İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşı Filistin’le dayanışma gerekçesiyle geçtiğimiz yıl 19 Kasım’da Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırılarıyla başlayan kriz giderek artıyor. İran Devrim Muhafızları da 13 Nisan’da Hürmüz Boğazı’nda MSC Aires isimli gemiye içindeki 25 mürettebatıyla birlikte el koydu.

Artan saldırılar sonrasında 16 denizcilik örgütü BM genel Sekreteri António Guterres'e ortak bir mektup yazarak üye devletlerin harekete geçmesini talep etti.

“Denizcilik kurbanı olmayan bir hedef değildir”

Guterres’e hitaben yazılan mektupta “Bu hafta sonu yaşanan ve MSC Aries gemisinin 13 Nisan Cumartesi günü Birleşik Arap Emirlikleri'nin Füceyre kentinin 50 deniz mili kuzey doğusunda yerel saatle 06.37'de İran güçleri tarafından ele geçirildiği olay, denizciliğin hedef haline geldiği tahammül edilemez durumu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu kabul edilemez bir durumdur” denildi.

Sigortacılardan 'petrol fiyat tavanı uygulanamaz hale geliyor' uyarısı Sigortacılardan 'petrol fiyat tavanı uygulanamaz hale geliyor' uyarısı

“Denizciliğe yönelik saldırılarda endişe verici bir artış görüyoruz. Denizcilik kurbanı olmayan bir hedef değildir. Masum denizciler öldürüldü, denizciler rehin alındı. Bu karada da kabul edilemez, denizde de kabul edilemez” ifadelerinin yer aldığı mektupta “Dört yolcu uçağına el konulsa ve içindeki masum insanlar rehin alınsa dünya ayağa kalkardı. Ne yazık ki, rehin tutulan dört ticari gemi ve mürettebatları için aynı tepki ya da endişe söz konusu değildir” vurgusu yapıldı.

16 örgüt ortak kaleme aldığı mektupta şu görüşlere yer verildi:

“Denizciler, pandemi sırasında, siyasetten bağımsız olarak, hayati önem taşıyan ilaç, gıda ve yakıt yardımlarıyla dünyayı beslemiş ve sıcak tutmuştur. Denizciler ve denizcilik sektörü tarafsızdır ve politize edilmemelidir. Denizcileri korumak ahlaki bir görevdir.

“Denizcilerin serbest bırakılması için çaba sarf edilmesini istiyoruz”

 Denizcilik dirençli bir sektördür, tarih boyunca en büyük tehditler ve koşullar karşısında ticareti sürdürmüştür.

Bölgedeki sürekli gelişen ve ciddi tehdit profili göz önünde bulundurulduğunda, denizcilerimizi olası saldırılara karşı korumak için bölgedeki askeri varlığın, görevlerin ve devriyelerin koordineli bir şekilde artırılması çağrısında bulunuyoruz.

Sektör dernekleri, tüm üye devletlere uluslararası hukuk kapsamındaki sorumluluklarının resmen hatırlatılmasını talep etmektedir. Ayrıca denizcilerin serbest bırakılması ve gemilerin güvenli geçişinin korunması için mümkün olan tüm çabaların sarf edilmesini talep ediyoruz.”

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi