla harmanlayan çok özel bir şehir İstanbul. Çok ciddi birikimi olan bir şehir. Biz de bu şehrin denize açılan kapısıyız. Buna yönelik planlarımız var. Ciddi bir arz oluşuyor. Ona ilişkin pazarlamaya ve tanıtıma yönelik projelerimiz var. Günü geldikçe sizinle de paylaşacağız' dedi. Ataköy Marina ülkemizin ilk beş altın çıpalı marinası olmasının yanısıra , kurulduğu günden bu yana gerekli tüm yasal prosedürleri zamanından önce yerine getiren ,mavi bayrağa sahip uluslararası standartları uygulayan bir marina. Gerek uluslararası sularda, gerekse ulusal sularda tekne dolaştıran denizciliği marinayı, ne tür hizmetler beklediğini bilen çok kaliteli bir müşteri kitlemiz var. Zaten aksi de düşünülemez' şeklinde konuştu.

Bağlamada kampanya Ataköy Marina teknesini bağlamak isteyenler için kısa bir süreliğine önemli bir indirim sağlıyor diyen Demirtaş, 'Marinada kampanyamız var. Yıllık bağlamalarda yüzde 10, 2 yıllık bağlamada yüzde 20, 3 yıllık bağlamalarda da yüzde 30'luk bir indirim sağlıyoruz. Bu çok ciddi bir indirim ve geçici bir süre için bu şekilde olacak. Tamamen bu hareketli sezon ve artan kapasitemiz dolayısıyla aldığımız bir karar bu. Geçmişten bu yana Ataköy marinanın çok dengeli ve stabil bir fiyat politikası var. Çünkü bizim ürünümüz ortada. Burası eşsiz bir lokasyona sahip bir marina. Ona göre de her şeyin bir bedeli var. Zaten şu anda yüzde 85 civarında bir dolulukla çalışıyoruz. Hep böyle oldu. Yüzde 80'lerin altına hiç inmedi bu oran. Zaten misafirlerimizin ilgisinden de buranın ne kadar değerli bir yer olduğu ortaya çıkıyor.

Yatçı dostlarımızı buraya bekliyoruz. Yaza veda partisi, yaza merhaba partisi gibi çeşitli etkinliklerle müşterilerimizle her vesile de bir araya gelmeye çalışıyoruz. Çok önemli bir müşteri portföyüne sahibiz. 35 yıllık müşterilerimiz var. Ailenin üçüncü kuşağı olan müşterilerimiz var. Çok keyif verici bir ortam var marinamızda' dedi. Mega yatın dünyada çok kısıtlı bir Pazar olduğunu hatırlatan Demirtaş, 'Belki 10 binlerle ifade edilecek sayıda mega yat var. Bizim megayat marinası tamamen mega yatla doldurmamız düşünülemez. Biz orta boy üzerindeki tekneleri de burada tutacağız. Yeni alan yaratan bir yer. İstanbul'un güzelliklerini yaşamak isteyen mega yat sahiplerine yönelik de bir takım projelerimiz var. Bu ülke için de çok önemli bir yatırım. Ülkemizde birçok fuar oluyor. Ama boat showlar ve oto showlar medyada çok ilgi çekiyor. İnsanların bu sektöre karşı özel bir ilgisi var. Ülke tanıtımı açısından da önemli bir vesile olabiliyor bazen. Ataköy Marina'da hiçbir marinada olmadığı kadar halkla iç içe olan bir anlayış üzerinden hareket ediyoruz. Teknelere geçiş pontonlarına kadar halkımıza açık bir marina . Bu insanlarımızın denize olan yakınlığını da sağlıyor' şeklinde konuştu. Denizcilik sektörü 2008 Eylülünde başlayan tüm zamanların en uzun en ağır krizini yaşıyor diyen Demirtaş, 'Baltık endeksine baktığımızda 11 bin 500'lerde mayıs 2008 rekor seviye, sonra 650'lere düşmüştü. 2010'larda 4500'leri görmüştü. Şu anda binli seviyelerin altında. Hakikaten çok düşük.

Bunun birçok sebebi var elbette. O dönemde yaratılan arz fazlası gemiler, limanların gelişmesi, sonrada dünya ticaret hacminin onunla paralel gelişmemesi nedeniyle arz talep dengesi gemilerin aleyhine işlemiş durumda. O dönemde limanlarda yük boşaltmak için 3 ay bekleniyordu bazen ama artık öyle değil. Terminaller gelişmiş imkanlara kavuştu. Ben şahsen krizin son dönemlerin yaşadığımızı düşünüyorum . Zaten çok dip seviyelerde sektör için ve yatırım yapılabilecek dönemler olduğunu değerlendirmekteyim.' dedi. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz ama gerçekten ne kadar denizciyiz o tartışılır diyen Demirtaş, 'Denizi tanıyan denizle iç içe olan bir ülke ve toplum olma yolunda almamız gereken mesafeler olduğunu düşünüyorum. Gençleri de denizci, yelkenci, bir yatçı olarak denizle boğuşmaya davet ediyorum.

Çok verimli bir coğrafyada yaşıyoruz. Denizle daha çok kaynaşmamız gerekiyor. Deniz ürkülecek değil aksine heyecan duyulacak ve çok sevilecek bir ortamdır. Denize kucak açanlarda hep kazanmıştır. O yüzden herkesi denize davet ediyorum' şeklinde konuştu. Yaşanan son olaylar hakkında da görüşlerini belirten Demirtaş, 'Ülkemizin aydınlık geleceğine inanan bir insanım. Böyle bir dinamizm dünyanın hiçbir yerinde yok. İşimiz gereği dünyanın birçok ülkesine seyahat ediyoruz. Türkiye gerçekten hiçbir norma uymayan, ezberleri bozan bir ülke. Bugün ülkemize bakıp hiç kimse bu ülkede iki ay önce bir darbe teşebbüsü yaşanmış olduğunu hayal dahi edemez. Ama çok gelişmiş ülkelerde birkaç saatlik elektrik kesintisinde insanların marketlere hücum ettiğini biliyoruz. Çok farklı bir o kadar avantajlı dinamik, bir o kadar da vatansever bir toplumuz. Ben bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum. Dünyanın en yaşanılacak ülkesi Türkiye, en yaşanılacak şehri de İstanbul'dur. Zaten birçok ülke için tek başına o ülkenin sıkıntıya düşmesine sebep olacak pek çok olay sonrasında ülke olarak dimdik ayakta olmamızın sebebi de bu bence' dedi. Sizlere teşekkür eder 7 deniz'in başarılarının devamını dilerim.

İbrahim Kocamış - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim