İstanbul'da düzenlenen toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra DEİK Başkanı Nail Olpak, Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan, DEİK Türkiye- Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı ile KEIDANREN Japonya- Türkiye Ekonomik Komitesi Eşbaşkanı Tamotsu Yamanishi de katıldı. Toplantının açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, " Bu toplantının ülkelerimiz arasındaki ticaret ve yatırım ilişkisini bir üst basamağa taşımak adına önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Türkiye ve Japonya arasında tarihi çok eskilere dayanan bir dostluk var. Japon firmaları uzunca bir süredir ülkemizde faaliyet göstererek üretime, ihracata ve istihdama katkı sağlamaktadırlar. Haziran ayı rakamlarına göre ülkemizde 227 Japon şirketi bulunmaktadır. Bu sayıyı başta yüksek katma değerli sektörler olmak üzere daha da artırmayı amaçlıyoruz" dedi.

ŞİMŞEK “JAPONYA-TÜRKİYE ARASINDAKİ DOSTLUK DAHA DA PEKİŞTİ”

24. Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı’na katılanlar arasında AVS Global Ship Supply Yönetim Kurulu Başkanı Abdülvahit Şimşek de yer aldı. Şimşek, Japonların çok vefalı insanlar olduğuna değinerek özellikle Ertuğrul Fırkateyni’nin gönderilmesinden sonra Japonya-Türkiye arasındaki dostluğun daha da pekiştiğini ve Japonların bir vefa borcu duyduğunu belirtti. Şimşek, “İki ülkenin ticari ilişkilerinin daha da güçlenmesiyle yatırımların artacağını ve bunun iki ülke ekonomisine ciddi değer katacağını düşünüyorum” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "Dış ticaretteki dengesizlikleri her zaman karşılıklı mal alım-satımıyla gerçekleştirip bir dengeye getirmek her zaman mümkün olamayabiliyor. Japonya da muhtemelen bu ülkelerden birisi" dedi. Ekonomideki gelişmelere de değinen Nail Olpak, “İçinden geçmekte olduğumuz, ticaret savaşlarının çokça konuşulduğu uluslararası ticaret ikliminde şahsen ticaretin birleştirici, bütünleştirici ve barışçıl gücüne inanan bir iş insanıyım” ifadesini kullandı.  DEİK’in Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini organize eden geniş tabanlı, çok kültürlü, çok renkli bir iş platformu olduğunu vurgulayan Olpak, “Biz iş dünyasının dış dünyaya açılan bir penceresiyiz. 1986 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. Ticari diploması bünyemizde 137’si ülke ve bölge bazlı olmak üzere 144 iş konseyi var. 1986 yılından beri süregelen bu çalışmalar Japon iş federasyonu ile devam ettiriliyor. Üyeliklerimizin tümünün gönüllü olduğunu ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE 2,2 MİLYAR DOLARI BULAN JAPON YATIRIMI VAR

DEİK Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı da Ertuğrul Fırkateyni’nden bu yana dostluklarının her geçen gün geliştiğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:  “Bu dostluğun, ticaretin çok ötesine geçen insani bağların, dünya üzerinde bir başka eşi zor bulunur sanırım. Kushimoto sahillerinden Tahran’a, Marmara depreminden Fukuşima’ya her zor günümüzde birbirimizin yanında durduk. Yaralarımızı birlikte sardık, birlikte  çalıştık, birlikte ürettik. Bugün Türkiye ile Japonya arasındaki dış ticarette Türkiye aleyhine 3 milyar 870 milyon dolarlık bir açık söz konusu. Türk  özel sektörünün mensupları olarak, bu açığı kapama yönünde çok çalışmak gerektiğinin bilincindeyiz. Ancak bu madalyonun sadece bir yüzü… Madalyonun diğer yüzünde ise Türkiye’de 2,2 milyar doları bulan Japon doğrudan yatırımı var.

JAPON KREDİLERİ VAR

Ayrıca, Haliç Köprüsü, Hasan Uğurlu Barajı, Altınkaya Barajı ile Marmaray gibi çok önemli projelerin finansman kaynağı olan Japon kredileri var. Japonlar ile Türkler el ele verdiği zaman başaramayacakları  hiçbir iş yoktur.”  Türkiye’de bulunan yaklaşık 200 civarındaki Japon firmasının çoğunun burada üretim yaptığını, sadece iç pazara yönelik üretim değil, Gümrük Birliği’nin sağladığı avantajlardan yararlanarak Avrupa'ya ihracat yaptığını da anlatan Tosyalı, “Japon firmaları, Türkiye’nin sadece iç pazar potansiyeline değil, esas olarak ülkemizin batı ile doğuyu birleştiren köprü konumuna yatırım yaptılar. Beraber çalışıp ürettik ve beraber kazandık. Bundan sonra da kazanmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

Türkiye’nin tam anlamıyla küresel bir aktör olduğunu belirten Tosyalı, “Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkileri çok daha ileri noktalara taşıyacağımız bir dönemin başındayız. Önümüzdeki yıl nihayete erdirilmesi ve ülkelerimiz arasında imzalanması beklenen ekonomik ortaklık anlaşması şüphesiz ki bu ilişkilere yeni bir boyut katacak. Ama daha yapacak çok işimiz var” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ HİSSEDİYORUZ”

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın 'Karadeniz' müzakerelerinde çatlak Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın 'Karadeniz' müzakerelerinde çatlak

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ise Japonya ve Türkiye’nin her zaman dayanışma içerisinde olduğunu ifade ederek, “Türkiye, bu bölgedeki en önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biri. Japonya’nın yatırımları, Türkiye’nin istihdamı ve ihracatına katkıda bulunmaktadır. Japonya’nın teknoloji gücüyle Türklerin becerileri ve çalışkanlığı birleşiyor. Önemli altyapı faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Bölgesel bir hub olarak Türkiye’nin gücünü hissediyoruz.” diye konuştu. Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkiye ekonomisini Japonlarla buluşturmak için bir dizi etkinlik yaptıklarını, Japonya’nın her bölgesinde iş forumları düzenlediklerini anlattı.

BAKAN VARANK, “TÜRKİYE, 16 SENEDE 200 MİLYARIN ÜZERİNDE YATIRIMA EV SAHİPLİĞİ YAPTI”

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "24'üncü Türkiye- Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı"nın açılış konuşmasında, " 1975- 2002 arası dönemde toplam 14 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çeken Türkiye, son 16 senede  200 milyarın üzerinde doğrudan yatırıma ev sahipliği yaptı. Bu süreçte Japonya 2. 7 milyar dolar ile Türkiye'ye sermaye ihraç eden ülkeler arasında 15'inci sırada. Ben bu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığını düşünüyorum. İnşallah daha çok çalışacağız ve bu rakamı artıracağız" dedi.  

"HEDEFİMİZ BU MÜZAKERELERİ EN GEÇ 2019'UN İLK YARISINDA TAMAMLAMAK"

 "Ülkemizde doğrudan yabancı yatırımlarla ilgili liberal ve şeffaf bir mevzuatımız var" diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, şöyle konuştu; " Yabancı ve yerli girişimciler hak ve yükümlülükler bakımından eşit durumdalar. Türkiye OECD ülkeleri de dahil olmak üzere pek çok ülke arasında 'ulusal muamele' dediğimiz yaklaşımı benimseyen sınırlı sayıdaki ülkelerden bir tanesi. Bahsettiğim yatırımcı dostu mevzuatımız ülkemizin bugüne kadar imzaladığı 100'ün üzerinde yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmalarıyla da destekleniyor. Japonya ile 'Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması' 1993 yılında imzalanmıştı. Şimdilerde ise bu anlaşmanın yerini alacak ve yatırımcılara yeni haklar getirecek "Serbest Ticaret Anlaşması"nın müzakereleri devam ediyor. Hedefimiz, bu müzakereleri en geç 2019 yılı ilk yarısında tamamlamak. Son 16 yıllık dönemde tecrübe ettiğimiz siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde uluslararası doğrudan yatırımlarda önemli bir aşama kaydettik. 1975- 2002 arası dönemde toplam 14 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çeken Türkiye, son 16 senede  200 milyarın üzerinde doğrudan yatırıma ev sahipliği yaptı. Bu süreçte Japonya 2. 7 milyar dolar ile Türkiye'ye sermaye ihraç eden ülkeler arasında 15'inci sırada. Ben bu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığını düşünüyorum. İnşallah daha çok çalışacağız ve bu rakamı artıracağız."

 

 "ÖZEL SEKTÖR PAYDAŞLARIMIZLA İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ" 

Bakan Varank konuşmasında en geç 2019 yılı başında Tokyo'da yatırımcılarla bir araya gelmeyi hedeflediğini belirterek," Yatırımcı dostu bir ortam sağlamak ülkemizin en temel öncelikleri arasında. Yatırım ortamını daha da ileri seviyelere taşımak adına özel sektör paydaşlarımızla istişare halinde 2018 yılında çok önemli adımlar attık. Bu kapsamda şirket kuruluşu, inşaat izinleri tapu işlemleri, finansmana erişim konularında ciddi iyileşmeler sağladık. Önümüzdeki dönemde de özel sektör paydaşlarımızla birlikte yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz" dedi. 

6 sene önce yeni bir yatırım teşvik sisteminin uygulamaya konulduğunu aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,"Bölgesel rekabet gücü farklılıklarından istifade etmek üzere "bölgesel yatırım teşvik yatırım programı"ndan bahsetti. Varank," Uluslararası rekabet gücümüzü artıracak, yatırımları özendirmek adına yatırım teşvik programı, ithalat bağımlılığı bulunan ürünlerde üretim kapasitemizi güçlendirmek için stratejik yatırım yatırımların teşviki programı ve diğer tüm yatırımları desteklemek üzere genel yatırım teşvik programını uygulamaktayız. Ülkemizde mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçları karşılayan, arz güvenliğini sağlayan, dışa bağımlılığı azaltan, teknolojik dönüşüme katkı sunan yenilikçi, katma değeri yüksek yatırımları proje bazlı olarak destekliyoruz. Proje bazlı yatırım teşvik sistemiyle bugüne kadar yatırım tutarı 135 milyar lira olan 23 projeyi destekledik" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından  DEIK/ Türkiye- Japonya İş Konseyi ve Japonya- Türkiye Ekonomik Komitesi (KEIDANREN) arasında ortak bildiri imzalandı.

 

Editör: Haber Merkezi