ABD’nin açıkça karşı çıktığı TürkAkım’ın deniz kesiminin inşaatı bugün tamamlanıyor. TürkAkım’dan yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz taşınacak. Bu gazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, geri kalan kısmı da Avrupa’ya taşınacak. Rusya Devlet Başkanı Putin törene katılmak üzere bugün Türkiye’ye geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in tören vesilesiyle yapacakları buluşmada iki ülke arasındaki sorunları ve bölgesel konuları da ele alacakları bildirildi.

ABD’NİN FAALİYETLERİ

ABD ise TürkAkım’ını engellemek için faaliyetlerini sürdürüyor. 13 Kasım günü Ukrayna’yı ziyaret eden ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Kiev’de Başbakan Vladimir Groysman ile görüştükten sonra "ABD, TürkAkımı ve Kuzey Akım-2’ye mücadelesini sürdürüyor. TürkAkımı ile KuzeyAkım-2 boru hatlarının yapımının muhalifi olmaya devam ediyoruz. Bunun sebepleri de ortada. Ukrayna ve Avrupa vatandaşları, tek kaynaktan enerji tedarikinin esiri haline gelmemeli" dedi.

 

EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİN TEMELİ

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Putin’in ziyareti öncesi TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, projenin Türkiye ile Rusya arasındaki en önemli ve stratejik projelerden biri olduğunu kaydederek, "Böyle projeler, uzun yıllar boyunca ekonomik alandaki işbirliğimizin temelini oluşturacak" dedi. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin bu yıl yüzde 26 arttığını belirten Novak, sadece Rusya’nın Türkiye’ye ihracatının değil, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının da arttığına dikkat çekti. Novak, "Türkiye’ye ihracatımız geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artarken, Türkiye’den ithalatımız geçen yıla kıyasla yüzde 36.6 artmış durumda" bilgisini verdi.

 

ULUSAL PARA İLE TİCARET

Novak, Rusya ve Türkiye arasında ticarette ulusal para birimi kullanımının önemine vurgu yaptı. Novak şunları söyledi: "Bu liderlerimiz arasındaki görüşmelerin ana gündem maddelerinden birisi. İkili ticaretimizde Türk Lirası ve Rus Rublesi’nin kullanımının artırılması için görevlendirildik. Uluslararası kısıtlamalar nedeniyle oluşabilecek riskleri indirgemek için mali sistemlerimizi geliştiriyoruz. Yürütülen çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Rusya’nın Türkiye’ye ihracatında ulusal para biriminin payı yüzde 12’ye çıkarken, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında bu oran yüzde 40’a ulaştı. Bu arada Moskova Borsası’nda da lira üzerinden işlemlere başlandı. Merkez bankalarımız, ilgili bakanlıklarımız bu konuda gerekli adımları atıyor ve bu çalışmalara devam edeceğiz"

 

İRAN'LA İŞBİRLİĞİNİ KESMEYECEĞİZ

Rusya Enerji Bakanı İran’a yönelik ABD yaptırımları ile ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"İran’la iş birliğini kesmeyeceğiz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu onayı olmadan uygulanan yaptırımları tanımıyoruz. Ulusal para birimleriyle ticaret dahil olmak üzere iş birliğimizi devam ettirecek mekanizmaları kullanmaya devam edeceğiz. Yaptırımlar elbette bir çok durumu daha karmaşık hale getiriyor ancak ticarette ulusal para birimlerinin kullanılması en kolay çözüm yollarından birisi."

 

2019'DA DOĞALGAZ AKMAYA BAŞLAYACAK

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Karadeniz tabanından ilerleyerek Rusya’dan Türkiye’ye yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz aktaracak bir doğalgaz boru hattı projesi. TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. İki kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi. Projede, yaklaşık 4 cm kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına yerleştirildi. TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.

Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar. Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından TürkAkım projesi 2019 yılı içerisinde kara-deniz bağlantılarının gerçekleştirilmesi ve tüm testlerin yapılmasıyla tamamlanacak. 2019 yılı sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğalgaz akmaya başlayacak.

 Pioneering Spirit gemisinde 500’den fazla kişi çalışıyor.

■ Borular Almanya, Japonya ve Rusya’da üretildi.

■ Üretilen borular Bulgaristan’ın Varna ve Burgaz, Türkiye’de ise Samsun ve Trabzon limanlarında depolandı.

■ Her gün 400 kadar boru bu limanlardan gemiye aktarıldı.

■ Günde ortalama 5 km boru döşendi.

■ Pioneering Spirit gemisinin toplam ağırlığı, ünlü Titanic’in tam 8 katı. (403 bin 342 gross ton)

■ Geminin güvertesi 6 futbol sahası büyüklüğünde.

■ Geminin uzunluğu yaklaşık 8 jumbo jetin toplam uzunluğu kadar (477 metre uzunluk, 124 metre *genişlik)

Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı

■ Projede toplamda 40’tan fazla ülkeden on binlerce personel görev yapıyor.

Editör: Haber Merkezi