Alman Silahlı Kuvvetleri yaptığı açıklamada, Alman fırkateyni Hessen'in yerine başka bir fırkateyn gönderilmeden Kızıldeniz'den ayrıldığını bildirdi. Almanya ağustos ayında göreve devam etmek üzere başka bir hava savunma fırkateyni gönderecek.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius yaptığı açıklamada "Almanya ve ortakları Husi milisleri yasadışı saldırılarını sürdürürken boş durmuyor" dedi.

Husi liderinden saldırıları artırma tehdidi Husi liderinden saldırıları artırma tehdidi

Hessen'in ayrılmasıyla AB'nin Kızıldeniz'deki "Aspides Operasyonu" deniz misyonu Yunan, Fransız ve İtalyan güçlerine kaldı. Bu üç ülkenin her biri bir hava savunma fırkateyniyle katkıda bulundu. Danimarka'nın Ivar Huitfeldt ve Belçika'nın Louise-Marie gemilerinin de operasyona katılması bekleniyordu ancak her ikisi de silah sistemlerindeki arızalar nedeniyle şimdilik görev yapamıyor.

Aspides'in lideri Tuğamiral Vasilios Gryparis Euronews'e yaptığı açıklamada koalisyonun deniz ticareti akışını yeniden sağlamak için daha fazla gemiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Gryparis, "Her gemi belirli sayıda ticari gemiye eşlik edebildiği için, gemi sayısı daha fazla olsaydı daha fazla gemiye eşlik edebileceğimizi ve bu nedenle bu boğazlardaki nakliye trafiğinin yeniden canlanmasını umabileceğimizi düşünüyoruz" dedi. 

Buna paralel olarak ABD öncülüğünde yürütülen Refah Muhafızı Operasyonu, birden fazla Aegis destroyerinin görevde olması ve Umman Körfezi'nde bir uçak gemisi taarruz grubunun bulunması sayesinde nispeten iyi kaynaklara sahip olmaya devam ediyor. AB koalisyonunun aksine ABD güçleri, AB liderlerinin ısrarla yapmayacaklarını belirttikleri müdahaleyi yapmadan önce, Yemen'deki füze ve insansız hava aracı tehditlerini rutin olarak hedef aldı ve imha etti. 

Aylarca süren düzenli Husi saldırıları ve karşı saldırıların ardından askeri operasyonlar geçtiğimiz hafta daha da sessizleşti. Kızıldeniz'de ABD güçleri tarafından rapor edilen son hava savunma angajmanı 16 Nisan'daydı. 

Editör: Haber Merkezi