Ulusal ve uluslararası firmaların Ar-Ge ve Ür-Ge bölümlerine ileri mühendislik ve proje hizmetleri sunan Figes, aynı zamanda Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarında kullanılan yazılım ve donanım ürünlerinin pazarlama ve satış hizmetlerini de veriyor.

1990 yılında Dr. Tarık Öğüt tarafında kurulan Figes'in temel iş kollarının özetle; ileri mühendislik hizmetleri, danışmanlık, mühendislik eğitim hizmetleri ve yazılım-donanım satışı oluşturuyor. Firma, dünyanın önde gelen sonlu elemanlar yazılımı ANSYSʹin temsilciliğini kuruluşundan bu yana yürütüyor ve MATLAB&Simulinkʹin Türkiyeʹdeki dağıtıcılığını da 2001 yılından bu yana devam ettiriyor. Denizcilik sektörüne verdikleri hizmetlerden bahseden firmanın kurucusu Dr. Tarık Öğüt, 'FİGES olarak sunmuş olduğumuz hizmetleri, Yapısal Hesaplamalar, Akışkanlar Dinamiği Analizleri (CFD), Egzos Sistemi ve Hava Emiş Sistemi, Gemi Kontrol Sistemi, Gemi Dış Formu, Askeri Denizaltılar başlıkları altında sıralayabiliriz. FİGES, deniz araçları ve deniz araçları alt sistemlerinde mühendislik hizmeti, eğitim ve yazılım tedariği sağlamıştır. Bu hizmetlerin büyük bir bölümü ulusal savunma projelerinde gerçekleştirilmiştir. Ulusal savunma projelerinin geçmişi MİLGEM projesi adı altında yürütülen Heybeliada Korveti ile başlamıştır.

Bu kapsamda üç boyutlu tüm global ve lokal mukavemet analizleri FİGES tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında şirketimiz ayrıca Heybeliada korvetinin hava emiş ve egzos sisteminin tasarımını, akış ve mukavemet analizlerini, optimizasyon çalışmalarını başarıyla tamamlamıştır' şeklinde konuştu. MİLGEM projesi kapsamında, Türkiye'de ilk kez 3 Boyutlu Sualtı patlama analizlerinin FİGES tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Dr. Öğüt, 'Şirketimiz ayrıca MİLGEM projesinde yer alan çeşitli alt yüklenicilerin sağladığı sistemlere yönelik şok yüküne karşı dayanım analizleri hizmeti vermektedir. Bu analizler ile ekipmanların ve bağlantı elemanlarının ilgili şok yükleri altındaki dayanımları hesaplanmıştır. Şirketimiz MİLGEM projesinde edindiği tecrübe ve uzmanlık ile Yeni Tip Karakol Botu (YTKB) projesinde benzer bir görev üstlenmiştir. YTKB projesinde de FİGES üç boyutlu global ve lokal mukavemet analizlerini halihazırda DEARSAN Tersanesi ile yakın bir işbirliği içerisinde gerçekleştirmektedir. YTKB projesi kapsamında egzoz sistemleri susturucularının tasarımı ile akışkan ve akustik analizleri FİGES tarafından gerçekleştirilmiştir' ifadelerini kullandı. Dr. Öğüt, 'Bu iki büyük savunma projesinin yanı sıra Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi projesi ve Kurtarma ve Yedekleme Gemisi projesinin flobal ve lokal mukavemet analizleri ile birlikte form optimizasyonu için gerekli olan hesaplamalı akışkanlar dinamiği çalışmalarını gerçekleştirmek üzere İstanbul tersanesi ile anlaşmıştır. En son FİGES, 'Denizaltı Dalış Simülatörü (DEDAS) Projesi' nin (HAVELSAN) Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü olan 'Denizaltı Manevra Modeli Geliştirilmesi Projesi' (DEMMOG) kapsamında, HAVELSAN ile sözleşme imzaladı' dedi. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da ofisleri bulunan Figes'in bu sayede farklı bölgelerde çok rahatlıkla her alanda hizmet verebildiğini kaydeden Dr. Öğüt, 'Pek çok şeyi Türkiye'de ilk defa yaptığımız için, aynı zamanda da öğreniyoruz. Bu birikimimiz gün geçtikçe çoğalmakta ve yaptığımız işlerde edindiğimiz bütün tecrübeler bize yol göstermekte. Bizi rakiplerimizden ayıran en büyük özelliğin edindiğimiz bu birikim olduğunu düşünüyorum. Bunun ek olarak oldukça geniş ve multi-disipliner bir şirketiz sahibiz. Fiziğin bütün alanlarında uygulamalarımız ve hizmetlerimiz mevcut. Elbette tüm bu alanlarda yazılım altyapısına da sahibiz, bizleri rakiplerimizden ayıran bir diğer özelliğin de bu olduğunu düşünüyorum. İstanbul Ofisi'nde mekanik tasarım ve yapısal analizler ekibi olarak 8 kişiyiz. Ekibimizde analiz mühendislerinin yanında mekanik tasarımcı arkadaşımız da bulunmakta. Ekibimizde; mekanik tasarım ve statik yapısal analizler, yorulma, titreşim, patlama, düşme gibi analizleri gerçekleştiriyoruz.

Ofisimizde, bizim ekibimize ek olarak elektromanyetik, akışkanlar dinamiği, mekatronik, satış ve iş geliştirme gruplarımız da dahil toplam 30 kişi var. Uzmanlıklarımıza gelecek olursak; elektromanyetik grubumuz alçak frekanslı elektromanyetik analizler konusunda özellikle elektrik motoru / jeneratörü tasarımları ve analizleri, güç elektroniği tasarımları, yüksek gerilim elektrostatik analizleri, yıldırım etkileri analizleri konularında; yüksek frekanslı elektromanyetik analizler konusunda ise yüksek frekans komponentlerinin üç boyutlu modellenmesi, tasarımı ve analizleri konularında çalışmaktadır. Radar kesit alanı (RKA), anten tasarımı ve analizi, RF mikrodalga devre tasarımı ve EMC/EMI analizleri konuları ise elektromanyetik ekibimizin özel olarak uzmanlaştığı konulardır. Mekatronik ekibimiz ise sistem modelleme, kontrol sistemleri tasarımı ve gerçeklemesi, sinyal işleme, görüntü işleme, akıllı görme sistemleri, 3 boyutlu animasyon, simülatör tasarımı, veri toplama sistemleri, test sistemleri konularında uzmanlaşmıştır. Son olarak akışkanlar dinamiği alanında ise, form optimizasyonu, lokal optimizasyonlar, susturucu geri basınç ve sıcaklık hesaplamaları, hava emiş, egzoz tasarımları baca gazı yayılma analizleri, sevk sistemi analizleri, yanma ve radyasyon, ses altı (subsonic) ve ses üstü (supersonic) akışlar, elektronik ekipman soğutma tasarımları, yakıt pilleri ve türbin tasarımları konularında uzmanlıklarımız olduğunu söyleyebiliriz' ifadelerini kullandı.

2014 yılını değerlendiren ve 2015'ten beklentilerini anlatan Dr. Öğüt, '2014 yılı içerisinde askeri denizcilik alanında Sismik gemi yapısal analizleri ve LST gemisi su altı patlama analizleri analizleri sözleşmelerini imzaladık. STM ile yürüttüğümüz Dimdeg projesinin analiz ve tasarım paketlerini tamamladık , Dearsanın türkmenistan gemilerinin ileri mühendislik hesaplarını yürütmekteyiz . Şu anda tekliflerimizin olduğu denizcilik projelerimizde mevcut .Bunlara ilave olarak yürütmekte olduğumuz 2 farklı tübitak projesi ile susturucu tasarımına ilişkin yazılım geliştirme faliyetlerimizi sürfürüyoruz. 2015 yılında SSM nin deniz araçlarına ilişkin projelerinde yer almak , askeri ve özel tersaneler ile faliyeet alanlarımızı geliştirmek hedefindeyiz. Aslına bakarsanız Milgem projesi ile elde etmiş olduğumuz yeteneklerimizin üzerine koyarak sürekli katma değer yaratacak mühendislik projelerinin içerisinde yer almak herzaman misyonumuz olacaktır. Bunun ile ilgili nitelikli personel istihdamımızda devam edecektir' şeklinde konuştu. Dr. Öğüt, 'Denizcilik alanında savunma sanayimiz son 15 yılda ve özellikle diğer projeler ile karşılaştırıldığında askeri anlamda daha üst sınıf bir gemi olan MİLGEM projesi ile birlikte oldukça hızlı bir yükseliş göstermiştir. Önceleri işleyiş şu şekildeydi; bütün hesaplamalar ve işçilik resimleri yurt dışından gelir, biz burada askeri tesislerimizde üretimi gerçekleştirirdik. Ancak şu an kendi dizaynlarımızı yapabiliyor, üretebiliyor ve hatta gerek ürün olarak gerekse mühendislik-danışmanlık hizmeti olarak ihracatlar yapabiliyoruz. Uygulanan politikalar sayesinde üretim anlamındaki imkan ve kabiliyetler askeri tesislerimiz ile kısıtlı kalmayarak sivil sektöre de aktarılmış durumdadır. Mühendislik alanında da bu gelişmelere paralel olarak bir ilerleme görmek mümkündür. Daha önce de bahsettiğimiz mühendislik hizmetlerinin hemen hepsi dışarıdan alınıyorken, FİGES olarak biz şu an hepsini yapabilecek imkan ve kabiliyete sahip durumdayız.

Ancak tabi ki bu en ileri teknolojiye sahip olduğumuz anlamına gelmemekte, diğer büyük dünya ülkeleri ile karşılaştırdığımız zaman henüz emekleme aşamasındayız. Sürekli yeni projeler ile sektörün beslenmesi durumunda kısa zamanda çok daha ileri seviyelere gelebileceğimizi söylemek mümkün. Savunma sanayine ait projelerinin maliyetlerinin yüksek oluşu, uzun vadeli ve yüksek çaba istediği göz önünde bulundurularak bu alanda sektöre yapılacak desteğin de ancak TSK-DzKK, SSM v.b. devlet kurum kuruluşları tarafından yapılabileceği de unutulmamalıdır. Bu alanda yapılabilecek en büyük katkı yenilikçi projeler ile gelecek vadede sürekliliğin kesintiye uğramamasını sağlamaktır' dedi.

FİGES olarak denizciliğin yanı sıra kara ve hava sistemlerinde de başarılı çalışmalara imza attıklarını belirten Dr. Öğüt, 'Bunlardan biri, Güney Kore'nin en büyük havacılık şirketi KAI ile imzaladığımız 'Sivil Hafif Helikopter Ortak Geliştirme Projesi', Havacılık ve Uzay Sanayiinde ilk Ar-Ge ihracatını gerçekleştiren uluslararası antlaşma oldu. Bunun yanı sıra TÜMOSAN'a 'Güç Grubu Geliştirme Projesinde' danışmanlık hizmeti vererek milli projelerde yer almaya devam edeceğiz' ifadesinde bulundu. FİRMANIN SUNDUĞU HİZMETLER Firmamızın sunduğu hizmetler, başlıca, Mekanik Tasarım ve Prototip Üretimi, Anahtar Teslimi Mekatronik Sistem Tasarımı ve Üretimi (Test ve HIL sistemleri), Sonlu Elemanlar Analizleri (statik yapısal analizler; yorulma, titreşim, patlama, düşme, devrilme, çarpma benzetimleri; ısıl analizler; akışkanlar dinamiği analizleri; elektromanyetik analizler ve akustik analizler), Model Tabanlı Sistem Simülasyonları ve Müşteriye Özel Teknik Yazılım Geliştirilmesi alanlarını kapsamakta. Firmada toplam 100 kişi civarında çalışan bulunuyor. Bunun 10'u doktoralı, 60'ı ise yüksek lisanslı yetmişi aşkın mühendisten oluşan kadroyla hizmet veriyor.

7DENİZ

Editör: TE Bilisim