Dergimizin konuklarından bir tanesi de yaklaşık iki senedir Türk Loydu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Mustafa Zorlu oldu. Zorlu ile yaptığımız söyleşi de Türk Loydu'nun yürütmüş olduğu projeleri, gelecekle ilgili hangi hedeflerin belirlendiğini ve bu doğrultuda hangi adımların atıldığını konuştuk…

Ve gördük ki bugün ve yarınlarda atılacak her adım gelecekte daha güçlü ve uluslararası alanda faaliyet gösteren Türk Loydu kimliği için! 'Türk Loydu açısından 2014 yoğun bir yıldı' Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zorlu, geride bıraktığımız seneyi iki ayrı başlıkta değerlendirdi. Bu başlıklardan ilki içerisinde hem Türk Loydu'nun mevcut iş potansiyeli olan endüstri sektöründeki faaliyetleri hem de deniz endüstrisi hizmetleri, özellikle askeri gemilerin klaslanması konusu yer almaktaydı. Türk Loydu'nun bu alanlardaki çalışmalarının krize rağmen başarıyla sürdürüldüğüne vurgu yapan Zorlu, 'Endüstri sektörü faaliyetleri kapsamında kuruluşumuz, tehlikeli maddelerin taşınması konusunda; ambalajlama, dolum, nakliye, boşaltma hizmetleri gerçekleştiren firmalar ile tanker, konteyner, taşınabilir basınçlı kap üretimi ve işletmesini yapan kuruluşlara bir dizi yaptırım, eğitim, belgelendirme ile periyodik muayene faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

Deniz endüstrisi faaliyetleri kapsamında ise askeri gemi klaslama konusunda önemli başarılara imza attık'dedi. 'Yeni hizmet alanlarında çalışma fırsatı yakaladık' 'Ayrıca son yıllarda ülkemizdeki ulaştırma alt yapısının güçlendirme çalışmalarının bir sonucu olan köprü inşaatları gibi yeni bir hizmet alanında da çalışma fırsatı bulduk. Yeni bir hizmet alanı olan İzmit Geçiş Köprüsü inşaatı özellik ve zorluk arz eden faaliyetlerde, sürecin başından sonuna kadar kontrollü olması gerektiği için bu amaç doğrultusunda kurumumuz 'Deniz Garanti Sörvey Hizmetleri' olarak adlandıracağımız faaliyetlere başlamış ve başarıyla yürütmüştür' diyerek sözlerine devam eden Zorlu, Türk Loydu Vakfı'nda müşteri ilişkilerine önem gösterdiklerini, müşterileri dinlemenin hizmet kalitesini arttıracağına inanarak hareket ettiklerini, bu bağlamda da sektör paydaşlarıyla sık sık bir araya geldiklerini belirtiyor. 'Artık hızlı pozisyon alabilen bir kuruşuz' Türk Loydu'nun 2014 yılı faaliyetlerinin ikinci ana başlığında kuruluşun yasal statüsü ile ilgili atılan adımlar ve kurulmakta olan şirketler yer alıyor. Zorlu, söz konusu iki konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı, '2014 içinde uzun yıllardır konuşulan ama bir türlü hayat geçirilemeyen Türk Loydu'nun anonim şirket (A.Ş.) statüsünü alması konusu çözüme kavuşturuldu. Bu şekilde Türk Loydu, iktisadi işletme olması nedeniyle yaşadığı dezavantajlardan kurtuldu. Kuruluşumuz böylece rekabet edebilen, hızlı pozisyon alabilen bir kuruluş olacaktır. Diğer taraftan iktisadi işletme olmanın yaratacağı olumsuz yasal düzenlemelerden ve gerek IACS gerekse EMSA denetimlerinde tespit edilen olumsuzluklardan kurtulmuş oldu'.

'Hedeflerimizden biri; uluslararası alanda faaliyet göstermek'

Türk Loydu Teknopark Şirketi konusuna da değinen Zorlu, 'Bu husus 2014'deki önemli projelerimizden bir diğeridir. Bu adımla kuruluşumuzun ihtiyaç duyduğu Ar-Ge ve sektöre katkı sağlayacak yazılımların hazırlanması daha uygun maliyetlerle ve daha nitelikli insan gücüyle sağlanabilecektir. Teknoparkta kurulan şirket Türk Loydu'nun giderlerinin önemli oranda azaltılmasına yardımcı olacaktır. İhtiyacımız olan yazılım altyapısını daha uygun maliyetlerle yürüteceğiz ve önümüzdeki birkaç sene içerisinde benzerimiz olan IACS kuruluşlarının sahip olduğu yazılımlara sahip olabileceğiz. Ayrıca Santez, Tübitak ve Avrupa Birliği projelerinden yararlanarak bu konuda tecrübe sahibi olabileceğiz. Uzun vadede sadece teknopark bünyesinde değil teknopark dışında bir Ar-Ge kuruluşu olmak hedeflenmelidir. Bu çalışmaların yanı sıra uluslararası alanda faaliyet göstermeyi hedefleyen Türk Loydu, Azerbaycan'da bir şirket kurmaya yönelik faaliyetlerini başlatmış olup 2015 yılının ilk çeyreğinde bu şirketin kurulması çalışmalarını tamamlayacaktır.

'Uygun bir model ve teşvikle ülkemizin kazanacağı açık'

'Sektörümüzün 2015'te toparlanmaya başladığını söyleyebilirim. 2014'de karşılanamayan beklentilerin 2015 yılında karşılanmasının çok önemli olduğunu özellikle belirtmek isterim. Askeri gemi alanındaki canlılığın 2015 yılı içinde ticari gemi inşaatı alanında yaşanmasını bekliyorum. Bu kapsamda koster filomuzun yenilenmesi ile ilgili çalışmaların tamamlanmasının daha iyi rekabet eden bir deniz taşımacılığı yaratacağına inanıyorum. Sonuç olarak koster filosunun yenilenmesinin hem tersanelerimize hem de gemi yan sanayimiz için iş olanağı yaratacağını düşünüyorum. Kuşkusuz belirtilen yönde bir çalışma gemi inşa ve yan sanayinin suskun dinamiklerini harekete geçirecektir, yerli üretime katkı sağlayacaktır' diyen Zorlu, sektörün tüm taraflarının kazanacağı uygun bir model oluşturulduğunda ve verilecek teşviklerle ülkemizin bir bütün olarak kazanacağının açık olduğunu ifade etti. Zorlu, Türk Loydu'nun Rina ile yaptığı işbirliği hakkındaki düşüncelerini 'Rina ile ortak klaslanacak bu römorkörler, her iki kuruluşun gelecekteki ortak çalışmalarına vesile olacaktır. Bundan sonra Türk Loydu ve Rina daha başka hangi ortak çalışmaların yürütülebileceği konulara odaklanmalıdırlar.

Ayrıca Türk Loydu, IACS'a girdiğinde bu ortaklığı, birlikte hareket ederek uluslararası alana yaymalıdır. Bu proje sadece bilgi ve deneyimlerimizi paylaşacağımız bir proje olmayacaktır. Bu proje ile başlayan işbirliği gelecekte her iki kuruluşun sektörde daha etkili ve daha fazla söz sahibi olmasına katkıda bulunacaktır' şeklide açıkladı. 'Yeni projelerde yer almak bizleri gururlandırmaktadır' Türk Loydu'nun özellikle 2010 yılından bu yana IACS üyeliğine yönelik hedef ve çalışmalarını ön plana çıkardığının altını çizen Zorlu, 'Kuruluşumuzun bu tarihten itibaren altyapısını IACS kriterlerine uygun hale getirmek için yoğun bir çaba harcamıştır. Gururla belirtmek isterim ki 2011'den itibaren yaptığımız çalışmalar sonrasında altyapımız ve çalışma sistemimiz IACS üyesi klas kuruluşları ile eşdeğer haldedir. Önümüzdeki sürece yönelik en önemli hedeflerimizden bir tanesi oluşturulan bu altyapı ve çalışma sistematiğinin daha fazla kurum kültürü haline gelmesi ve kusursuz işlemesidir. Askeri gemi inşası alanında ulaştığımız tecrübenin sonucu oluşan olumlu geri dönüşler bizleri mutlu etmekte, yeni projelerde klas kuruluşu olarak yer almak bizleri gururlandırmaktadır' dedi. 'Unutmayalım ki deniz yollarımız taşımacılık faaliyetleri için doğal yollardır, fazladan para harcamaya gerek duyulmaz ve daha güvenilirdir' diyen Zorlu, bu noktada Türk denizciliğinin önemli aktörlerinden bir tanesi olan Türk Loydu'nun ülkemiz denizciliğini her alanda en iyi şekilde temsil ettiğini ve sektörün paydaşlarının desteği ile tüm zorlukları aşarak hedeflerine ulaşacağına olan inancının da tam olduğunu ifade etti. TÜRK LOYDU Klas kuruluşları, inşaatı yapılan gemilerin ve deniz yapılarının belirlenmiş standartlara uygun olarak yapılmasını ve bu standartlara uygunluğunun devamının sağlandığını takip edip onaylayan bağımsız, tarafsız ve uzman kuruluşlardır.

Gemilerin klaslanması, en basit bir anlatımla, tanınmış bir klas kuruluşu tarafından geliştirilmiş ve yayımlanmış kurallara uygun olarak inşa edilmiş gemilerin, bu kurallara uygunluğunun belgelenmesidir. Diğer bir deyişle klaslama, klas kuruluşu tarafından üretilmiş kurallara uygunluğunun üçüncü taraf tarafından doğrulanmasıdır. Klas kuruluşları kurallar oluşturup, inşaatı yapılacak gemi ya da deniz yapısının bu kurallara uygun olduğunu teyit eder. Bu süreç; 1- İmalat öncesi dizayn safhasında proje onaylarını, 2- Gemi ve açık deniz yapısında kullanılacak malzeme ve teçhizatın sertifikalandırılmasını, 3- Gemi ya da deniz yapısının inşa edilmesi sürecinde tüm safhalarında onaylı projelere uygunluğunun kontrol edilmesini ve bu safhaları başarıyla geçmesinden sonra yapılan nihai test ve tecrübeler sonrasında klas sertifikası almaya hak kazanması ile 4- Klas aldıktan sonra gemi ya da açık deniz yapısının tüm işletme hayatı boyunca, klas kuruluşu tarafından yapılan periyodik sörveyler sayesinde, inşa edildikleri koşulların yani can, mal ve çevre emniyetinin devam ettiğinin doğrulanması şeklinde tanımlanabilir. Klaslama, geminin teknesini, stabilitesini ve elektrik tesisatının tümünü içermek üzere, makine donanımınım kurallara göre dizayn edilmesi ve inşa edilmesi faaliyetlerini kapsar. Türk Loydu denizcilik alanında klaslama faaliyetine ek olarak, statutory faaliyetlerini yetkilendirilmiş olduğu bayrak devleti adına yürütmektedir.

Türk Loydu başta Türk Bayraklı gemiler olmak üzere 15 ülke bayrağını taşıyan gemilere bayrak devleti adına sertifika düzenleme yetkisine sahip (Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moğolistan, Suriye, Lübnan, Kamboçya, Libya, Kribati, Azerbeycan, Komoros, St.Kitts&Nevis, Moldova, Cook Island, St.Vincent and Grenadines, Palau). Yurt içinde Ankara, İzmir, Marmaris ve Adana'da ofislerimiz faaliyetlerini sürdürüyorlar. Yurt içine tüm ofislerimizde toplam çalışan sayımız 138'dir. Yunanistan, İtalya, Suriye, Libya'da ticari temsilciliklerimiz mevcut olmakla beraber, bunların dışında, dost ve kardeş Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de kendi ofisini açmıştır. Endüstri faaliyetlerinin başlıcaları olan; uygunluk değerlendirme, yönetim sistemi belgelendirme, personel-kaynakçı belgelendirme ve ürün belgelendirme faaliyetlerini de yürütmekte olup bunun yanı sıra ulaştırma alanında önemli ve güncel bir gündem konusu olan; tehlikeli madde 'taşımacılığı' konusu sürdürülmektedir. Ulusal ve uluslararası alanlarda geçerli belgeler düzenleyebilmek amacıyla 'Yönetim sistemleri belgelendirmesi için TS EN ISO IEC 17021, uygunluk değerlendirme faaliyetleri için TS EN ISO 17020, kaynakçı belgelendirme faaliyetleri için TS EN SO IEC 17024 ve ürün belgelendirme faaliyetleri için TS EN 45011 akreditasyonlarına sahiptir. Belirtilen akreditasyon ve yetkilere ek olarak kuruluşumuz, 2009/105/EC (ex-87/404/EEC) Simple pressure vessels, 2009/142/EC (ex-90/396/EEC) Appliances burning gaseous fuels, 92/42/EEC Hot-water boilers, 94/25/EC Recreational craft ve 97/23/EC Pressure equipment konularında onaylı kuruluş (Notified Body) olarak hizmet vermektedir. Türk Loydu, 24.10.2013 tarihinde yürürlüğe giren Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Yönetmeliği uyarınca muayene ve belgelendirme hizmetlerini gerçekleştirmek üzere 26.12.2013 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yapmış olduğu protokol gereğince, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan tank konteynerler ile -araca sabitlenen her türlü tank, basınçlı kap ve ekipman, tank vagonlar, metal olmayan tanklar, tüplü gaz tankerleri hariç olmak üzere- taşınabilir basınçlı kaplar ve CSC Konvansiyonu kapsamına giren dökme yük konteynerlerin onay, sertifikalandırma ve muayene hizmetlerini gerçekleştirmektedir.

Ayrıca kuruluşumuz, yetkilendirilmiş eğitim kuruluşuˮ vasfı ile 2011 yılından bu yana ˮDenizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod (IMDG Kod)ˮ kapsamında limancılık, lojistik, taşımacılık, kimya, depolama, LNG, Petrokimya, vb. sektörlerinde çalışanlara yönelik eğitim faaliyetlerini (Genel Farkındalık, Göreve Yönelik ve Yenileme eğitimleri) sürdürmektedir. Ayrıca tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili; 'ADR Genel Farkındalık', 'Emniyetli Konteynerler Hakkında Uluslararası Sözleşme (CSC) Bilgilendirme', 'Karayollarında Yükleme Güvenliği', 'Sınıf 1 (ADR/IMDG Kod/RID) Patlayıcı Maddelerin Taşınması Hakkında Bilgilendirme', 'Sınıf 7 (ADR/IMDG Kod/RID) Radyoaktif Maddelerin Taşınması Hakkında Bilgilendirme', vb. eğitimleri de talep eden kurum ve kuruluşlar için düzenlemektedir. Ülkemizin ilk millileştirme projelerinden biri olan MİLGEM konusundaki başarısı ve paydaşlarıyla yürüttüğü olumlu işbirliği diğer, askeri projelerde milli klas kuruluşu olarak yer almasını sağlamıştır. Oluşturduğu bilgi birikimi ve uzmanlığın bir sonucu olarak bu tarihten sonra Yeni Tip Karakol Botu projeleri, Tank Çıkarma Gemisi (LST), LCT (Tank Çıkarma Aracı), Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi (MOSHIP), Denizde İkmal Muhabere Destek Gemisi (DİMDG), Denizaltı Kurtarma Yedekleme Gemisi (KURYED) ve projesi Savunma Sanayi Müsteşarlığımız tarafından yönetilen Sismik Araştırma Gemisi (MTA TURKUAZ) projelerinde klas kuruluşu olarak yer bulmayı başarmıştır. Bu projeler sayesinde yerli ve yabancı pek çok firmanın bu gemiler için ürettiği (Ana makineden, ırgata, boru devresi elemanlarından, dümen makinesine) ürünlerin sertifikasyonunu yapmıştır.

Derya Altuntepe - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim